Gravid vecka 7 - allt om din graviditet
I graviditetens vecka 7 fortsätter embryots inre organ att utvecklas och början till små armar kan urskiljas. Även du som är partner eller medförälder kan ha huvudet fullt av funderingar.
Dubbelt så stor men ändå så liten I graviditetens vecka 7 är embryot ungefär 8 mm stort. Det låter inte så mycket, men det är faktiskt dubbelt så stort som veckan innan. Den här veckan fullkomligt rusar utvecklingen framåt och hela grunden läggs för det som en dag ska bli kroppens inre organ, såsom lever, njurar, och lungor. Just därför är det en känslig vecka i graviditeten och det är viktigt att du som är gravid äter bra och vilar vid behov. Glöm inte att ta folsyretillskott om du inte redan gör det och undvik all alkohol och tobak. Fundersam över vad du får och inte får äta under graviditeten? Här hittar du kompletta listan på tillskott, bra mat under graviditeten och vad man inte ska äta som gravid.
Fostrets utveckling i vecka 7 Ännu får inte embryot näring från livmodern, men i vecka 7 utvecklas navelsträngen som ett första steg. Det blir också lättare att urskilja kroppsdelar dag för dag. De små knölarna som stack ut från embryot i vecka 6 har nu skjutit ut och blivit början till armar, även om de fortfarande mest ser ut som paddlar. Början till öron, ögon och ögonlock formas, och det lilla embryot har en ännu mindre tunga.
💙 Gravid eller på väg att bli förälder? Följ graviditeten och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds graviditetsprogram, med extra info till dig som är medförälder. Du hittar det gratis i appen.
En partner som inte är gravid väntar också barn En medförälder eller partner till den gravida kanske inte har uppfattat det stora som har hänt än. Inget syns eller känns utifrån och hela graviditeten kan kännas abstrakt. Samtidigt kan både hjärna och hjärta fyllas med starka känslor och stora frågor. Även om du inte har något i magen (förutom kanske fjärilar) så väntar du också barn. Därför är även dina frågor viktiga. Följ med till barnmorskan, läs på om graviditeten, och prata med den gravida om hur ni vill vara som föräldrar, så kan graviditeten kännas mer på riktigt och du kan känna dig mer delaktig.
Din främsta insats är att hjälpa den gravida Även om du inte kan bära på barnet eller ta över illamåendet finns det en hel del du kan göra redan under de första veckorna för att stötta den gravida. Tänk till exempel på: Den gravida kan känna sig mycket trött under de här veckorna. Då kan det vara till stor hjälp om du tar över fler hushållssysslor och ärenden än vanligt för att ge avlastning. Försök också ha tålamod om den gravida inte orkar fullfölja de planer ni gjort upp. Om den gravida är illamående, erbjud något litet att äta eller dricka på morgonen så kan det lätta på det värsta måendet.
Läs mer