Gravid vecka 4 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 4 har du egentligen bara varit gravid i två veckor. Ett befruktat ägg har fäst sig i livmodern och kroppen ställer in sig på att ta hand om ett helt liv till. Att du som är gravid tar folsyra skyddar det lilla embryot från start. 

illustration av fostrets utveckling i vecka 4

Något är på gång Det är inte många som vet att de är gravida redan i vecka 4. Eftersom graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag är det egentligen i vecka 2 som befruktningen sker. Bortåt vecka 3 börjar det befruktade äggen röra sig mot livmodern för att fästa sig där. Då börjar moderkakan bildas och den utsöndrar det hormon, hCG, som graviditetstest utgår ifrån för att berätta om du är gravid eller inte.  Det krävs en viss mängd av hormonet hCG för att ge utslag på graviditetstestet, så de här första dagarna kan du få olika resultat beroende på när du testar och vilket test du använder. Det är dock mycket ovanligt att få ett falskt positivt svar. När du väl har nått veckan då du vanligtvis skulle ha fått mens kommer samtliga tester dock kunna ge dig besked om det sitter ett litet ägg i livmodern.

➕ Har du plussat på stickan? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.

Embryots utveckling i vecka 4 Det befruktade ägget, som också kallas ett embryo, delar på sig för fullt och innehåller redan alla celler som krävs för att skapa en hel människa, även om det ännu inte ser mycket ut för världen. När ägget fäster sig i livmoderns slemhinna kan du som är gravid märka av en lätt blödning och eventuellt en molande värk, ungefär som mensvärk.  För dig som blivit gravid med hjälp av IVF, provrörsbefruktning, är det oftast i vecka 3 som återföring av ägget sker, när det hunnit dela på sig och blivit ett embryo. Du har då chansen att göra ett graviditetstest särskilt tidigt, innan andra hunnit märka av att något inte var som vanligt.  Nyfiken på att veta mer om början av graviditeten? Här kan du läsa mer om första tiden som gravid.  

Tidiga blödningar Det är som sagt vanligt med en liten blödning precis när ägget fäster sig i livmodern, en så kallad nidblödning. Den är helt ofarlig och går över av sig själv. Det är också vanligt med andra lätta blödningar i början av graviditeten. Det kan handla om en genombrottsblödning som uppstår när kroppen inte helt hängt med att det skett en befruktning och att det är paus på mensen. Det kan också handla om en lätt blödning från livmodertappen eller i vissa fall en infektion. I vecka 4 och andra veckor tidigt i graviditeten kan det också handla om ett missfall, som uppstår när det befruktade ägget inte kommer kunna leda till ett barn. De flesta blödningar är ofarliga och går över av sig själva.  Om du blöder kraftigt, känner en stark smärta i magen, eller mår mycket dåligt, sök omedelbar vård på gynakut eller vanlig akutmottagning. Här kan du läsa mer om blödningar under graviditeten. 

kosttillskott

Kosttillskott Så fort du vet om att du är gravid är det bra att börja ta folsyra om du inte redan gör det. Folsyra hjälper till med celldelning och skyddar mot ryggmärgsbråck under graviditetens första 12 veckor. Det är också vanligt att gravida behöver tillskott av järn och D-vitamin. När du börjar gå på barnmorskemottagningens kontroller kommer barnmorskan ha koll på att dina värden ser bra ut. Sluta också helt med alkohol och tobaks för att skydda embryots utveckling. Du kan läsa mer om viktiga kosttillskott och näringsrik mat som är bra att äta under graviditeten i vår stora guide om mat för gravida. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och vänta på att celldelningen ska ta fart och din resa mot att bli förälder kan börja. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 november 2024

Läs mer

Gravid vecka 5 - allt om din graviditet
Gravid vecka 1-3 - allt om din graviditet
Gravid vecka 6 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen