Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Hjälp ditt barn att sova gott i sommar

När det blir varmt och ljust ute är det många barn som får svårare att sova som vanligt. Knodds barnspecialister ger dig 5 enkla råd som hjälper ditt barn att komma till ro och sova gott hela natten. 

barn sover i barnvagn

Artikelinnehåll Sommar, sommar och sömn 5 tips som hjälper ditt barn att sova i sommar Läs mer om barn och sömn

Sommar, sommar och sömn Ljuva sommar: glada barn, härliga bad och soliga dagar som aldrig vill ta slut. Det där låter bra ända tills man börjar önska att dagen skulle ta slut, för att man står där med barn som inte vill somna.  Ljusa kvällar, varma sovrum med klibbiga lakan, och ruckade rutiner gör lätt att barn har svårt att somna eller alldeles för lätt att vakna under sommaren. Samtidigt behöver de lika mycket sömn på sommaren som på vintern.  För att hjälpa dig och ditt barn sova gott i sommar har Knodds barnspecialister därför samlat fem tips som har belägg för att underlätta sömnen.  

5 tips som hjälper ditt barn att sova i sommar Håll på rutinerna. Det är inte bara kvällströtthet och skymning som får barn att somna och sova gott. Barn hjälps mycket av sina goda vanor. Det kan vara frestande att släppa på rutinerna under sommaren, särskilt om du själv har semester, men genom att fortfarande hålla era vanliga läggningsrutiner vet barnet vad som gäller och kan lättare komma till ro. Det samma gäller på morgnarna. Gå upp vid samma tid även om det är frestande att ta sovmorgon. Samtidigt är det helt okej om det blir lite annorlunda någon natt här och där. Ibland kan det kännas värt att ta en natt med konstig sömn för att ni varit ute på sommaräventyr under dagen eller för att ni ville dra er i sängen på morgonen. Lägg lite tid på nattning. Apropå rutiner – när det är ljust ute långt in på natten och full rulle med utomhuslek på dagen kan barn behöva lite längre startsträcka för att komma till ro. Se till att ha gott om tid på er för att bada badkar, läsa saga, sjunga sång, säga godnatt till husdjur/hemmet/gatan, och verkligen gå ner i varv innan övertröttheten kommer ikapp. Mörkläggning i sovrummet. Om nu solen envisas med att vara uppe halva natten och alldeles för tidigt på morgonen kan det hjälpa att göra sovrummet så mörkt som möjligt. Investera i mörkläggningsgardiner  – eller häng upp ett mörkt tyg med klämmor runt fönstret. Håll det svalt. Barn sover bäst där det är både mörkt och svalt, inte alltid lätt på sommaren. Om det varit riktigt varmt på dagen kan du behöva trixa lite för att det ska bli svalt. Ha fönster stängda på dagtid och dra för persienner eller gardiner så att rummet inte värms upp så mycket. Sedan när det blir kväll, öppna fönster så att det blir korsdrag eller investera i en liten fläkt som kan sitta i fönstret och dra in sval luft utifrån. En god natts sömn börjar på dagen. Ett riktigt bra knep till att sova gott om natten handlar om att göra det mesta av dagen. Passa på att få in riktigt mycket spring, rörelse, och extra mycket tid utomhus så kommer den goda sömnen på köpet.  Här hittar du tips om vad ni kan göra ute.

✈️ Rutiner på resa Ska ni ut och resa? Ta med snuttefilten eller favoritgosedjuret, ladda ner vitt brus eller musik ni brukar spela hemma vid nattning, och packa eventuellt med ett mörkläggningsskydd för sängen så kan sovmiljön vara så lik hemma som möjligt för barnet. 

Läs mer om barn och sömn Hur man får barn att sova ordentligt är en av de vanligaste frågorna föräldrar ställer. Därför är det inte konstigt att Knodds barnspecialister är riktiga sömnexperter. Här hittar du mer om barn och sömn:  Barn, skärmtid och sömn Så får du ditt barn att somna själv Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen Stora sömnguiden

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

25 juni 2024

Läs mer

bebis vaken, mamma och pappa sover
Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen