Har din bebis reflux? Här är knepen som hjälper

Reflux hos bebisar är mycket vanligt och oftast helt ofarligt. Vår barnspecialist, Berit, ger sina bästa tips för att minimera, och några tecken på att uppstötningarna besvärar ditt barn.

Reflux bebis

Artikelinnehåll Din bebis reflux är troligtvis helt ofarlig  Barnspecialisternas råd vid reflux Vanliga frågor om reflux hos bebisar

Din bebis reflux är troligtvis helt ofarlig  Reflux – tekniskt sett “magsaftsreflux” – är ett mycket vanligt tillstånd hos spädbarn som innebär att innehåll från magen kommer upp i matstrupen och munnen. Det som kommer upp är både maten som barnet ätit och sur magsaft.  Den här sortens uppstötningar är särskilt vanliga hos barn under ett år eftersom magmunnen inte är helt färdigutvecklad när de föds. Magmunnen är en ringmuskel mellan matstrupen och magsäcken som ska hindra att innehållet från magen kommer upp i strupen igen. Det är inte ovanligt att spädbarn kräks flera gånger om dagen eller att det kommer upp lite uppstötningar flera gånger i timmen.  Reflux:  Är vanligt hos bebisar  Kan leda till att barnet ofta kräks efter måltider Går oftast över när barnet är runt ett år  Är sällan allvarligt

🌱 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Ibland kan reflux leda till problem Vanlig reflux är alltså inget att vara orolig för, särskilt om din bebis fortsätter att äta som vanligt och verka nöjd i övrigt. Ibland kan det dock leda till problem, exempelvis om maginnehållet blir kvar i strupen eller munnen i flera minuter och börjar fräta på slemhinnorna.  Inom barnsjukvården gör man skillnad på vanligt reflux (också kallat GER, som står för gastroesofageal reflux) och sjuklig reflux (också kallat GERD, efter engelskans  gastroesophageal reflux disease, gastroesofageal refluxsjukdom).  Tecken på att spädbarn har refluxsjukdom inkluderar att:  Barnet verkar ha ont vid kräkningar Barnet inte vill äta Barnet inte går upp i vikt Barnet blir otröstligt (ofta på nattetid)

💙 Ha tålamod För många barn har reflux avtagit när de är ett år gamla, och för nästan alla har det gått över innan de är 18 månader. Håll ut, det blir bättre med tiden. 

GERD kan uppstå exempelvis som följd av underliggande sjukdomar, såsom neurologiska sjukdomar, eller komjölksallergi.  Att barn kräks kan också ha andra orsaker, såsom celiaki, men det är mindre vanligt. Även urinvägsinfektion kan göra att spädbarn kräks och går ner i vikt. 

Barnspecialisternas råd vid reflux

De allra flesta föräldrar har inget att oroa sig för om deras bebis kräks eller har uppstötningar. Om ditt barn verkar må bra i övrigt och äter som vanligt handlar det troligtvis om helt normala och ofarliga kräkningar. Berit E., barnspecialist på Knodd
quote

De flesta bebisar verkar inte särskilt besvärade av att kräkas efter maten, men ibland kan de känna av den frätande, sura magsaften. Du kanske själv känner dig orolig för att barnet inte får i sig tillräckligt med näring när allt verkar komma upp igen.  Då kan du testa de här råden från vår barnspecialist, Berit:  Låt barnet äta mindre mängd, men oftare Rapa barnet några gånger under matningen Håll barnet upprätt efter måltiden eller låt barnet sitta upp Ge barnet tjockflytande mat, såsom gröt, som inte kommer upp lika lätt Om du tror att din bebis är allergisk mot komjölksprotein, eller om du är orolig att barnet inte går upp i vikt eller växer enligt sin kurva, kontakta din BVC.

Håll ut! Det kommer bli mindre och mindre reflux med tiden, i takt med att ditt barn sitter upp mer och äter mer fast föda. Berit E., barnspecialist på Knodd
quote

Vanliga frågor om reflux hos bebisar Hur vet man om barnet har reflux? De allra flesta barn har någon grad av reflux under det första året. Typiskt för reflux är att bebisen kräks efter att ha ätit. Du kan också märka att barnet verkar ha uppstötningar regelbundet under dagen, ibland flera gånger i timmen, utan att besväras nämnvärt.  Kan barn ha magmunsbråck? Ja, barn kan ha medfött magmunsbråck, även kallat diafragmabråck. Detta opereras ofta direkt vid födseln. Att ha magmunsbråck kan leda till att barnet får besvär med reflux och refluxsjukdom (GERD).  Vad är symtom på reflux? Vanlig, ofarlig reflux märks av att spädbarnet kräks flera gånger om dagen efter måltid. Barnet kan också få mindre uppstötningar flera gånger i timmen utan att verka besvärad av det. Vid refluxsjukdom kan barnet verka ha ont vid kräkningar, undvika att äta, vara otröstligt, och drabbas av viktnedgång eller försämrad tillväxt.  Kan man ge omeprazol till barn? Omeprazol är godkänt av Läkemedelsverket för barn över 2 år vid långvariga besvär av refluxsjukdom. En annan variant, esomeprazol är godkänt för barn över 1 år och 10 kg. Du ska dock inte ge ditt barn omeprazol utan att först ha talat med läkare.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 januari 2025

Läs mer

Luftrörskatarr
Svar på dina frågor om luftrörskatarr hos barn
bebis i blöja
Babypottning (EC): din guide till en blöjfri bebis
en mamma och två sjuka barm
Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen