Gravid vecka 27 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 27 har man nått slutet på den andra trimestern. Bebisen i magen övar vidare på sina färdigheter medan blivande föräldrar börjar förbereda för förlossning och för att ha ett barn hemma.
Andra trimesterns sista vecka Gravidvecka 27 är den sista veckan i andra trimestern. För en del känns det ofattbart att så lång tid har gått, medan andra otåligt väntar på graviditetens slut. Alldeles oavsett hur det känns kan det nu börja bli dags att förbereda sig både mentalt och rent praktiskt på dagen då bebisen är här. I den här artikeln får du barnspecialisternas råd om båda delarna.
🤰 Gravid? I Knodds gravidprogram blandas vetenskap barnmorskors erfarenhet. Här kan du lära dig mer om vad som händer vecka för vecka och samtidigt få goda råd till en smidigare graviditet. Du hittar programmet gratis i appen.
Bebisens utveckling i vecka 27 Vid det här laget växer barnet i magen enligt sin egen tillväxtkurva, men runt den här veckan når bebisen troligtvis en vikt på ett kilo. Viktuppgången handlar delvis om att kroppen samlar på sig mer underhudsfett och barnet växer just nu mer på bredden än på längden. Bebisen tränar på flera färdigheter: Suga på tummen Blinka med ögonen REM-sömn och längre sömnperioder Att röra på olika kroppsdelar Annat som utvecklas den här veckan: Näthinnorna bildas på ögonen Barnet kan reagera mer på ljus utanför magen Lungorna fortsätter utvecklas och förbereder sig för att andas luft
Praktiska förberedelser - dags att boa För en del blivande föräldrar kommer boandet som ett sug i kroppen, medan andra sätter igång att förbereda för bebisens ankomst som ett sätt att känna kontroll eller få tiden att gå. Hur du än känner kan det börja bli läge att skaffa en del saker som är bra att ha hemma från start. Det kan handla om gulliga bodys, en packad skötväska till barnvagnen, eller filtar och amningskudde till mysiga stunder i soffan. För att hjälpa dig som blivande förälder har Knodd satt ihop några guider med checklistor som gör det lättare att ha koll: Vad behöver en bebis? - Listan över kläder och prylar som är bra att ha hemma Lilla medicinlådan - Listan över vad som kan vara bra att ha hemma för säkerhets skull En del föräldrar vill inte ta ut något i förskott och väntar hellre med de flesta förberedelser, och det är helt okej det med. Egentligen är det inte så mycket som absolut behöver vara på plats innan bebisen kommer. Med några få klädesplagg, en bra sovmiljö och en packad skötväska kommer man långt för en trygg och lugn första tid tillsammans.
Mentala förberedelser - dags för profylax I det stora, spännande, okända och omtumlande ögonblick som förlossningen innebär kan det vara skönt att vara förberedd. Då kan en profylaxkurs vara din bästa vän. Profylaxkurser syftar till att stärka dig som ska föda och den partner eller annan person som ska följa med vid förlossningen. Genom att vara förberedda kan du som föder undvika att spänna dig, samtidigt som du kan uppleva bättre kontroll över förloppet och förmågan att ”hänga med” i stället för att kämpa emot det du inte har kontroll över. Kursinnehåll varierar men innehåller ofta information om hur kroppen fungerar under förlossningen, hur andning påverkar förloppet, och hur olika andnings- och avslappningsövningar kan hjälpa till i förlossningsarbetet. Profylaxkurser: Kan genomföras online eller på plats Gås med fördel i början av tredje trimestern Involverar i princip alltid medförälder, partner eller annan stödperson, eftersom denna har en stor roll i att stötta och lugna den födande Här kan du läsa mer om vad en profylaxkurs innebär och hur den kan bidra till en mer positiv förlossningsupplevelse.
💙 Kostnadsfri profylaxkurs Visste du att en förlossningsvärk aldrig är längre än 90 sekunder? Sådan här information och annat lugnande, stöttande och förberedande hittar du i Knodds profylaxkurs.
Läs mer