Gravid vecka 19  - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 19 växer magen och kroppen ordentligt. Det behövs, både för att tillgodose det växande fostrets behov och i förberedelse för när barnet är fött. En del gravida börjar oroa sig inför förlossningen, men det finns många stärkande metoder som kan lindra förlossningsrädsla. 

illustration av foster i vecka 19

Att gå upp i vikt under graviditeten I vecka 19 ser din kropp troligtvis inte längre ut som den gjorde innan du var gravid och det är precis som det ska vara. Kroppen behöver gå upp i vikt under graviditeten, inte bara för att rymma fostret utan även allt annat i livmodern, extra vätska i kroppen och de energireserver som man behöver samla på sig för amning och att ta hand om barnet. Samtidigt är det bäst att inte gå upp för mycket för att undvika komplikationer. Hur många kilos uppgång som är lämpligt beror på hur mycket man vägde innan man blev gravid, så det kan vara allt från 5-18 kilo. Bär man på tvillingar går man upp ytterligare i vikt. Din barnmorska kommer att ha koll på din viktkurva under graviditeten så att det inte blir för lite eller för mycket. Du kan också prata med barnmorskan om du är orolig för siffrorna på vågen åt något håll.

🤰 Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.

Fostrets utveckling i vecka 19 I vecka 19 handlar fostrets utveckling mest om att fortsätta växa och att utveckla sådant som redan finns på plats. Armarna och benen blir längre. Hjärnan jobbar på att förstärka alla sinnesorganen och kopplingen till dem. Fostret kan därför höra, se, känna, smaka och till och med lukta där inne. Det är en intensiv tid för hjärnan överlag. Den lägger till allt fler nervceller, som samtidigt utvecklas till att snabbt kunna föra ut information till muskler och resten av kroppen. På så sätt blir fostrets rörelser mer koordinerade och medvetna för var dag. Annat som sker i fostrets utveckling i vecka 19:  Anlag för alla mjölktänderna sitter inne i käken Anlag för permanenta vuxentänder börjar också utvecklas Mer fosterfett och små hårstrån täcker och skyddar kroppen Fingrar och fingeravtryck blir tydligare

Det finns tydliga metoder med beprövade resultat för att lindra förlossningsrädsla och gå stärkt in i en förlossning
quote

Rädd för förlossningen? Förlossningsrädsla är inte ovanligt, upp till en tredjedel av gravida upplever det, men anledningarna som ligger bakom kan variera. För vissa handlar det om en rädsla för att något ska gå snett och att barnet eller man själv ska ta skada. Andra är rädda för att tappa kontrollen, särskilt inför andra. Det kan hända att man har tidigare erfarenhet av en förlossning eller jobbiga erfarenheter av att vara på sjukhus som gör sig påminda. Även icke-födande medföräldrar kan vara rädda för hur det ska gå. Det kan vara lätt att känna sig ensam med förlossningsrädslan. Personal på barnmorskemottagningar och BB har dock varit med om många, många födslar och har hjälpt oroliga gravida hela vägen tills bebisen ligger i famnen. Börja med att berätta för din barnmorska om oron. Barnmorskan kan sätta dig i kontakt med ett team som kan stötta dig och en psykolog om behovet finns. Det finns tydliga metoder med beprövade resultat för att lindra förlossningsrädsla och gå stärkt in i en förlossning. Några metoder som kan hjälpa mot förlossningsrädsla:  Att tala igenom förlossningens alla delmoment med barnmorska kan ge en känsla av kontroll över situationen. Besök förlossningsavdelningen i förväg för att se hur hela förloppet går till. Profylaxkurser lär ut användbara och peppande metoder som kan lugna dig och stärka ditt självförtroende. Skriv förlossningsbrev och gör en plan för hur du vill att förlossningen ska gå till och hur personal kan stötta dig. Anlita en doula som kan vara en lugnande, pålitlig stödperson under förlossningen.

💙 Har du gått en profylaxkurs än? Knodds kostnadsfria profylaxkurs vilar på vetenskaplig forskning och leds av en erfaren barnmorska, så att du får lära dig beprövade metoder och lugnande övningar som hjälper dig till en tryggare förlossning.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 november 2024

Läs mer

illustration av foster i vecka 20
Gravid vecka 20 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 21
Gravid vecka 21 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 22
Gravid vecka 22 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen