Gravid vecka 5 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 5 är det möjligt att du redan känt av förändringar i kroppen. Det är också möjligt att du inte märkt någonting alls, men för det lilla embryot i livmodern är det redan full fart i utvecklingen. 

Något på känn i vecka 5 För dig som är gravid kan vecka 5 vara startskottet. Det är nämligen i vecka 5 som många upptäcker att de är gravida för att mensen uteblir. Du som gjort IVF kanske redan har full koll.  Det kan också hända att du känt av andra förändringar i kroppen som avslöjar att något är på gång. Exempelvis är det vanligt i vecka 5 att:  Brösten spänner  Man kissar oftare Man är extra trött eller hungrig Man blir illamående Nyfiken på att veta mer om början av graviditeten? Här kan du läsa mer om första tiden som gravid.  

💙 Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds graviditetsprogram. Du hittar det gratis i appen.

Fostrets utveckling i vecka 5 När du är gravid i vecka 5 är det redan full fart i livmodern. Embryot som uppstått från det befruktade ägget är bara 1 mm långt, men redan nu innehåller det alla de celler som krävs för att bilda organ, skelett och barnets alla kroppsdelar. Embryot består av tre lager celler, så kallade groddblad, där varje lager kommer bli till olika delar av kroppen. Det undre lagret blir bland annat lever, tarmar, urinblåsa och magsäck Mellanlagret står för muskler, skelett, brosk, blodkärl och njurar  Det översta lagret utvecklas till nervsystem, hjärna och hud  Det är alltså bara några få celler som en dag ska bli en hel människa. Just därför är den här perioden särskilt känslig vad gäller utvecklingen. Du som är gravid kan bidra till att embryot får en god start genom att tänka lite extra på ditt ökade näringsbehov.

Ökat näringsbehov i början av graviditeten Tidigt i graviditeten behöver man inte få i sig särskilt mycket mer mat vad gäller energi från kalorier. Däremot kan det vara bra att se över vilken sorts mat man får i sig. Satsa på varierad kost så får du i dig de näringsämnen som kroppen behöver för att fortsätta bygga det lilla livet. Det kan handla om:  Mycket frukt och grönt, gärna avokado som bidrar med nyttigt fett Fet fisk för viktiga vitaminer och fettsyror Mjölkprodukter som hårdost, mjölk och yogurt bidrar med protein, kalcium och vitaminer  För embryots utveckling är det också bra att lägga till ett folsyratillskott så fort du vet att du är gravid om du inte redan har gjort det. Undvik alkohol, tobak och passiv rökning. 

kvinna med yrsel

Ibland känns det av ordentligt: gravidbesvär För en del gravida blir det mycket tydligt att något är på gång eftersom de drabbas av olika besvär och illamående i början av graviditeten. De uppstår vanligtvis till följd av hormoner och andra förändringar i kroppen under graviditeten. De flesta är ofarliga, men kan bli riktigt slitiga. Var snäll mot dig själv och ta det lugnt så att du orkar med. Du behöver inte vara orolig om du inte alls har några symtom eller tecken på graviditeten i vecka 5. En del kvinnor får inga gravidbesvär alls.  Vanliga gravidbesvär i vecka 5 och början av graviditeten:  Illamående Yrsel Trötthet Hudförändringar och pigmentfläckar Halsbränna Förstoppning Det är också vanligt med blödningar i början av graviditeten. De kan ha flera olika orsaker och går oftast över av sig själva. Om du känner stark magkramp eller smärta på ena sidan av magen, mår dåligt i samband med en blödning, eller om du blöder igenom en binda på en timme ska du genast söka akut vård. Annars räcker det att kontakta din barnmorska under vanliga telefontider för att få rådgivning.  Att upptäcka att man är gravid kan kännas ordentligt inte bara i kropp utan också knopp. Det kan vara många tankar som snurrar omkring, samtidigt som hormonerna får alla känslor att gå på högvarv. Se till att försöka ge dig själv lite utrymme, vare sig du känner dig upprymd, trött eller gråtmild.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 november 2024

Läs mer

Gravid vecka 6 - allt om din graviditet
illustration på foster i vecka 7
Gravid vecka 7 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 8
Gravid vecka 8 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen