Gravid vecka 28 - allt om din graviditet
I vecka 28 har graviditeten nått tredje trimestern. Bebisen lägger på sig underhudsfett och får ett allt mer komplext minne, medan du som är gravid kanske börjar stressa över sådant som måste köpas. Det är ovanligt, men en del barn föds för tidigt och det kan Knodds barnspecialister en hel del om.
Välkommen till tredje trimestern I och med att man når vecka 28 går graviditeten in i den tredje och sista trimestern (eller näst sista, som det kan kännas). För dig som är gravid kan det bli allt tyngre att bära på magen och allt fler toalettbesök när livmodern trycker på både urinblåsa och lungor. Dessutom verkar tiden fungera annorlunda när väntan blir långdragen och tålamodet knappt. Ta hand om dig ordentligt de här veckorna och försök att både vila ofta och lägga till ett extra mellanmål så att energin räcker till både dig och den lilla knodden.
💙 Trygghet i tredje trimestern Under tredje trimestern kan många frågor dyka upp. I Knodds gravidprogram följer du din graviditet vecka för vecka med råd från vår barnmorska, för en tryggare graviditet.
Bebisens utveckling i vecka 28 Även om dagarna känns som sirap går utvecklingen fort framåt. Lungorna blir bättre på att andas luft. Hjärnan utvecklas febrilt och börjar nu även få den karaktäristiska veckningen, så som vi är vana vid att hjärnor ser ut. Det innebär att barnet blir allt bättre på att ta in intryck utifrån och att komma ihåg dem. Ett bra tillfälle att prata med magen eller spela din favoritmusik, med andra ord. Annat som händer den här veckan i bebisens utveckling: Bebisens könsorgan utvecklas vidare men är inte helt färdiga än Håret som i flera veckor täckt kroppen börjar att försvinna - även om vissa barn fortfarande har en del kvar vid födseln Hjärnan kan kontrollera kroppstemperaturen
För tidigt födda barn (prematurbarn) En del föräldrar oroar sig för att barnet ska komma för tidigt innan utvecklingen är färdig. Det är dock inte så vanligt med för tidigt födda barn: ungefär sex procent föds innan vecka 37 och de allra flesta av dem föds i eller efter vecka 32. Vilka insatser ett barn som fötts prematurt behöver beror i stor utsträckning på när barnet föddes. En del barn behöver inte ens vistas på sjukhus. Sverige har fenomenal neonatalvård (vård av nyfödda sjuka och för tidigt födda barn) och kan rädda fler barn än någonsin tidigare med så få men som möjligt. Även för barn som behöver vårdas på en neonatalavdelning är föräldrarna oerhört viktiga från dag ett och i all vård ingår föräldrar som en viktig del av teamets helhetsperspektiv. Här kan du få mer information om för tidigt födda barn och hur neonatalvården fungerar från Knodds barnspecialister. Missa inte heller poddavsnittet där neonatolog Pontus berättar både om hur tufft det kan vara för föräldrar när ett barn föds för tidigt men också om hur de får som en specialistutbildning i att ta hand om sitt barn.
Allt du inte behöver ha hemma Visst finns det en del prylar, kläder och hjälpmedel som kan vara bra att ha hemma innan bebisen kommer. Det finns dock avsevärt mycket mer som du inte behöver ha på plats innan BF, och kanske inte efter heller. Det kan handla om för många plagg som bebisen direkt växer ur eller hela gosedjursberg när bebisen ändå kommer få otaliga gosedjur av nära och kära. Under tredje trimestern har du nog att stå i. Ta en koll på vår lista över sådant du inte behöver köpa innan bebisen kommer med råd både från våra barnspecialister och från föräldrar som redan lärt sig lärdomen. Sedan kan du lugnt luta dig tillbaka och låta bebisen veckla vidare på sin hjärna.
Läs mer