Gravid vecka 33 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 33 kan du som är gravid vara hungrigare än någonsin medan barnet lägger på sig mer och mer underhudsfett. Barnmorskan har koll på att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, så det är väl värt att fortsätta gå på de täta kontrollerna. 

illustration av foster i vecka 33

Konstant hungrig? Bebisen fortsätter att växa på bredden och lagrar underhudsfett för full maskin. För det krävs det ordentligt med kalorier och du som är gravid har säkert känt av att det är någon som suger i sig allt du äter. De här sista veckorna är kaloribehovet som störst under hela graviditeten, så om du känner dig hungrig, ät! Då kan bebisen lagra på och du själv samla energi inför förlossningen och allt som kommer efter.

🤰Gravid i vecka 33? Slutet på graviditeten kan kännas långt, men snart är ditt barn här. Följ ditt barns utveckling i Knodds kunskapsprogram och få råd om hälsa, utveckling och milstolpar – smidigt och kostnadsfritt i appen.

Bebisens utveckling i vecka 33 När graviditeten har nått vecka 33 handlar det inte längre om helt nya organ som ska dyka upp eller otroliga växtspurter. Nu gäller det bara att förstärka allt som finns. Skelettet blir hårdare, hjärnan utvecklas i rask takt och barnet har förmågan att drömma. Lungornas funktion blir starkare för varje dag och barnet kanske växer några centimeter till under de närmaste veckorna. Annars gäller det bara för barnet att lägga på sig underhudsfett och växa till sig innan det är dags att kliva ut i världen.

Ytterligare besök hos barnmorskan De täta besöken hos barnmorskan fortsätter i vecka 33, allt för att se till att bebisen och den gravida mår bra. För omföderskor med en okomplicerad graviditet kan barnmorskan dock välja att skippa det här besöket, så att ni ses igen i vecka 35. Om barnmorskan behöver ha lite extra noggrann koll kan det bli aktuellt med besök varje vecka framöver. Vid det här besöket gör barnmorskan alla rutinkontroller, såsom blodtryck, symfys-fundusmått och att lyssna på bebisens hjärtslag. Nytt för den här veckan är att barnmorskan känner med händerna på gravidmagen för att se om bebisen har vänt huvudet nedåt i väntan på förlossning. Det finns fortfarande gott om tid, så det är inget att oroa sig för om bebisen fortfarande ligger med huvudet uppåt. Läs mer om alla besök hos barnmorskan under graviditeten i Knodds stora guide till barnmorskebesöken. 

Det är viktigt att man tar det lugnt och försöker stressa så lite som möjligt
quote

Koll på havandeskapsförgiftning Det är inte vanligt, men 3-5% av gravida drabbas av havandeskapsförgiftning (även kallat preeklampsi). I grunden handlar det om att den gravida får för högt blodtryck. I längden kan det leda till att den gravidas lever och njurar tar skada och att bebisen i magen får svårt att växa till sig ordentligt. För det mesta får den som är gravid inga symptom vid havandeskapsförgiftning, utan det är genom kontrollerna hos barnmorskan som tillståndet upptäcks. Om sjukdomen upptäcks kommer barnmorskan ha noggrann koll på tillståndet under resten av graviditeten. Det är viktigt att man tar det lugnt och försöker stressa så lite som möjligt om man fått diagnosen eller ligger i riskzonen. Sök omedelbart vård om du får plötslig huvudvärk, synbesvär och flimmer, illamående och kräkningar efter vecka 18, plötslig svullnad, eller mycket ont i övre magen. Det vanligaste är att sjukdomen går att behandla med hjälp av livsstilsåtgärder, fortsatta kontroller och eventuellt medicinering. I allvarliga fall kan det bli aktuellt med sjukhusvistelse eller att barnet får komma ut lite tidigare än väntat. Havandeskapsförgiftning går över när barnet är fött, även om man löper högre risk för framtida blodtrycksproblem.

3 steg för att förebygga havadeskapsförgiftning

  • 1Gå på alla regelbundna kontroller hos barnmorskan
  • 2Följ barnmorskans behandlingsråd
  • 3Mindre stress, mer vardagsmotion
Förlossning med partner

För dig som ska med till förlossningen Du som är medförälder, partner, eller närstående till den gravida håller också på att förbereda för den stora dagen. Du kan förvisso inte föda barnet åt henne, men din närvaro och stöttning är faktiskt en av de viktigaste faktorerna för en fin förlossningsupplevelse.

Du kan bidra med smärtlindring och lugn I början av värkarbetet kan du hjälpa till med lätt massage, att lägga på värmekuddar eller att assistera vid dusch och bad. Om ni har förberett er för förlossningen tillsammans kan du vara den som påminner om vad ni lärt er och hur ni tänkt er att det ska gå till. Du kan stå för avslappningsövningar, distraktion och uppmuntran.

Du kan se efter hennes behov Den födande har fullt upp med förlossningsarbetet, men det pågår länge och kräver mycket energi. Det är lätt att glömma att äta och dricka, men samtidigt är det A och O för att orka med en lång förlossning. Här kan du vara den som påminner, samt erbjuder vätska och snacks. Se till att det finns gott om kolhydrater till hands för snabb energi eller fixa mat under lugnare stunder. Under förlossningsarbetet går det bra att äta och dricka som man känner, men det kan vara bättre i små mängder regelbundet eftersom man under vissa perioder kan bli illamående och vilja kräkas.

Agera bästa hejarklacken En förlossning kan bli riktigt lång och förlossningens sista skede är intensiv med få pauser. När den födande börjar känna att hon inte orkar mer så kan det vara du som får henne att klara sista biten. Var där med pepp, lugn, trygghet, eller jävlaranamma, vad det än är som passar henne bäst. Du som är med känner dessutom den födande bättre än alla andra i rummet som ansvarar för det medicinska. Därför är du också den som bäst kan anpassa era strategier till sådant som passar henne. Dessutom blir du ett viktigt språkrör när hon har fullt upp med krystningsarbetet och det inte finns utrymme att tänka eller kommunicera klart. På så sätt kan du stötta henne att hantera smärtan och leda henne mot en trygg förlossning. Ett helt ovärderligt stöd, med andra ord.

💙 Gått en profylaxkurs än? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds kostnadsfria profylaxkurs.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 november 2024

Läs mer

illustration av foster i vecka 34
Gravid vecka 34 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 35
Gravid vecka 35 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 36
Gravid vecka 36 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen