Om det blir kejsarsnitt

Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor. 

Kejsarsnitt

Artikelinnehåll Varför blir det kejsarsnitt? Planerat kejsarsnitt Akut kejsarsnitt Omedelbart kejsarsnitt Hur går ett kejsarsnitt till? Bikinisnitt och vertikalsnitt Efter kejsarsnitt Känslorna kommer ikapp

Varför blir det kejsarsnitt? Vid ett kejsarsnitt tas barnet ut ur livmodern genom en operation. Det finns många anledningar som gör att det inte är möjligt att föda vaginalt, vilket gör kejsarsnitt till det bästa eller nödvändiga alternativet. Utgångspunkten är alltid vad som är bäst och säkrast för både den födande mamman och barnet. Ungefär en av sex födslar i Sverige idag sker genom kejsarsnitt.  Det finns tre olika typer av kejsarsnitt: planerat, akut och omedelbart. 6 vanliga orsaker till att det blir kejsarsnitt inkluderar:

  • 1Att barnet ligger i sätesbjudning
  • 2Föreliggande moderkaka (placenta previa)
  • 3Att barnet bedöms ha svårt att komma ut genom bäckenet
  • 4Komplikationer under graviditeten, under förlossningen, eller hos den gravida
  • 5Att den gravida har fått havandeskapsförgiftning
  • 6Att barnet inte mår bra, antingen under graviditeten eller under en vaginal förlossning

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Planerat kejsarsnitt Den födande vet ofta långt i förväg att det ska bli ett planerat kejsarsnitt. Då har man möjlighet att förbereda sig för ingreppet. Det handlar ofta om fysiska begränsningar som gör att den födande eller barnet riskerar att fara illa vid en vaginal förlossning. Vid ett planerat kejsarsnitt:  Har man en tid bokad. Ges tillfälle att prata med läkare och barnmorska inför ingreppet och få information om hur det hela går till.  Får den gravida ryggbedövning och kan vara vaken under operationen. Ofta finns det också möjlighet att själv få träffa barnet och hålla det på sitt bröst direkt efter födseln, så länge allt har gått bra och barnet mår bra.  Vid ett planerat kejsarsnitt får närstående oftast vara med och kan följa med barnet när barnmorskan gör en första undersökning.

Akut kejsarsnitt Ordet ”akut” kanske får det att låta som att det är väldigt bråttom, men trots att ingreppet inte var planerat finns det tid för förberedelse. Akut kejsarsnitt kan bli aktuellt vid en långdragen förlossning där barnet inte kommer ut eller riskerar att fara illa vid fortsatta försök till vaginal förlossning. Det kan också handla om att den födande får stora blödningar. Ofta har förlossningen påbörjats som en vaginal förlossning innan beslutet fattas att kejsarsnitt är lämpligare. Vid ett akut kejsarsnitt:  Finns oftast tid att få information från läkare och barnmorska samt ställa frågor. Går det oftast bra med ryggbedövning så att den som föder kan vara vaken.  Kan närstående oftast vara med under ingreppet. 

Omedelbart kejsarsnitt Om ett omedelbart kejsarsnitt krävs innebär det att barnet behöver komma ut så snabbt som möjligt. Det finns inte tid till vanliga förberedelser och frågor, utan förlossningsteamets hela fokus ligger på att få ut bebisen fort. Vid omedelbart kejsarsnitt:  Sövs den gravida. Kan närstående oftast inte vara med.  Kan ingreppet göras på så lite som 10-15 minuter.  På grund av narkosen dröjer det längre innan den som fött vaknar till och kan träffa barnet. Eftersom allt gått så fort är det vanligt att uppleva en viss chock och det kan vara svårt att hänga med i vad som just skett. Det samma gäller den närstående som varit med vid förlossningen fram tills kejsarsnittet och som säkert har varit orolig både för barnets och den gravidas säkerhet.   Håller du på att förbereda dig för förlossningen? Att gå en profylaxkurs vara ett tryggt sätt att bli redo, med tekniker och praktiska övningar som hjälper dig hitta lugnet, oavsett vilken sorts förlossning det blir. Du hittar Knodds kostnadsfria profylaxkurs i appen. 

Hur går ett kejsarsnitt till? Ett kejsarsnitt tar inte särskilt lång tid, vanligtvis mellan en halvtimme till en timme. Ingreppet görs på en operationsavdelning och det kan vara flera läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal på plats. Den som föder får bedövning eller narkos beroende på hur bråttom det är och en skärm sätts upp så att man inte ser själva operationen.  En närstående som får vara med kan oftast både få klippa av navelsträngen efter att barnet är utplockat och följa med barnet och en barnmorska till ett annat rum för en första kontroll att allt ser bra ut. Ibland behöver barnet lite hjälp att få igång andningen och barn som föds för tidigt kan behöva lite extra vård efter förlossningen.  Om barnet mår bra kan den födande ofta få hålla barnet och ha hud-mot-hud direkt efter kontrollen. Läkaren plockar även ut moderkakan genom snittet och syr sedan ihop allt igen. 

Kejsarsnitt

Bikinisnitt och vertikalsnitt I de flesta fall, särskilt vid planerade och akuta kejsarsnitt, kan läkaren göra ett så kallat bikinisnitt för att öppna upp huden. Det innebär ett mindre snitt på tvären, långt ner på blygdbenet. Ärret som blir kvar efter operationen sitter då så pass långt ner att det inte syns om man exempelvis bär bikini, därav namnet. Tvärsnitt innebär också oftast att det gör mindre ont efteråt. I enstaka fall kan läkaren behöva göra ett vertikalt snitt längs nedre medellinjen eller ett stort snitt mellan naveln och blygdbenet. Då kan det handla om att man har ett tidigare vertikalt kejsarsnittsärr eller att det förekommer någon komplikation som gör att det är lämpligare. Har man ett ärr från tidigare kejsarsnitt skär läkaren i princip alltid i det för att minimera ärrvävnaden. 

Efter kejsarsnitt Om man har fött sitt barn via kejsarsnitt får man oftast ligga kvar på BB några extra dagar, jämfört med en vaginal förlossning. Trots att det är ett rutiningrepp så är kejsarsnitt fortfarande en stor operation, så återhämtningen tar längre tid för kroppen som också behöver läka. Såret läker på ungefär 10-12 dagar, men snittet kan fortsätta göra ont och man kan behöva ta smärtlindring under en längre period. Här kan du läsa mer om fysisk återhämtning och första tiden efter födseln. 

🌱 Det är inte ovanligt att det tar lite längre tid för amningen att komma igång efter ett kejsarsnitt, eftersom kroppen inte riktigt hängt med. Att ligga hud mot hud och låta barnet suga ofta stimulerar mjölkproduktionen. 

5 tips för en smidigare läkning

  • 1Det är viktigt att man är uppe och rör på sig snart efter operationen för att kroppen och läkningen ska komma igång.
  • 2Tunga lyft ska undvikas under de första fyra veckorna efter kejsarsnittet.
  • 3Man bör inte springa eller göra situps på minst två månader.
  • 4Om man vill och mår bra går det att promenera raskt, jogga lätt och göra lättare magträning efter en månad.
  • 5Om det gör ont att hosta eller nysa kan det kännas skönt att trycka en kudde mot såret för att hålla emot. 

Personalen på BB ger mer information om hur man bäst kan hjälpa kroppen att återhämta sig. Det är också viktigt att lyssna på sin egen kropp och ta det i den takt som man mår bra av. 

Känslorna kommer ikapp Det är inte ovanligt att det väcks en hel del tankar och känslor efter ett kejsarsnitt, både för den som fött barnet och för närstående. Därför ges möjlighet att prata med barnmorska eller läkare om både kejsarsnittets förlopp och ens egna reaktioner. Det kan kännas jobbigt med kejsarsnitt om man var inställd på vaginal förlossning, och både akuta och omedelbara kejsarsnitt kan vara skrämmande. Ibland kommer känslorna först senare, men det är fortfarande bra att prata om dem med någon för att få bearbeta sin upplevelse. 

🌱 Om du har varit med om ett kejsarsnitt och behöver någon att prata med, ta kontakt med din barnmorska, även om det har gått ett tag sedan själva ingreppet hände. Barnmorskan kan ge dig stöd eller hjälpa dig vidare till ytterligare samtalskontakt, så att både du och ditt barn får bästa möjliga start på ert liv tillsammans. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 september 2023

Läs mer

Doula
Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?
Vattenförlossning
Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma
Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen