Hur länge ska man vabba? En lathund från Knodd

Att kunna vabba när ens barn är sjukt är en fin förmån och rättighet som även skyddar andra familjer från smitta. Men vilka riktlinjer gäller för de vanligaste sjukdomarna? Den här lathunden gör det enkelt. 

febertermometer som visar 38,8 grader

Artikelinnehåll Vab hjälper alla Fem sjukdomar som barn behöver stanna hemma för  Vad betyder “allmäntillståndet avgör”?

Vab hjälper alla Möjligheten att vara hemma för vård av barn (vab) är en fin förmån. Den gör det möjligt för dig som förälder att vara hemma från arbete, skola, eller arbetssökande för att ta hand om ett sjukt barn. Vab har dock ytterligare en viktig funktion på samhällsnivå. Att barn som är sjuka hålls hemma från förskola eller skola innebär också att man kan begränsa smittspridningen av vanliga, smittsamma sjukdomar. I längden innebär det färre sjuka barn och vuxna, och ett mindre sjukdomsbortfall i skola och arbete. Att stanna hemma med ditt barn när barnet är sjukt är alltså både fint för ditt barn och solidariskt för samhället. Men vad gäller för de vanligaste sjukdomarna? Hur länge ska man stanna hemma? Här hittar du svaren.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Fem sjukdomar som barn behöver stanna hemma för Olika förskolor och skolor kan ha olika regler gällande när man får komma tillbaka efter sjukdom, särskilt efter covid-pandemin, så dubbelkolla alltid med ditt barns skola vad som gäller. De här grundreglerna är utformade av Folkhälsomyndigheten.

1. Feber Det är vanligt att barn får feber i samband med alla möjliga olika infektioner. Det kan handla om influensa, förkylning, och sjukdomar som orsakar olika sorters utslag.  Feber är inte en sjukdom i sig, men eftersom den signalerar att något annat händer i kroppen är den en stark indikator på att barnet behöver vara hemma. Utöver febern får man sedan avgöra utifrån sjukdomen.  Grundregeln för att gå tillbaka till förskola/skola efter feber är att barnet ska: Ha varit feberfritt i minst ett dygn Ha gott allmäntillstånd och orka delta i dagens aktiviteter Vara smittfri utifrån tillhörande infektion

2. Magsjuka  Magsjuka är egentligen ett samlingsbegrepp för liknande symtom som kan ha olika anledningar. Det vanligaste hos barn är virusorsakad magsjuka, såsom vinterkräksjuka och rotavirus. Typiska symtom är kräkningar och diarré men inte sällan får barn också feber.  Virusorsakade magsjukor är ofta mycket smittsamma och sprids lätt genom luften. De fortsätter ofta smitta efter att barnet verkar friskt, så det är viktigt att vara hemma enligt riktlinjerna för att minska smittspridningen – och minska risken för återsmitta.  Grundregeln för att gå tillbaka till förskola/skola efter magsjuka är att barnet ska: Vara symtomfri i minst två hela dygn, utan vattentunna diarréer eller kräkningar  Äta och dricka som vanligt Vara feberfritt Ha gott allmäntillstånd och orka delta i dagens aktiviteter Det är vanligt att barn, särskilt de minsta, har lös avföring i flera dagar eller mer än en vecka efter att de tillfrisknat. Detta är dock inget hinder för att gå tillbaka till förskolan, så länge övriga kriterier uppfylls. 

3. Förkylning, snuva och hosta  Ingen är väl förkyld mer än en tvååring på förskola. (Det är inte bara en känsla – det tas ut fler vabdagar för tvååringar än någon annan åldersgrupp.) Förkylningen kan innebära att barnet verkar rätt sjukt till en början, med feber, huvudvärk och snuva, men symtomen kan också vara relativt milda och snart har barnet orken tillbaka.  Eftersom förkylning är så vanligt och de lindriga symtomen kan sitta kvar länge utan att barnet mår särskilt dåligt kan man dock ofta gå tillbaka till förskolan när barnet orkar. Det är inte ovanligt att barn är snuviga eller har en lätt hosta i några veckor efter att förkylningen i övrigt har gått över.  Grundregeln för att gå tillbaka till förskola/skola efter förkylning är att barnet ska: Vara feberfritt minst ett dygn Ha gott allmäntillstånd och orka delta i dagens aktiviteter Endast ha lättare symtom, som lindrig snuva eller hosta

flicka med vattkoppor

4. Vattkoppor Vattkoppor är mycket smittsamma och en vanlig barnsjukdom som nästan alla har haft innan de fyller 12 år. Sjukdomen orsakar kliande, vätskefyllda utslag över hela kroppen. Ofta har barnet först feber, huvudvärk, och ont i kroppen.  Eftersom vattkoppor är så smittsamma är det svårt att undvika smitta när infektionen går i barngruppen. För en del barn med underliggande sjukdomar kan infektionen dock bli allvarlig och det är viktigt att hålla sitt barn hemma både för att sjukdomen ska läka ut och för att skydda andra i den mån det går.  Grundregeln för att gå tillbaka till förskola/skola efter vattkoppor är att: Nya blåsor inte längre uppstår Befintliga blåsor har torkat in Barnet är feberfritt, har gott allmäntillstånd och orkar delta i dagens aktiviteter

5. Infektioner som kräver antibiotikabehandling Det är många olika sorters infektioner som kan kräva antibiotikabehandling hos barn. Det kan handla om streptokock-orsakade sjukdomar som halsfluss och scharlakansfeber, eller vissa ögon- och öroninflammationer som orsakats av bakterier.  Samtidigt försöker man inom vården begränsa hur ofta antibiotika skrivs ut. Detta dels för att barns immunförsvar behöver få “träna” för att bli starkt, dels för att minska risken för att resistenta bakterier ska utvecklas som inte längre går att behandla med antibiotika.  Om ditt barn har fått antibiotikabehandling kan det vara bra att veta att det påverkar sjukdomens förmåga att smitta andra, och därmed riktlinjerna för vab.  Grundregeln för att gå tillbaka till förskola/skola vid antibiotikabehandling är att barnet ska: Ha behandlats med antibiotika i minsta två hela dygn Ha gott allmäntillstånd och orka delta i dagens aktiviteter Det är viktigt att fortsätta med hela antibiotikakuren även om barnet mår bättre och symtomen avtagit. Annars riskerar infektionen att återvända för att några bakterier har överlevt och börjat föröka sig igen. 

Vad betyder “allmäntillståndet avgör”? I många fall talar man om barnets “allmäntillstånd”. Det är ett begrepp inom sjukvården som beskriver en helhetsbild över hur barnet mår.  Om barnet har ett påverkat allmäntillstånd kan det innebära att barnet har feber, verkat slappt eller slött, inte orkar leka, har ont, andas annorlunda än vanligt, inte kissar, bajsar, äter, eller dricker som vanligt, och är inte intresserat av sådant som brukar vara roligt.  Är allmäntillståndet gott kan det ofta gå bra att gå tillbaka till förskolan eller skolan även om några symtom kvarstår, såsom ett utslag eller snuva. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

25 oktober 2024

Läs mer

mamma vabbar sjukt barn
Allt om vab och att vabba
mamma ger sjukt barn medicin
Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna
Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen