Hur kan man stötta introverta och extroverta barn?
Barns personlighet kan luta mer åt det introverta eller extroverta hållet, vilket påverkar hur de är med andra och hur de samlar energi, nu och livet ut. Här är råden som hjälper dig som förälder stötta ditt barn oavsett personlighetstyp.
Barns personlighetsdrag
💙 Vad är ett personlighetsdrag? ”Introvert” och ”extrovert” är inte medicinska begrepp eller diagnoser utan har med personlighet att göra. Det är alltså inget fel att vara det ena eller det andra, utan det är bara den man är.
Alla barn är härligt unika individer, men det finns en del personlighetsdrag som kan se liknande ut hos stora grupper av barn. Ett sådant drag är om barn är introverta eller extroverta, något som finns med redan från tidig ålder och som sedan följer med upp i vuxenlivet. Jennie-Lie och Johan pratar om introverta och extroverta barn i Knodden. ”Introvert” och ”extrovert” är inte medicinska begrepp eller diagnoser utan har med personlighet att göra. Det är alltså inget fel att vara det ena eller det andra, utan det är bara den man är. I västerländska samhällen är extroverta drag dock normen. Extroverta beteenden ses ofta som eftersträvansvärda, vilket kan sätta introverta barn i lite av ett underläge i vissa sammanhang.
Vad är ett extrovert barn? Ett extrovert barn samlar energi från sin omvärld och sociala sammanhang. De gillar ofta stora grupper och att träffa nya personer. De syns och hörs gärna och är bra på att dra igång aktiviteter i grupp. Extroverta barn kan ha många kompisar men ibland ha svårt med djupare vänskaper och bästisar. Samtidigt kan det bli för mycket av det goda, och extroverta barn kan bli överstimulerade och behöva hjälp att hitta gränserna och ta ett steg tillbaka ibland. Man kan behöva sitta på soffan och ta det lugnt ett tag även om det snart blir tråkigt och dags att få lite social stimulans igen.
Så stöttar du ditt extroverta barn Extroverta barn har ofta lättare att få sina behov tillgodosedda i familjen och förskolan. De har lättare att ta för sig, uttrycka sina behov och visa vad de är bra på så att de får beröm. Samtidigt kan de behöva lite hjälp att inte ta över och uppmuntras att hitta stunder av lugn i sitt eget sällskap.
- 1Uppmuntra stunder av lugn lek hemma, såsom att pyssla, läsa eller bygga med Lego, gärna medan hela familjen gör egna lugna aktiviteter på varsitt håll.
- 2Om ni är flera i familjen eller umgås i en annan grupp, ställ en fråga - kanske om det roligaste alla gjorde den dagen - och låt var och en svara för sig. Låt barnet få vänta på sin tur och träna på att lyssna på vad de andra berättar.
- 3Se till att barnet får gott om tillfällen att leka och umgås med andra barn även utanför förskolan eller skolan – varför inte gå med i en teatergrupp eller ett idrottslag?
✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Vad är ett introvert barn? Introverta barn får sin energi från att vara för sig själva. Kännetecknande är att de gillar lugna lekar eller att leka för sig själva och kan bli trötta av för mycket yttre stimulans, om det så är mycket folk eller ljud- och ljusintryck. De drar sig ofta för att leka i större grupper och tar en tillbakadragen roll i sammanhanget. Introverta barn har hellre färre djupa vänskaper än flera ytliga. Introverta barn kan upplevas som tänkare. De slänger ogärna ur sig saker utan tänker efter innan de talar, då ofta med kärnfulla observationer eller upplevelser. En del introverta barn kan upplevas som blyga, men så är inte alltid fallet. De kan behöva uppmuntras att ta plats i större sammanhang.
Så stöttar du ditt introverta barn: Det är inte något negativt att vara introvert, även om samhället premierar extroverta beteenden. Introverta barn behöver dock ofta lära sig mer utåtriktade beteenden för att hänga med i gemenskapen och inte glömmas bort i förskolan och skolan.
- 1Ge barnet möjlighet att dra sig undan och samla energi för sig själv ibland utan att det ses som något negativt.
- 2Se till att det finns tillfällen under dagen då ni umgås på egen hand ibland, särskilt om det finns extroverta syskon i familjen, så att det finns utrymme för barnet att prata om sitt.
- 3Ställ frågor direkt till barnet och ge barnet tid att tänka på svaret utan att det hetsas fram. Hjälp till att ge barnet utrymme genom att be mer angelägna barn eller vuxna i familjen vänta om de vill säga något.
Du känner ditt barn bäst Oavsett om ditt barn är extrovert eller introvert – eller något mittemellan – så finns det massor av faktorer som påverkar ditt barns vardag och mående. Du stöttar redan ditt barn på tusen olika sätt genom att lyssna på olika signaler och utifrån att du känner ditt barn. Det är samma sak som gäller här. Ditt barn kanske behöver lite stöd att ta plats i grupper eller våga säga sin sak. Kanske blir det du som får peppa barnet att vara med i en gruppaktivitet och sedan se till att det finns tid för lugn och ro för återhämtning efteråt. Eller så är det så att ditt barn behöver lite hjälp med turtagning, att samsas med andra barn, eller att sitta still ibland och fokusera på en pärlplatta eller annat projekt för att kunna samla tankarna lite. Personlighetsdrag som introvert och extrovert är varken ”bra” eller ”dåliga”, eller något som behöver ändras på. Genom att lyssna på vad ditt barn uttrycker för behov, svårigheter, eller önskemål kan du som vuxen hjälpa till att bana väg, utmana lagom, och heja på från kanten. Ett lyhört föräldraskap helt enkelt, och en knodd som utvecklas till precis den personen det var meningen att ditt barn skulle bli.
Läs mer