Gravid vecka 9 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 9 syns fortfarande ingenting på utsidan, men inne i livmodern händer det saker hela tiden. Embryot ser allt mer ut som en människobebis, samtidigt som hormoner i kroppen gör sitt för att skapa bästa möjliga föruts ättningar för graviditeten.
Fostrets utveckling i vecka 9 En spännande utveckling i vecka 9 är att det sista av “svansen” i ryggslutet försvinner, så att embryot mer och mer börjar likna en människobebis. Efter den här veckan kallas det inte embryo längre utan är ett riktigt foster. Magen blir större nu så att de tarmar som tidigare inte rymdes inne i kroppen, utan låg i navelsträngen, kan börja flytta in. Gulesäcken, som hittills har gett embryot det mesta av sin näring, börjar nu dra sig tillbaka allteftersom moderkakan tar över. Annat som utvecklas under den här veckan: Armar och ben blir allt längre Fingrarna börjar få fingertoppar Simhuden försvinner mellan fingrarna Ansiktet får fler detaljer Hjärtat utvecklas färdigt De första skillnaderna mellan manliga och kvinnliga embryon uppstår
💙 Är du gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.
Graviditetens hormoner Om du är gravid i vecka 9 och har känt starka känslor på sistone är du inte ensam. Under graviditeten fullkomligt strömmar olika hormoner ut i kroppen – och för med sig både euforisk kärleksglädje och omedelbara gråtattacker. Samtidigt som dessa berg-och-dalbanor kan vara jobbiga är hormonerna helt livsnödvändiga för ditt fosters utveckling och graviditetens fortgång. Från hCG-hormonet som gör att stickan visar sitt plus till oxytocinet som hjälper dig och ditt barn att knyta an hela livet blir det inga barn utan hormoner. Det kan handla om: Östrogen: Är viktigt under hela graviditeten. Det bygger livmoderns slemhinna, hjälper moderkakan utvecklas, förbereder brösten för amning, och förbereder kroppen inför förlossningen. Det är även östrogen som ligger bakom att hår och naglar kan kännas starkare och tjockare under graviditeten. Progesteron: Ökar i början av graviditeten och hjälper livmodern bli en välkomnande plats för det lilla ägget att fästa sig och fostret att få näring. Progesteron ökar blodcirkulationen och dirigerar blodflödet till livmodern. Prolaktin: Utsöndras i tredje trimestern och efter förlossningen för att stimulera mjölkproduktion. Oxytocin: Kroppens “kärlekshormon” hjälper till att sätta igång förlossningen och stimulerar mjölken vid amning. Det är även ett viktigt hormon vid anknytning och hjälper dig och ditt barn att knyta an till varandra. Detta lugnande hormon utsöndras också vid fysisk beröring och närhet i alla livets faser. Relaxin: Hjälper till att mjuka upp fogar och ledband så att kroppen kan tillmötesgå den växande kroppen under graviditeten. Prostaglandiner: Ansvarar för att mjuka upp livmodertappen i samband med förlossning. Man kan även få prostaglandiner tillsatta genom läkemedel om förlossningen behöver bli igångsatt. Nyfiken på att veta mer om början av graviditeten? Här kan du läsa mer om första tiden som gravid.
Dags för första riktiga barnmorskebesöket Du som är gravid i vecka 9 har kanske redan varit på ett inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen. Runt vecka 9-12 blir det sedan dags för det första “officiella” besöket. Olika regioner har olika rutiner för de första besöken, men på det här besöket kommer ni troligtvis tala om bland annat: Dina tankar och frågor om graviditeten Din hälsohistoria Ärftlighet Alternativ för fosterdiagnostik Det kan vara till fördel att inför besöket fundera igenom sin hälsohistoria och kanske till och med fråga föräldrar eller släktingar om ärftliga sjukdomar i släkten. Barnmorskan kommer också att utföra ett antal standardprov. Dessa kommer göras under hela graviditeten för att kontrollera att både du som är gravid och fostret mår bra och att graviditeten går som den ska. Proverna inkluderar: Blodtryck Blodprov Urinprov Vikt Allteftersom veckorna går kommer andra rutinmässiga kontroller läggas till. Samtliga delar av barnmorskebesöken och kontrollerna är frivilliga. Du kan alltid avstå eller be barnmorskan att förklara vad det är som görs och varför. Barnmorskan och besöken är till för att du ska ha en hälsosam och trygg graviditet och för att din bebis ska utvecklas så bra som möjligt. Du kan läsa mer om vad som händer på bm-mottagningen i vår stora guide om besöken hos barnmorska.
🤰 Är du gravid? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs.
Spännande siffror Början av graviditeten kan vara en pirrig, nervös - och stundtals illamående - period. Men lite spännande är den ofta också. Då kan man gott låta sig spekulera lite om sannolikheter för hur det ska bli. Sannolikheten att det blir tvillingar eller fler är 1-3% Sannolikheten att barnet föds precis på BF är mindre än 5% Sannolikheten att barnet föds för tidigt är lite mer än 5%
Läs mer