Gravid vecka 21 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 21 innebär att halva graviditeten ligger i backspegeln. Nu börjar en individuell tillväxtkurva för fostret, som gör allt mer medvetna rörelser i magen. För gravida förändras bäckenbottenmuskulaturen, så det är en utmärkt tid att börja göra knipövningar.
Halvvägs genom graviditeten Att nå graviditetsvecka 21 är ett stort steg. Nu är nämligen halva graviditeten avklarad. Du som är gravid kanske har vant dig vid att bära på en växande mage i vardagen, men ofta är huvudet fortfarande fullt av frågor. Ska jag fortfarande ta folsyra? (Nej, det har ingen större effekt efter vecka 12.) Går det bra att bada fortfarande? (Ja, att bada i badkar eller vattendrag går bra ända tills vattnet har gått.) Kan jag äta mögelost nu när första delen av graviditeten är förbi? (Tyvärr, fortsätt avstå från mögelost även i graviditetens andra hälft.) Svar på många fler av blivande föräldrars vanligaste frågor kan du få här och du kan också få svar på alla frågor om vad man får äta och inte under graviditeten.
🤰 Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.
Fostrets utveckling i vecka 21 Så här långt har alla foster utvecklats i ungefär samma takt. Man brukar säga att de är lika långa som de är veckor gamla i magen, så ett foster är 20 cm långt vid 20 veckor. Men från och med nu blir tillväxten individuell utifrån genetik, vad den gravida äter, hur stor den gravida är och annat som påverkar hur mycket bebisen kommer att växa. Fostret växer inte bara på längden. Det sker även en stor utveckling i hjärncellerna och fostret gör allt fler medvetna rörelser. Annat som utvecklas i vecka 21: Fostret dricker fostervatten och kissar Tarmarna kommer igång Det första bajset, mekonium, bildas i tarmarna
Glöm inte bäckenbotten För många är begreppet ”bäckenbotten” helt okänt förrän de eller någon de känner blir gravida. Faktum är att bäckenbotten är viktig för alla kroppar. Det är en samling muskler som bildar som ett ”golv” i bäckenet. Dessa muskler håller upp överkroppen och alla organ där inne, och fungerar även för att sluta ändtarms-, urinrörs- och slidöppningen. Anledningen till att man mest hör talas om bäckenbotten i samband med graviditet är att den genomgår en enorm förändring under graviditet och förlossning. Dels gör hormonella förändringar att området mjukas upp, dels innebär den växande livmodern under graviditeten att bäckenbotten utsätts för allt mer påfrestningar, och slutligen måste området förändras för att klara av en vaginal förlossning. En försvagad bäckenbotten kan leda till inkontinens, särskilt när man nyser, hostar eller tränar med hög belastning, och kan också föra med sig andra komplikationer. Genom att träna upp bäckenbotten både före och efter en graviditet kan man ge kroppen bästa möjliga utgångspunkt för att hålla sig stark och fortsätta fungera som den ska.
4 kom-ihåg för att ta hand om bäckenbotten Gör knipövningar regelbundet både före och efter graviditeten. Var lyhörd inför din kropps signaler. Det finns rekommendationer om att undvika träning med hård belastning, såsom löpträning, tunga lyft och träning som innehåller hopp, men det är också olika för olika personer. Om du upplever bäckenbottenproblem eller -smärta som kvarstår eller förvärras under månaderna efter förlossningen kan en fysioterapeut hjälpa till. Återhämtningen efter förlossningen tar tid. Ibland kan det ta ett år, så ha tålamod med dig själv och med din kropp. Fortsätt knipa. Problem med bäckenbottenmuskulaturen är inte det samma som bäckensmärta (tidigare kallat foglossning). Bäckensmärta går över av sig självt efter att bebisen är född. Du kan läsa mer om bäckensmärta i vår artikel om gravidillamående och andra besvär under graviditeten.
💙 Gått en profylaxkurs än? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds kostnadsfria profylaxkurs.
Läs mer