Gravid vecka 40 - allt om din graviditet

I gravidvecka 40 räknas graviditeten fortfarande som fullgången och det är inte mycket kvar för barnet i magen att utveckla eller förbereda. Du som är gravid går troligtvis i otålig väntan och tänker säkert på första tiden efter att bebisen är född. 

illustration av foster i vecka 40

Bara vänta lite till För gravida i vecka 40 känns dagarna ofta ofantligt långa. Kroppen är tung och trött, samtidigt som man gjort alla förberedelser man kan. Vid det här laget har många dessutom gått på sin föräldraledighet, vilket ger ännu mer tid att känna efter om det inte är förlossningsvärkar på gång eller ignorera alla meddelanden på telefonen från de som också undrar om det inte är dags snart. En sak som är säker är att det till slut blir dags. Det finns inget du som är gravid kan göra för att skynda på processen, utan kroppen och bebisen bestämmer när det är läge för förlossning.

🌱 Följ ditt barns utveckling från dag ett Här får du lära dig om ditt barns hälsa, utveckling och beteende, hålla koll på milstolpar, och få barnspecialisternas råd för en trygg uppväxt. Du hittar det gratis i appen. 

Sista förberedelser Statistiskt sett är det dock mest troligt att bebisen föds den här veckan, om den inte redan har kommit. Ta en sista titt på listan över förberedelser, ät ett mellanmål till och ta en extra tupplur, så har du energi och ork när det gäller. Har du sett över..? Förlossningsbrevet BB-väskan Favoritövningarna från profylaxkursen som du inte vill glömma

Gravid och dotter

Bebisens utveckling i vecka 40 Nu är det mesta som bebisen ska ha utvecklat under tiden i livmodern färdigt. Bebisen kan inte bli så mycket längre i det begränsade utrymme som finns och skallbenen kommer inte att växa ihop helt förrän efter förlossningen. Att skallbenen inte är ihopväxta gör att huvudet blir lite mjukare så att det lättare kan ta sig genom förlossningskanalen. Just nu i livmodern:  Det sista av fosterfettet försvinner utanpå huden. Barnets första bajs, kallat mekonium, finns i tarmarna. Individuella skillnader gör att bebisar skiljer i vikt, men medelvikten vid födseln ligger runt 3,6 kg. 

Första tiden med en nyfödd bebis Att komma hem från BB med sin nyfödda bebis kan vara omtumlande, underbart och kanske till och med lite läskigt på samma gång. Förlossningsupplevelsen kan fortfarande bearbetas, du som har varit gravid har en kropp som behöver återhämta sig, och i samma veva finns det nu ett litet liv som behöver omvårdnad dygnet runt.

Prio på lilla bubblan Under den här tiden är det lätt att stressa över allt som man tänker ska hinnas med: besök från närstående, tvätthögar, och utnyttja föräldra-”ledigheten” till projekt i hemmet. Det enda ni egentligen behöver ägna den här tiden åt är dock att lära känna varandra, landa i föräldraskapet, och återhämta er från graviditet och förlossning.  Hormonsvängningar och sömnbrist kan få vad som helst att kännas övermäktigt. Det kan vara lättare sagt än gjort, men att du redan nu tränar på att ha inställningen att det andra får göras i den mån det hinns och orkas kan hjälpa dig när dagen väl är här. 

Mamma promenerar

Träning efter graviditeten För dig som varit gravid kommer kroppen börja läka och återhämta sig direkt efter förlossningen. Samtidigt kommer det ta lång tid att hitta tillbaka till muskler, stärka bäckenbotten, och reparera det som fått sig en törn under graviditeten. Att börja med lugn träning och vardagsmotion kan vara en god hjälp i återhämtningen, både fysiskt och psykiskt.

Viktigt att tänka på:  Promenader, knipövningar och enklare övningar är bra till en början.  Undvik ansträngande träning de första två månaderna efter förlossningen.  Efter kejsarsnitt bör man undvika att lyfta tungt i 6-8 veckor.  Lyssna på din kropp, den säger ifrån när något inte är som det ska.  Om du får ont eller det känns som att något är fel, kontakta en fysioterapeut som kan hjälpa dig stärka muskulaturen och undvika felbelastning.

Du som är gravid kan läsa mer här om träning under graviditeten.

Allt du behöver veta om första tiden efter födseln Knodds barnspecialister och barnmorskor har samlat mycket information och goda råd om den första tiden efter födseln. Om du är gravid i vecka 40, passa på att bläddra igenom de här artiklarna så går du stärkt in i perioden som nybliven förälder. En tid som kan komma precis när som helst nu. Tips om första tiden med din bebis Finns det något som kallas den fjärde trimestern? Det är vanligt att uppleva baby blues efter förlossningen Barnspecialisternas lugnande råd om att vara föräldraledig

🧸 Kursen för nyblivna föräldrar Få vägledning från Knodds barnspecialist Sofia i vår föräldrakurs om nyfödda. Kursen finns kostnadsfritt i appen för både gravida och nyblivna föräldrar.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 november 2024

Läs mer

illustration av foster i vecka 41
Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 39
Gravid vecka 39 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 38
Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen