Hjälp ditt barn att komma igång med engelska
Engelskan finns i vår vardag mer än någonsin och många föräldrar vill ge sina barn en skjuts in i språkkunskapen. Här hittar du knepen som hjälper dig att stötta ditt barn att lära sig engelska.
Artikelinnehåll Engelska språket finns överallt När börjar barn lära sig engelska i skolan? Hur kan man börja introducera engelska för sitt barn? Topp tre tips för att stötta att ditt barn lär sig engelska
Engelska språket finns överallt Det engelska språket genomsyrar numera barns vardag. De stöter på engelska termer i online-spel, musik, i tv-serier och på YouTube. En del barn hör och ser engelska på utlandsresor eller från kompisar. Dessutom är svenskan full av engelska låneord, nu mer än någonsin. Barn får inte bara lyssna på engelska (såsom via filmer och YouTube) utan står även själva för engelskan i tal och skrift när det handlar om interaktiva online-spel där man spelar med andra. Inte sällan spelar barn då med barn i andra länder, och engelskan är det gemensamma språket.
När börjar barn lära sig engelska i skolan? Skolan har enligt Skolverket ett ansvar att lära ut engelska, från och med lågstadiet. Det är dock upp till kommunerna att bestämma när under lågstadiet som engelskan ska införas som ämne. En del barn får därför börja i årskurs ett, andra i årskurs tre. Det finns forskning som pekar på fördelar med att börja engelskainlärningen tidigt, samtidigt som annan forskning stödjer att börja lära sig språket senare. Delvis verkar det bero på vad som passar olika barn och vad de tycker är roligt.
Fördelar med att exponeras för engelskan utanför skolan Det är viktigt att lära sig grammatik och skrivregler och där har skolan en stor roll. Det kan dock ha flera fördelar att barn även lär sig engelska utanför skolan. Här får de möjlighet att höra språket talas i sin naturliga miljö. De hör vardagligt språkbruk, och inte sällan engelska i de dialekter som tillhör modersmålstalare. Även om barn kanske inte förstår allt som sägs så kan de börja pussla ihop sin förståelse utifrån sammanhang och andra ord som de kan. Det här blir en slags naturlig inlärning som också kan hjälpa deras inlärningsförmåga. Språkinlärning är, trots allt, inte bara en fråga om att träna glosor och kunna alla ord utantill.
Hur kan man börja introducera engelska för sitt barn? Du måste inte lära ditt barn engelska, det kommer tids nog genom skolan och media. Om ditt barn är intresserat och du vill börja med engelska hemma är det dock fritt fram. Du kan dra in engelskan där det känns naturligt, exempelvis med hjälp av medier.
Med medier som verktyg Det talas mycket om hur man kan minska barns (och vuxnas) skärmanvändning. När det gäller att lära sig engelska kanske man dock ska tänka om. Barn är ofta lättmotiverade när det gäller att ta sig an att förstå sådant som syns på skärmen, vare sig det är ett tv-program eller ett spel. Det kan du som förälder dra nytta av. Låt barnet spela spel på engelska. Det behöver inte vara spel som handlar om att lära sig engelska utan barn blir ofta motiverade att förstå språket just för att kunna spela spelet. Se på korta filmsnuttar eller YouTube-klipp på engelska med textning i stället för dubbat till svenska. Låt barnets intresse styra vad ni letar upp för sorts material på engelska (se mer nedan).
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Inlärningen går lättare när det är roligt Ett sätt du som förälder kan göra det lättare att lära sig engelska är att fokusera på sådant som ditt barn tycker är roligt. Hemma i familjen har ni lättare att anpassa materialet efter ditt barns individuella intressen, jämfört med hur det blir i klassrummet. Barn i lågstadiet är mer motiverade att lära sig när det är roligt eller känns relevant. Att kunna snacka med andra som spelar samma spel, att kunna prata med kompisarna i skolan om något man sett, eller att förstå sig på något man är riktigt intresserad av gör att barn blir mer benägna att lära sig språket. Det är lätt att förstå vad man har att tjäna på det. Ta tillvara på ditt barns intressen och på sådant som finns i barnets vardag så kommer det rulla på av sig självt.
Topp tre tips för att stötta att ditt barn lär sig engelska Du behöver inte bygga en egen skolbänk för att ditt barn ska smyglära sig engelska även hemma. Under lågstadieåren kommer ditt barn suga i sig kunskap om allt som är roligt eller känns viktigt och intressant.
- 1Fokusera på sådant som är relevant och roligt för barnet. Om ditt barn har ett särskilt intresse för något, hitta material om ämnet på nätet, genom filmer, eller i interaktiva leksaker och spel.
- 2Använd språket själv. Titta på engelska program och filmer med textning så att barnet får höra engelskan. Lyssna på musik med engelska texter och sjung med.
- 3Låna favoritböckerna på engelska. Det kan vara lättare att närma sig språket om man känner igen karaktärer och miljöer, särskilt om barnet vill sluka allt om just sin favorit. Testa att låna hem en favoritbok på engelska, kanske kan ni jämföra med svenska versionen och hitta liknelser.
Bonus-tips: Om ni har möjlighet att resa utomlands, gör språket till en del av upplevelsen. Ditt barn kan få testa att beställa på restaurang eller på annat sätt prova på att säga några ord. Har ni rest till ett engelsktalande land kan det vara en utmärkt motivation att gå till en lekpark och leka med andra barn.
📚 Ska man själv prata engelska med barnet? Om engelska inte är ditt modersmål är det ingen idé att du försöker göra ditt barn tvåspråkigt genom att enbart tala engelska hemma. Forskning visar att det blir en onaturlig språkinlärning som inte ger fördelar på sikt. Om du verkligen vill att barnet blir tvåspråkigt kan en engelskspråkig eller tvåspråkig förskola vara ett gott alternativ.
Läs mer