Gravid vecka 34 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 34 kan väntan börja kännas evighetslång och kroppen är tyngre än någonsin. Bebisen i magen är redo för ett liv ute i världen men tar gärna några veckor till att stärka lungorna och lagra underhudsfett. Själv kan du förbereda förlossningsbrev och fundera på vändningsförsök. 

illustration av foster i vecka 34

En otålig väntan De sista veckorna kan bli påfrestande för dig som är gravid. Dels får dina organ knappt plats i kroppen när bebisen trycker ut dem i hörnen, dels kan väntan och längtan göra att dagarna fram till förlossningen blir segare än någonsin. Samtidigt kan det gå fort och ibland blir bebisen lika otålig som du och kommer tidigare än tänkt. Därför kan det vara klokt att vara förberedd. Om du inte redan har gjort det, packa BB-väskan och ställ den vid dörren. Skriv ett förlossningsbrev som kan hjälpa förlossningspersonalen förstå dig, dina önskemål om förlossningen och hur man bäst stöttar dig. Förlossningsbrevet kan bland annat innehålla: Praktiska uppgifter, som ditt namn och personnummer samt medföljares namn Hur du vill att förlossningen ska gå till Hur man bäst peppar och stöttar dig i pressade situationer Partner eller medföljares roll Även om det inte alltid är möjligt att följa ett förlossningsbrev till punkt och pricka - och du kanske vill ändra dig under förlossningens gång - kan det underlätta för personalen att ge dig rätt stöd och bli ett sätt för dig själv att förbereda dig för förloppet. Mer information och specifika exempel hittar du i Knodds artikel om förlossningsbrevet. 

💙 Vecka 34 – snart är barnet här Slutet på graviditeten kan kännas långt, men snart är ditt barn här. Följ ditt barns utveckling i Knodds kunskapsprogram, lär dig om hälsa och milstolpar, och få råd från barnspecialister – kostnadsfritt i appen.

Bebisens utveckling i vecka 34 I vecka 34 ligger bebisen mest och har det mysigt, blir lite tjockare, och försöker knuffa så gott det går i det utrymme som finns. Du som är gravid känner att det inte längre handlar om några sparkar utan lugnare rörelser. Individuella skillnader gör att det är svårt att säga hur långt barnet är, men det handlar om ungefär 46 cm. Organen är färdiga för att klara ett liv utanför livmodern, men utvecklingen handlar fortsatt om att stärka barnet. Bland annat innebär det: Lungorna, som mognar sist, tar gärna några veckor till på sig att bli färdiga Kroppen fortsätter lagra underhudsfett Immunförsvaret stärks och barnet skulle nu själv kunna hantera en lättare infektion

Mammamage

När upp inte ännu blivit ner Vid det här laget ligger många barn med huvudet nedåt och det är smidigast att barnet föds med huvudet först. I ungefär 3% av fallen ligger bebisen dock kvar med rumpan först, så kallad sätesbjudning. Att föda vaginalt med barnet i sätesbjudning går i många fall, men det kan innebära vissa komplikationer. På grund av den risken erbjuds man så kallade vändningsförsök, vanligtvis någon gång i vecka 36-37. Ett vändningsförsök innebär att en läkare trycker kontrollerat på utsidan av magen i ett försök att vända barnet med huvudet nedåt. Det brukar fungera ungefär hälften av gångerna och man kan erbjudas ett andra försök om det inte fungerade första gången. Om vändningsförsöket inte fungerar kommer du som är gravid få diskutera andra alternativ med din barnmorska och läkare. Det kan bli läge för ett planerat kejsarsnitt eller att föda vaginalt med barnet i säte. Den gravida får vara med och tycka till. Som vanligt under graviditeten handlar det om att väga risker och fördelar och alltid se till att både den gravida och barnet har det så säkert och bra som möjligt med minst möjliga komplikationer. Det kan vara skönt att veta att sätesbjudning inte beror på att något är fel på varken den gravida eller bebisen. Du som är gravid kan heller inte påverka hur bebisen ligger. Dessutom kör bebisen sitt eget race och kan ibland ta en till kullerbytta och vända sig i sista stund. Mer information om sätesbjudning, vändningsförsök och kejsarsnitt hittar du i Knodds kostnadsfria gravidprogram som finns i appen.

💙 Gått en profylaxkurs än? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds kostnadsfria profylaxkurs.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 november 2024

Läs mer

illustration av foster i vecka 35
Gravid vecka 35 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 36
Gravid vecka 36 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 37
Gravid vecka 37 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen