Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning

Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning. 

Förlossning

Artikelinnehåll Växla smärtlindring under förlossningens gång Icke-medicinsk smärtlindring - Värme, bad och massage - Tens-behandling - Sterila kvaddlar - Akupunktur Mental förberedelse som del av smärtlindring

Icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning Det är inte ovanligt att gravida har många frågor kring hur förlossningen kommer att gå till, och en av de vanligaste är: ”Hur ont gör det egentligen att föda barn?”. Visst är det så att det gör ont. Samtidigt har kroppen utvecklat fenomenala system för smärtlindring som även är tätt knutna till en smidigare förlossning.  Icke-medicinsk smärtlindring handlar ofta just om att aktivera dessa system. Kroppens egen smärtlindring tar inte bort smärtan helt, särskilt inte när intensiteten ökar, men den kan göra smärtan lättare att hantera.

Växla smärtlindring under förlossningens gång Det mest troliga är att du som ska föda barn kommer att använda flera olika metoder för smärtlindring under förlossningens gång. Icke-medicinsk smärtlindring kan vara mycket användbart i början av värkarbetet när smärtan är mer molande, även för födande som sedan väljer att koppla in medicinska metoder som lustgas eller epiduralbedövning. Alla alternativ för smärtlindring som erbjuds under förlossningen är förslag från vård-teamet. Det är alltid upp till dig som föder hur du vill ha det. Även om du tidigare tänkt att förlossningen ska ske på ett visst sätt och skrivit ner det i förlossningsbrevet kan du ångra dig senare. 

🤰 Är du gravid? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs. Du kan också följa din graviditet vecka för vecka i Knodds kunskapsprogram.

Icke-medicinsk smärtlindring Vid icke-medicinsk smärtlindring spelar hormonet oxytocin en stor roll. Detta så kallade må-bra hormon är dels viktigt för att sätta igång förlossningen och stimulera livmoderns sammandragningar, dels får det kroppen att frigöra andra smärtlindrande hormoner. Ju mer man kan hjälpa kroppen att frigöra oxytocin, desto mer kan man själv bli hjälpt i retur, med andra ord. Följande metoder kan kombineras med varandra och med medicinsk smärtlindring.

Värme, bad och massage Varma bad, varm vetekudde, och beröring kan vara skönt, särskilt i början av värkarbetet, och kan med fördel användas redan hemma. Dessa metoder verkar lugnande och uppmuntrar kroppen att frigöra mer oxytocin och i längden endorfiner. Det kan också kännas skönt att rikta vattenstrålen direkt mot magen eller ryggen i omgångar. Man bör dock undvika att bli överhettad eller uttorkad av för mycket värme. Fysisk beröring genom massage från en partner eller annan närstående är en riktig genväg till oxytocinpåslag. I senare faser av förlossningen kan dock den födande inte vilja bli berörd, så det är viktigt att kommunicera med varandra och vara lyhörd inför den födandes önskemål.

Förlossning smärta

Tens-behandling Tens (transkutan elektrisk nervstimulering) innebär att man sätter små lappar på huden som är kopplade till en maskin. Maskinen skickar sedan små stötar till kroppen, vilket aktiverar kroppens smärtlindringssystem och dämpar hjärnans uppfattning om annan smärta i kroppen. Tens hjälper mest i början, under förlossningens latensfas, men kan användas under hela förloppet.

✨ Man kan själv styra hur starka stötarna ska vara. De kan kännas som pirr i huden.

Sterila kvaddlar Sterila kvaddlar innebär att sterilt vatten sprutas in i huden och ger en stickande smärta som bedövar annan smärta i kroppen. Det kan göra mycket ont i en kort stund. Sterila kvaddlar fungerar enligt samma princip som tens, det vill säga att hjärnan får för många signaler på samma gång och kan därför inte enbart tänka på hur ont det gör på ett visst ställe. Metoden används med fördel under öppningsskedet och ger smärtlindring i upp till 1-2 timmar.

Akupunktur Akupunktur stimulerar också kroppens egen smärtlindring och har visat sig kunna vara användbart vid förlossning. Vid akupunktur sätts små nålar i huden på olika delar av kroppen. Det är ofarligt för både den födande och för barnet och brukar inte göra ont. På en del förlossningsmottagningar kan barnmorskan själv sätta akupunkturnålar.

Mental förberedelse som del av smärtlindring Mycket av det som är tufft med att hantera smärta sitter i upplevelsen av den. Tankarna om smärtan påverkar hur mycket man tycker att det gör ont. Oro och rädsla gör ofta upplevelsen av smärtan värre. Att lära sig slappna av och lugna ner sig själv och sin kropp under värkarbetet kan därför göra att smärtan inte upplevs som lika intensiv. Det kan också hjälpa till att frigöra oxytocin och sätta igång kroppens smärtlindringssystem. Om man är mycket orolig inför förlossningen kan det vara bra att ha fått hjälp att bearbeta sin förlossningsrädsla under graviditeten för att kunna känna sig lugnare när det är dags. 

Förberedande kunskap Många föräldrar upplever att de hjälptes av att gå förberedande föräldrakurser under graviditeten. Det kan handla om profylaxkurser där man får lära sig strategier, avslappningsövningar och andningsmetoder som kan verka lugnande och lindra smärta.  Även kurser som förklarar hur förlossningar går till och i vilka skeden man kan uppleva smärta kan hjälpa den födande att visualisera förloppet och förstå det när det väl sker. Att förstå varför något känns på ett visst sätt kan hjälpa en att acceptera eller hantera upplevelsen. 

Hela kroppen jobbar Tankar är alltså inte bara inbillning utan kan ha stor påverkan på förloppet och på upplevelsen av hur det går. De samverkar med hormoner och kroppens övriga system för att på ett tryggt och säkert sätt föra din bebis från sin tid i magen till ett helt liv i dina armar. Det, om något, är väl värt att tänka på.  I Knodds kostnadsfria profylaxkurs får du kunskap om förlossningen och hur smärta fungerar, samt enkla övningar som sätter igång kroppens eget smärtlindringssystem, för en bevisat positivare och tryggare förlossning. Leds av barnspecialisten Anna, direkt i appen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 oktober 2024

Läs mer

Kejsarsnitt
Om det blir kejsarsnitt
Mamma och barn på golv
Träning efter förlossning - vad gäller?
Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen