Gravid vecka 6 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 6 är embryot i livmodern stort som ett blåbär. Själv kan du börja känna av gravidillamående, men embryot växer för fullt varje dag.  

Utveckling på högvarv Under vecka 6 går utvecklingen i racerfart, även om du själv kanske inte ens har hunnit uppfatta att du är gravid. Varje dag läggs grunden för en ny kroppsdel, ett organ eller en funktion. Därför är det extra viktigt att du som är gravid fortsätter att ta hand om din kropp och fyller på med god näring så att embryot får bästa möjliga start. Nu kanske du också bokar in tid för inskrivningsbesöket hos barnmorskan, vilket ofta hjälper till att få graviditeten att kännas på riktigt. Nyfiken på att veta mer om början av graviditeten? Här kan du läsa mer om första tiden som gravid.

🤰🏽 Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det kostnadsfritt i appen.

När gravidillamåendet blir för mycket Att uppleva någon sorts gravidillamående eller besvär är vanligt de här första veckorna. För en del kvinnor blir illamåendet dock så pass extremt att det blir svårt att klara vardagen.  Mindre än 2% av gravida får diagnosen hyperemesis gravidarum, extremt gravidillamående. Riskfaktorer som gör att man löper större risk att drabbas inkluderar att man: Upplevt det vid tidigare graviditeter Är väldigt ung Är gravid med fler än ett barn Har mag-tarmbesvär Lider av ätstörningar eller någon psykisk sjukdom Tala med din barnmorskemottagning om du har mycket besvär av ditt gravidillamående eller om du märker att du inte går upp i vikt allteftersom graviditeten fortgår. Det finns hjälp att få som kan lindra. Om du kräks så mycket att du blir yr eller slutar kissa är det viktigt att snabbt söka vård på jourcentral eller vårdcentral eftersom det då kan handla om allvarlig vätskebrist. Var också extra snäll mot dig själv. Att lida av extremt gravidillamående kan vara riktigt påfrestande. I de allra flesta fall utvecklas dock embryot precis som det ska, särskilt så länge du fortsätter att gå upp i vikt.

Funderingar om fosterdiagnostik När du träffar barnmorskan kommer du att få information om fosterdiagnostik som erbjuds. Det kan handla om ultraljudsundersökning, KUB-test och NIPT-test som kan ge svar på hur fostret utvecklas och om det syns några avvikelser i fostret. För en del känns det självklart att göra fosterdiagnostik och för andra är det ett stort beslut som behöver vägas noggrant. Genom att läsa lite om de olika testerna och fundera igenom hur det skulle kännas att få olika svar kan du vara mer förberedd när det väl är dags. Här kan du läsa mer om de olika sorternas fosterdiagnostik och vad som kan vara bra att tänka på innan.  

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 november 2024

Läs mer

illustration på foster i vecka 7
Gravid vecka 7 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 8
Gravid vecka 8 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 9
Gravid vecka 9 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen