Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Havandeskapsförgiftning - så skyddar du dig

Havandeskapsförgiftning är ett farligt tillstånd under graviditeten som innebär att man har för högt blodtryck. Det kan medföra skador både för den gravida och för barnet om det inte upptäcks i tid, så regelbundna kontroller hos MVC är din bästa vän under graviditeten. 

pappa lägger handen på gravidmage

Artikelinnehåll Vad är havandeskapsförgiftning? Behandling och åtgärder Vanliga frågor om havandeskapsförgiftning

Texten i korthet:  Havandeskapsförgiftning innebär högt blodtryck under graviditeten De flesta fall är milda och både barn och mamma tar sig igenom det utan problem Att gå på samtliga regelbundna kontroller hos barnmorskan är bästa sättet att veta att allt ser ut som det ska Efter förlossningen går tillståndet över för de allra flesta

Vad är havandeskapsförgiftning? Trots namnet handlar det inte om att man blir förgiftad. Havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi, uppstår när den gravida får för högt blodtryck. Högt blodtryck räknas som värden över 140/90, mätt vid ett flertal tillfällen.  Det vanligaste är att havandeskapsförgiftning uppstår sent i graviditeten: det är vanligast efter vecka 34, och allra vanligast efter vecka 37. Att få havandeskapsförgiftning är dock ovanligt och endast ungefär 3-5% av gravida får det.  Majoriteten av gravida med havandeskapsförgiftning får en mild form och föder friska barn Man löper större risk att drabbas om man haft havandeskapsförgiftning vid en tidigare graviditet  Man löper mycket lägre risk om man fött barn tidigare utan att drabbas av havandeskapsförgiftning

🌱 Gravid? Följ din graviditet i appen Matnyttig information varje vecka om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Risk för både mamma och barn För den gravida kan lever och njure ta skada av det höga blodtrycket. För bebisen i magen kan det påverka tillväxten. Därför är det viktigt att havandeskapsförgiftning upptäcks i god tid så att eventuella åtgärder kan sättas in. Att det ska bli riktigt farligt är mycket ovanligt, det handlar om ungefär cirka ett dödsfall per 100 000 kvinnor som föder barn i Sverige. Man kan dock ha olika grad av besvär. För en del kan det räcka med mindre åtgärder och extra kontroller under resten av graviditeten medan en del personer behöver sjukskrivas och bli inlagda på sjukhus. Ibland kan bebisen behöva komma ut tidigare än beräknat. Efter förlossningen går havandeskapsförgiftningen över på några dagar. Har man väl haft havandeskapsförgiftning löper man ökad risk för högt blodtryck och en del andra sjukdomar senare i livet. Därför är det viktigt att fortsätta gå på rutinkontroller hos sin vårdcentral även efter graviditeten och att säga till att man har haft det om man blir gravid igen.

🧸 Lita på rutinerna Det kan låta läskigt med havandeskapsförgiftning. Mödravården har dock goda rutiner både kring att upptäcka och ta hand om högt blodtryck under graviditeten. Var noga med att själv gå på alla kontroller som du blir kallad till så kan du och den lilla knodden i magen vara lugna.

Oftast inga symtom Precis som vid högt blodtryck hos icke-gravida märker de flesta inte av några symtom på havandeskapsförgiftning. Därför upptäcks tillståndet oftast genom blodtrycksmätningarna på de regelbundna kontrollerna hos barnmorskan.  Om man känner av symtom kan det inkludera:  Plötslig huvudvärk Synbesvär Ont i övre delen av magen Illamående och kräkningar som uppstår efter vecka 18 Hastig svullnad i ansikte, händer, eller fötter Allmän sjukkänsla Flera av dessa symtom är dock tecken på ovanliga, svåra former av havandeskapsförgiftning. Dessa är mycket ovanliga.

Behandling och åtgärder Åtgärder vid havandeskapsförgiftning baseras på hur allvarliga besvär man har, samt hur både den gravida och barnet i magen mår. För många kan det räcka med en del livsstilsåtgärder som håller blodtrycket i schack.

Egenvårdens 1-2-3 Om du har drabbats av havandeskapsförgiftning:

  • 1Vila ordentligt och försök att undvika stress
  • 2Rör på dig och få regelbunden vardagsmotion
  • 3Gå på samtliga kontroller som du blir kallad till hos barnmorskan

Du kan få gå på extrakontroller eller göra fler ultraljud hos barnmorskan. På så sätt kan barnmorskan ha koll på att barnet växer som det ska. 

Vid svårare fall Vid svårare fall kan det behövas större åtgärder för att se till att både den gravida och barnet i magen mår bra. Det kan handla om:  Läkemedel som sänker blodtrycket Att bli inlagd på sjukhus för bättre övervakning Igångsättning och att bebisen föds tidigare än beräknat Tack vare goda rutiner för att fånga upp och hantera havandeskapsförgiftning i Sverige idag är det mycket mindre farligt att drabbas idag än förr i tiden. Alltså kan du som är gravid känna dig trygg även under graviditetens sista veckor – men att ta det lite extra lugnt och gå en promenad i stället för att stressa med allt fix innan bebisen kommer är ett råd som det alltid är klokt att följa.

Vanliga frågor om havandeskapsförgiftning Vad är havandeskapsförgiftning? Havandeskapsförgiftning innebär att den gravida har för högt blodtryck. Det är vanligast under graviditetens sista veckor och kan innebära skador för den gravida och sämre utveckling för bebisen. Varför får man havandeskapsförgiftning? Det är inte helt klarlagt vad det beror på, men det verkar ha att göra med komplikationer från moderkakan. Om partiklar och celler läcker ut från moderkakan till blodet kan immunförsvaret reagera på det. Resultatet blir protein i urinet och högt blodtryck. Hur tidigt kan man få havandeskapsförgiftning? Havandeskapsförgiftning kan uppstå redan i vecka 20, men det är vanligast efter vecka 34, och allra vanligast efter vecka 37. Hur känns havandeskapsförgiftning? Ofta känner man ingenting utan tillståndet upptäcks genom blodtrycksmätning hos barnmorskan. Vid svårare fall kan man känna huvudvärk, illamående, synbesvär, ont i övre delen av magen och må allmänt dåligt. Kan man ha havandeskapsförgiftning efter förlossning? Havandeskapsförgiftning går oftast över inom ett par dagar efter förlossningen. För en del kan det höga blodtrycket vara kvar i några månader och en del personer får permanent högt blodtryck. Man kan också få havandeskapsförgiftning som uppstår efter förlossningen trots att man inte haft det under graviditeten, men det är ovanligt.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 juli 2024

Läs mer

gravid kvinna vattnar blommor
Minskade fosterrörelser – viktiga råd
Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen