Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna
Det kan vara både svårpusslat och tröttsamt för dig som förälder att vabba, men hur är det för ditt barn? Vi tittar närmare på barnets perspektiv under vab-dagarna.
Artikelinnehåll Hur kul är det att vara sjuk? - Aptiten på noll Att vara hemma när man inte är sängliggandes - Varför får inte jag gå till förskolan? Det är okej att tänja på reglerna
Hur kul är det att vara sjuk? Att vara sjuk är tråkigt både för barn och vuxna. Man kanske har ont, mår illa, eller är för trött för att göra något. Dessutom får man inte träffa sina kompisar eller gå till förskolan. För barn kan det också vara svårt att sätta in sjukdomen i ett sammanhang, särskilt vad gäller tid. Du själv kan säkert tänka att en magsjuka går över på några dagar och att du snart kommer må bättre eftersom du har varit med om det förut, men för ett litet barn kan det vara svårt att förstå. Sådana dagar behöver man sin förälder lite mer än vanligt. Då är det bra att vård av barn, vab, finns. Vab ger dig som förälder möjlighet att vara hemma just för att ta hand om ditt sjuka barn. Även om det ibland kan kännas som att halva vintern går åt till att missa jobb och vara hemma är det också en fin förmån för ditt barn som får lite extra skjuts i anknytningen och tryggheten från att ha sin bästa vuxna nära till hands.
Det kan vara lockande att jobba hemifrån när du vabbar. Ibland kan det dock göra att du slits åt flera håll samtidigt och inget blir riktigt bra. Om du kan, försök att lägga undan jobbet och se det som att din uppgift under vab-dagarna är att hjälpa ditt barn övervinna infektionen och snabbare komma på benen igen.
🌡️ Sjukt barn hemma? Om ditt barn behöver mer än vila finns barnspecialisterna på Knodd alltid nära till hands. Här kan du få hjälp med bedömning och råd om behandling när ditt barn är sjukt. Direkt i appen.
Aptiten på noll Sjuka barn är oftast inte sugna på att äta särskilt mycket. Det kan vara bra att få i dem några kalorier under dagen så att kroppen orkar med, men allra viktigast är att undvika vätskebrist. Lyssna in vad ditt barn är sugen på och tvinga inte i barnet mat. All vätska är bra vätska. Erbjud gärna vatten, vätskeersättning och isglass. Lite vätska åt gången, men ofta under dagen, kan vara lättare för barnet att få i sig, särskilt vid magsjuka eller diarré. Lyxa till det med favoritmaten. Det är helt okej att ge barnet sin favoritmat, göra frukostmat till lunch, eller äta vid konstiga tider under sjukdagarna om det hjälper barnet att få i sig något. Du känner ditt barn bäst och vet vad som kan funka. Här hittar du barnspecialisternas bästa sjukvårdsknep som kan hjälpa ditt barn när ni är hemma.
Att vara hemma när man inte är sängliggandes Det är inte ovanligt att barn måste vara hemma från förskolan utan att de är sängliggandes. Ibland är dessa vab-dagar klurigast av alla. Barnet kan behöva vila för att bli frisk, men har spring i benen. Barnet får inte träffa kompisar, men är full av lekenergi. Här kan du som vabbande förälder verkligen kliva in i superhjälterollen. Dra igång en lugn men engagerande aktivitet som du och ditt barn kan göra tillsammans. Då går tiden fortare och ditt barn slipper bli uttråkat, samtidigt som du kan styra så att aktiviteten fortfarande är lugn och ger barnets kropp möjlighet att friskna till.
Bygg en koja tillsammans med gott om kuddar och filtar. Här kan ni sedan spendera hela dagen tillsammans, med mysiga sagostunder, vila, mellis, eller hemmabio. Pyssel är ett perfekt sätt för lite äldre barn att sitta stilla under dagen. Unna barnet en ny pysselbok, glittriga klistermärken, eller en färgläggningsbok så känns det lite mindre tråkigt att vara hemma.
Är ni fast inomhus och vill undvika skärmar kan du hitta inspiration för roliga skärmfria lekar inomhus här.
Varför får jag inte gå till förskolan? En del barn kan också bli ledsna av att inte få gå till förskolan, särskilt om de inte känner sig så värst sjuka. Då kan du passa på att förklara hur baciller fungerar och att ni inte vill smitta kompisarna på avdelningen. Att träna på att nysa i armvecket och tvätta händerna på roliga sätt kan kännas som en kul förberedelse för att man snart får gå tillbaka till förskolan. Låt barnet leka doktor med ett gosedjur och själv förklara för gosedjuret att det fortfarande är sjukt och varför man inte kan gå till förskolan då. Du kan spela rollen som ett otåligt gosedjur som längtar efter sina kompisar.
Det är okej att tänja på reglerna En del föräldrar oroar sig för att barnen ska bli bortskämda av att man släpper lite på vardagsreglerna under vab-dagarna. Detta gäller särskilt om barnet är sjukt flera gånger på kort tid, som så ofta är fallet. För barn går det dock oftast bra att skilja på olika tillfällen. När man är frisk äter man vid matbordet, när man är sjuk kan man få halvligga på soffan och käka macka. Att få göra lite sådant som man inte får göra till vardags kan också kännas som en tröst för barnet. Visst, man mår dåligt och känner sig ynklig, men då kommer föräldern med lite extra gott mellis, en favoritfilm, eller tillåtelsen att ha pyjamas hela dagen och nog känns det lite bättre ändå. 🧸 Undantagstilltånd = omtanke. Sjuka barn är ofta extra ynkliga. Då behöver man inte bara medicin eller vila utan även extra omtanke från sina vuxna för att känna sig trygg. Tänk dig de här undantagstillstånden som att du visar ditt barn att du ser dem, förstår hur de mår, och vill göra det så bra som möjligt för dem.
💙 Hur funkar barn? Lär dig allt om det lilla barnets mage, vanliga barnsjukdomar och annat som är viktigt att veta om barns hälsa genom Knodds kursutbud.
Läs mer