Har du koll på de här 5 vanliga utslagen hos nyfödda?
Det är vanligt att nyfödda och spädbarn får olika huduustald och prickar under livets första månader. Här hittar du de 5 vanligaste, hur du ska behandla dem, och om de behöver vård.
Artikelinnehåll Nyfödda är ofta prickiga 5 vanliga utslag hos nyfödda och vad du gör åt dem Bonus: andra utslag på huden
Nyfödda är ofta prickiga Det är inte ovanligt att nyfödda bebisar har utslag och prickar på huden. Det är en stor omställning från den skyddade, sterila vattenvärlden inne i livmodern till den torra världen utanför. Bebisens hud håller helt enkelt på att anpassa sig. Just därför är också de flesta utslag och prickar som uppstår hos nyfödda helt ofarliga, och går över av sig själv.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
5 vanliga utslag hos nyfödda och vad du gör åt dem
1. Hormonplitor Ungefär hälften av alla spädbarn får hormonplitor. Vanligast är att de uppstår ungefär 1-4 dagar efter födseln. Hormonplitor ser ut ungefär som små finnar och kan vara lite gula på toppen. Prickarna under är ofta röda, eller så blir huden rödflammig. Vanligast är att utslagen sitter på bålen, men de kan också uppstå på armar, ben och i ansiktet. Hormonplitorna kan komma och gå under en period de första veckorna, men till slut går de över av sig själva när barnets hud har vant sig vid omvärlden. Du behöver inte göra något särskilt med dem, utan det är bäst att låta dem vara. De gör varken ont eller kliar, så plitorna stör inte bebisen på något sätt.
2. Milier MIlier bildar också små prickar. Dessa uppstår oftast på näsan eller kinderna, är vita, och kan kännas lite hårda eller knottriga. Hos pojkar kan de också uppstå på penis. De här utslagen uppstår på grund av förstorade talgkörtlar. De är helt ofarliga och stör inte barnet. Undvik att klämma på dem, eftersom det riskerar att infektera huden. Om huden är mycket torr där prickarna är kan du smörja med mjukgörande kräm, annars är det bara att låta dem vara. Milier går över av sig själva på några veckor.
3. Skorv Skorv är ett sorts seborroiskt eksem som är vanligt hos barn upp till ett år och allra vanligast när bebisen är någon månad gammal. Det sitter i hårbotten och orsakar feta, gulbruna eller gulvita fjäll i hårbotten. Det kan också spridas till ögonbryn, pannan, kinderna och ner på kroppen, men då kallas det enbart seborroiskt eksem. Det kan se jobbigt ut med skorv, men det stör inte barnet nämnvärt. Till skillnad från andra eksem kliar det till exempel inte. Det är inte ett tecken på dålig hygien utan är en naturlig reaktion som uppstår under barnets utveckling. Vanligtvis går skorv över av sig själv på 3-4 veckor. Man kan avlägsna själva fjällen genom att smörja barnets huvud med vaselin eller en särskild olja och försiktigt gnugga bort. Mer om det kan du läsa här.
4. Blöjeksem Blöjeksem, eller blöjutslag, uppstår när huden under blöjan blir varm och fuktig och kommer i kontakt med kiss och bajs. Huden blir irriterad, och det uppstår röda prickar eller fläckar på huden under blöjan. Utslagen kan vara lindriga men kan också snabbt förvärras av att huden fortsätter utsättas för den fuktiga miljön och irritationsämnena. Därför är det bästa man kan göra att vara snabb med att byta blöja, tvätta försiktigt med ljummet vatten, se till att lufta huden ofta, och vid behov smörja med zink. Om utslagen blir svårare kan det göra riktigt ont för barnet. Det kan också uppstå svampinfektion på huden som behöver sjukvård.
5. Värmeutslag Värmeutslag är röda prickar eller fläckvisa utslag som uppstår när kroppen blivit för varm och fuktig. De är vanliga hos bebisar och små barn eftersom deras svettkörtlar inte hunnit utvecklas tillräckligt. Utslagen stör inte bebisen och går över av sig själv i takt med att värmen går ner utan att du behöver göra något. Däremot kan de vara en signal att bebisen är för varm. Då kan det vara bra att bada eller badda barnet med ljummet vatten och byta till lösa, luftiga kläder. Glöm inte att se till att bebisen får i sig tillräckligt med vätska om det är varmt.
Bonus: andra utslag på huden Det är som sagt mycket som kan hända på barnets hud under de första månaderna. Det är vanligt att olika virusinfektioner orsakar utslag på huden men det kan också handla om medfödda hudförändringar och bestående eksem. En del av dessa behöver utredas, andra är ofarliga eller går över av sig själva. Här kan du läsa mer om: Vanliga utslag hos barn, inklusive vanliga virussjukdomar som gör huden prickig Födelsemärken: eldsmärke, leverfläckar, hemangiom, mongolfläck och storkbett Barneksem
Läs mer