Gravid vecka 23 - allt om din graviditet
I gravidvecka 23 tar barnets organ på sig nya arbetsuppgifter, samtidigt som gravida med tunga eller farliga arbeten kan börja tänka på graviditetspenning.
Ytterligare en milstolpe i graviditeten Det är gott om milstolpar de här veckorna. Allt från att halva graviditeten är avklarad till att bebisen börjar en individuell utvecklingskurva ligger precis i backspegeln för dig som ska bli förälder. Den här veckan är det dags för ytterligare en milstolpe. Förvisso är det långt kvar till förlossningen och det är faktiskt vanligare att graviditeten går över tiden än att barnet föds för tidigt. Om det mot förmodan skulle ske är dock neonatalvården så avancerad idag att det just från vecka 23 finns möjlighet att rädda barn som föds för tidigt.
🤰 Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka ända till förlossningen genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.
Bebisens utveckling i vecka 23 Eftersom den individuella utvecklingen har satt fart är det nu svårt att säga precis hur stort barnet i magen blivit. Vid slutet av vecka 23 väger bebisen ungefär 550 gram och är cirka 28 cm lång. Organen i kroppen har funnits i flera veckor och nu börjar de alltmer att ta över sina faktiska funktioner: Benmärgen producerar röda blodkroppar Bukspottskörteln producerar insulin och andra hormoner Barnet kan också höra allt bättre och känner igen röster från omvärlden. Hörseln når till och med så långt att bebisen kan höra ljud från gatan. Annat som sker den här veckan: Näsborrarna börjar öppna sig Fingernaglarna täcker hela fingertopparna Vita blodkroppar bildas Lungorna fortsätter utvecklas, även om de tar längre tid än andra organ att bli redo för ett liv ute i stora världen. Därför är det just lungornas funktion som kan behöva extra hjälp i de fall då barn föds tidigt.
Graviditetspenning Föräldraledighet och föräldrapenning är det många som har koll på att de kan få, men för en del gravida blir det också aktuellt med graviditetspenning. Det här är en ersättning som kan betalas ut om man inte kan fortsätta arbeta under graviditeten. Det kan handla om att arbetet kräver tunga lyft eller att man kommer i kontakt med potentiellt skadliga ämnen. Först kan arbetsgivaren försöka ge den gravida andra arbetsuppgifter. Om det inte går kan man ansöka om graviditetspenning hos Försäkringskassan.
Tänk på: Ansök i god tid eftersom ansökan kan ta upp till 30 dagar att bli godkänd Ersättning kan betalas ut från max 60 dagar innan BF fram till 11 dagar innan Det går att få graviditetspenning på heltid eller deltid
Att förlora ett barn sent i graviditeten Ett sent missfall eller att fostret dör i magen är mycket ovanligt, men det händer. De allra flesta missfall sker innan vecka 12 på grund av att graviditeten inte kan fullföljas, men det kan uppstå komplikationer som gör att ett missfall sker senare eller att graviditeten måste avbrytas. Att förlora ett barn, eller det som skulle bli ett barn, är framför allt en stor sorg. Många föräldrar upplever att man inte bara förlorar fostret utan även ett helt liv med det barn som en dag skulle finnas. Man kan känna ilska, skuld, chock eller motstridiga känslor som är svåra att förstå sig på. Då är det viktigt att man inte sitter själv med upplevelsen. Man kan ta stöd både av närstående och av professionell hjälp inom mödrahälsovården. Där kan man få prata med psykolog, barnmorska eller kurator som kan hjälpa till att bearbeta känslorna i den sörjandes egen takt för att på så sätt ta sig framåt i sorgearbetet. Sorgebearbetningen ser olika ut för olika människor, likaså hur lång tid den tar.
Ta eventuell oro på allvar En del blivande föräldrar är oroliga för missfall och andra är det inte. Om man tidigare varit med om ett missfall kan en ny graviditet innebära mer oro, även om det rent fysiskt inte finns någon ökad risk för den nya graviditeten. Om du ska få barn och är orolig för hur det ska gå, berätta det för barnmorskan så kan du få stöd och råd, eller hjälp till ytterligare samtalskontakt. Fortsätt även att gå på de regelbundna kontrollerna hos barnmorskan. På så sätt kan barnmorskan ha koll på att fostret utvecklas som det ska. Du som själv bär på barnet kan också hålla koll på fostrets rörelsemönster under dygnet. Om du tycker att det känns som att fostret rör sig mindre eller misstänker att allt inte är som det ska, kontakta förlossningsmottagningen. De kan ge dig vägledning och eventuellt be dig komma in för undersökning. Lyssna på dig själv och lita på vad du känner att du behöver för att må bra.
Läs mer