Gravid vecka 30 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 30 börjar det troligtvis bli ont om plats i magen. En del bebisar har nu vänt sig upp och ner i förberedelse för förlossningen och resten av tiden i magen handlar om att lägga på sig underhudsfett och gå upp i vikt. 

illustration av foster i vecka 30

Graviditetens resterande veckor handlar mest om att förstärka det som redan utvecklats. Bebisen går stadigt upp i vikt men växer inte på längden lika mycket som tidigare. Tack vare barnets storlek och nyfunna styrka kan rörelserna kännas annorlunda än de nätta små fladdrande rörelserna under tidigare veckor. Så länge det finns utrymme i magen kommer bebisen dock fortsätta träna på motoriken. 

🤰 Gravid i vecka 30? Slutet av graviditeten kan kännas långt, men snart är ditt barn här. Följ utvecklingen i Knodds kunskapsprogram och få råd om hälsa, utveckling och milstolpar – kostnadsfritt i appen.

Bebisens utveckling i vecka 30 Vissa bebisar lägger sig redan nu med huvudet nedåt i förberedelse för förlossningen. För omföderskor kan det dröja längre, eftersom det oftast finns mer utrymme för barnet att vända sig, och ännu finns det gott om tid kvar. Annat som händer i bebisens utveckling vecka 30: Hjärnan fortsätter vecka sig för att lagra mer information och kunskap Skelettet fortsätter stärkas Lanugohåren som har hållit bebisen varm börjar släppa, även om en del kan finnas kvar vid födseln

Sammandragningar I vecka 30 är det troligt att du som är gravid redan känt av en hel del sammandragningar. De kan börja redan i vecka 16, men blir vanligare ju längre du är gravid. En sammandragning sker när livmodern drar ihop sig och är en del av kroppens förberedelse för förlossningen. Man kan tänka det som att livmodern tränar på förlossningsarbetet. Sammandragningar är helt ofarliga men de kan kännas lite obehagliga, särskilt innan man vant sig. Tecken på att en sammandragning sker är:  Magen blir spänd och putar ut Det kan kännas obehagligt, märkligt, eller för vissa göra lite ont Känslan kan stråla från olika delar av livmodern De sker oregelbundet De lugnar sig ofta vid vila Sammandragningar är inte förlossningsvärkar. En värk innebär att kroppen har påbörjat förlossningsarbetet, och så här tidigt är det ovanligt att förlossningen sätter igång. Du kan läsa mer om skillnaden mellan sammandragningar och förlossningsvärkar samt när det är dags att bege sig till BB här. 

Gravid

När behöver man söka vård för sammandragningar? Sammandragningar upplevs olika av olika gravida och behöver inte vara värkar bara för att de exempelvis gör ont. Om du är osäker går det alltid bra att kontakta din barnmorskemottagning för rådgivning. Kontakta din barnmorskemottagning om sammandragningarna:  Kommer flera gånger om dagen och Inte går över när du vilar  Sök akut vård om du har sammandragningar och samtidigt har en blödning eller vattentunn och/eller slemmig flytning från slidan. Fram till vecka 22 uppsöker du vanlig eller gynekologisk akutmottagning. Från graviditetsvecka 22 och framåt kontaktar du förlossningsmottagningen.  Så här tidigt i graviditeten är det mycket ovanligt att förlossningen har satt igång, men det är viktigt att en läkare får undersöka dig och eventuellt sätta in åtgärder om det handlar om för tidigt värkarbete. 

💙 Gått en profylaxkurs än? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds kostnadsfria profylaxkurs.

Smärtlindring vid förlossning Det är inte ovanligt att gravida oroar sig för hur ont det ska göra att föda barn. Visst är det så att en förlossning gör ont, men kroppen har också utvecklat system för smärtlindring och återhämtning under förlossningen som lindrar smärtan. Dessutom kan man hjälpa kroppen på traven med både medicinsk och icke-medicinsk smärtlindring.  Icke-medicinsk smärtlindring handlar ofta om att stimulera kroppens eget smärtlindringssystem och att ha en lugnande inverkan. Det kan vara allt från ett varmt bad och massage till att använda TENS-maskin eller akupunktur. Medicinsk smärtlindring lindrar eller bedövar smärtan. Det kan innebära epiduralbedövning eller spinalbedövning men kan också innefatta lustgas som hjälper den födande slappna av.

Det är du som föder som bestämmer Alla alternativ för smärtlindring som erbjuds den födande är förslag från vård-teamet och det är alltid upp till den födande hur hon vill ha det. Det är helt okej att ångra sig även om man tidigare tänkt att förlossningen ska ske på ett visst sätt vad gäller smärtlindring. Det går också att testa olika metoder under förlossningens gång. Allt sker i dialog med förlossningsteamet som kan guida dig. 

I Knodds gravidprogram kan du läsa allt om de olika sorternas smärtlindring och hur man kan varva olika sorter under förloppet för mest effektiv avlastning. Du hittar programmet här. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 november 2024

Läs mer

illustration av foster i vecka 31
Gravid vecka 31 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 32
Gravid vecka 32 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 33
Gravid vecka 33 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen