Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
I gravidvecka 38 är graviditeten fullgången och bebisen i magen redo för allt vad livet ute i världen innebär. Det betyder dock inte att bebisen tycker det är dags att komma ut. För dig som är gravid kan det krävas lite knep för att orka vänta.
Fullgången graviditet Efter 37 hela veckor räknas graviditeten som fullgången, men det gäller ända fram till slutet på vecka 41, så än kan bebisen i magen stanna där ett tag till. Vanligast är att barn föds i vecka 39 eller 40.
🧑🏻🍼 Ska du snart bli förälder? Följ ditt barns utveckling från dag ett i Knodds kunskapsprogram. Här får du lära dig om ditt barns hälsa, utveckling och beteende, hålla koll på milstolpar, och få barnspecialisternas råd för en trygg uppväxt.
Bebisens utveckling i vecka 38 I vecka 38 är bebisen ungefär 50 cm lång. Det börjar bli för trångt för att växa särskilt mycket mer på längden, så tillväxten de sista veckorna handlar mest om att barnet lägger på sig lite mer underhudsfett. Nu är barnet redo för ett liv ute i världen. Hjärnan är färdigväxt och blodcirkulationen fungerar som den ska. Bebisen försöker fortsätta röra på sig även om det är riktigt trångt. Du som är gravid bör fortfarande känna någon sorts rörelser även om de kanske känns mer svepande eller tryckande. Om du märker att barnet rör sig mindre ofta än du blivit van vid, eller att du inte märker av vakenhetsperioder som du brukar, kontakta förlossningen för rådgivning.
Gravidkroppen mot slutet av graviditeten Du som är gravid känner nog av din egen kropp mer än någonsin de här sista veckorna. Livmodern och bebisen tar upp det mesta av utrymmet i magen så att det är både svårt att äta och andas. Samtidigt brukar det lätta när barnet sjunker ner i bäckenet vilket oftast sker ungefär nu, i vecka 38. Troligtvis är du också rätt trött just nu, så passa på att vila och samla energi innan det är dags för förlossning och livet som nybliven förälder. Råd för att ta hand om dig: Vila mycket Fyll på med näringsrik energi Be närstående om hjälp med ärenden och sådant som är tröttsamt Glöm inte att du alltid får fråga din barnmorska precis hur många frågor som helst om olika symtom eller smärtor om du är orolig. Vila sedan lite till.
Kroppen efter förlossning Efter förlossningen kommer din kropp att ha fullt upp med läkning och återhämtning. Det kommer ta tid och kräva lite tålamod men läkningen sätter igång så fort bebisen är född. Fortsätt att vara snäll mot dig själv och påminn dig själv om att låta det ta tid. Det tog ungefär tio månader att skapa det här lilla livet som snart är på väg ut i världen så det är inte konstigt om kroppen behöver tid på sig för återhämtning. Du kan läsa mer om kroppen efter förlossning i den här artikeln om första tiden efter födseln. I Knodds gravidprogram hittar du också fler råd från barnmorskan om hur läkningen går till och vad du kan tänka på för att få bästa möjliga återhämtning.
Hur orkar man med väntan i slutet? För många gravida känns de här sista veckorna mycket längre än veckorna innan. Varje dag undrar man om det inte är dags snart, samtidigt som kroppen tycker att det är på tiden att man fick lite avlastning och en god natts sömn. Det här är fullt normalt, så ha inte dåligt samvete om du som gravid känner dig otålig. Tänk framåt En sak som kan bli till stor hjälp när det är dags och som också kan få tiden att gå är att tänka lite på hur man vill att förlossningen eller första tiden hemma från BB ska se ut.
Tips som får tiden att gå: Skapa en målbild över de sista veckorna eller hur det ska bli när bebisen har kommit. Skriv ner önskemål om förlossningen i ett förlossningsbrev. Förbered dig för förlossningen på de sätt som passar dig: kanske genom att läsa på, gå om en profylaxkurs, eller gå på gravidyoga. Unna dig lite extra self care med bubbelbad, ansiktsmask, fika med kompisar eller mysiga filmkvällar i soffan, så att du samlar energi för den dagen då egentid är ett minne blott.
Kom ihåg att alla är olika. En del samlar energi genom att sova mycket och hänga hemma medan andra får tiden att gå genom att umgås med vänner. Passa på att verkligen ge dig själv så mycket som möjligt av det som just du behöver. Då kommer du ha mest ork till både en trygg förlossning och den omvälvande, fantastiska tiden som nybliven förälder.
💙 Gått en profylaxkurs än? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds kostnadsfria profylaxkurs.
Läs mer