Hicka, rap och kräkningar – så hjälper du din bebis

Att bebisar hickar, rapar och kräks när de äter är i princip oundvikligt och sällan farligt. Ibland kan man dock behöva hjälpa sin bebis för att undvika obehag. Här är det du behöver veta. 

bebis som kräkts på pappas axel

Artikelinnehåll Bebisar som kräks när de äter Hicka hos bebisar Rapningar - Rapa bebis: så gör du Vanliga frågor

Spädbarn är inte helt färdigutvecklade när de föds. Detta innebär att det är vanligt att barn hickar, kräks lite och behöver rapas, särskilt under sitt första år i livet.

Bebisar som kräks när de äter Det är vanligt att spädbarn kräks lite när de äter. Det går ofta över i takt med att kroppen utvecklas och upphör ofta helt tills dess att barnet fyller ett år. Tips för att minska kräkningar:  Rapa barnet några gånger under matningen Ge barnet mat oftare men i mindre mängd åt gången Låt barnet halvsitta under matningen och vara upprätt en stund efter matningen Den här sortens kräkningar är ofarliga för barnet och påverkar inte utvecklingen, men om det verkar som att barnet inte får i sig tillräckligt med näring eller går ner i vikt, kontakta din BVC. 

Hicka hos bebisar Hicka är också vanligt när barn är små, ofta i samband med att de äter. Du som varit gravid kanske till och med kände barnet hicka i magen. Tips om barnet hickar:  Att få suga på bröstet eller en flaska hjälper ofta Barn som är gamla nog att dricka själva kan få lite vatten i en mugg Hicka är ofarligt och är inte obehagligt för barnet. De flesta barn verkar knappt märka av att de hickar. 

Rapningar Barn kan behöva rapa om de svalt mycket luft under matningen. Om de inte rapar kan de bli spända i magen, vara missnöjda, och sluta äta innan de egentligen fått i sig tillräckligt. Ibland kommer det upp lite kräks med rapen, men det är inte farligt. Bebisen blir mest lättad av att ha fått ut luften. Om du märker att ditt barn äter glupskt kan det vara bra att ta lite pauser i matandet för att minska mängden luft som kommer ner i magen. Barn rapar ofta självmant, men ibland kan du behöva hjälpa din bebis på traven. På så sätt minskar du risken för att luften åker ner hela vägen till tarmarna och orsakar smärta. Dessutom kan det hjälpa barnet att få i sig ordentligt med mat. En bra amningsposition och ett bra tag om bröstet kan hjälpa ammade barn att svälja mindre luft. Läs allt om amning och positioner här.

Rapa bebis: så gör du För vissa barn räcker det med att man håller dem upprätt så slinker rapen ut av sig självt. Andra barn behöver mer hjälp. Här är steg-för-steg-guiden som garanterat får ut rapen. Börja med att lyfta upp och hålla barnet mot din axel. Lägg gärna en handduk eller kräklapp över axeln så skyddar du kläderna från eventuella kräkningar. Smek barnet över ryggen eller buffa försiktigt under rumpan. Ofta räcker ovanstående, men om rapen ändå inte kommer ut kan du testa: - att låta barnet ligga på ditt bröst i magläge ett tag - att gå runt medan du håller barnet upprätt och gunga lite i stegen - att låta barnet sitta i ditt knä och luta det lite framåt medan du buffar lätt på ryggen – alltid med stöd för huvud och nacke Det är inte alla barn som behöver rapa eller rapas. Om barnet sällan är missnöjt vid matning och det inte kommer någon rap när du rapar barnet kan det vara så att det inte behövs. 

Vanliga frågor Hur får man sin bebis att rapa? Ofta räcker det att hålla barnet upprätt en stund. Lägg annars barnet med huvudet mot din axel och smek barnet över ryggen eller buffa försiktigt under rumpan. Glöm inte handduk eller kräklapp över din axel om det skulle komma lite kräks, och stöd huvudet och nacken. När kan man sluta rapa sin bebis? Det är barnets behov som styr. Ju äldre barn blir desto bättre blir kroppen på att själv få ut luften. Om det sällan kommer någon rap när du rapar barnet och om barnet inte verkar missnöjt vid matningen kan det vara läge att trappa ner på rapningarna. Detta sker ofta när bebisen är mellan 4-6 månader. Om din bebis fortfarande verkar ha problem med uppblåsthet är det bara att fortsätta att rapa bebisen. En del bebisar behöver inte rapas alls.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

17 oktober 2023

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen