Gravid vecka 18 - allt om din graviditet
Att nå gravidvecka 18 kan kännas pirrigt för blivande föräldrar. Den här veckan är det nämligen dags att få se bebisen på ultraljudsundersökningen. Bebisen växer och tränar på kullerbyttor, samtidigt som du som är gravid allt mer börjar uppskatta stödstrumpor.
Någon slår volter i magen När nästan halva graviditeten avklarats tränar fostret motoriken för fullt. Du som är gravid kanske till och med känner av ett lätt fladder i magen - det är bebisens bakåtkullerbyttor. Än finns det dock gott om tid och utrymme att träna på muskler och rörelser. För de flesta gravida dröjer det ytterligare några veckor innan de känner sparkar, så var inte orolig om din bebis är för smidig för att upptäckas än.
🤰 Är du gravid? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs. Du kan också följa din graviditet vecka för vecka i Knodds kunskapsprogram.
Fostrets utveckling i vecka 18 I vecka 18 går fostret igenom en växtspurt på längden och kan nu vara hela 18-20 cm från huvud till tå. Fostret dricker upp till en liter fostervatten om dagen, vilket tränar mag-tarmkanalen. Annan utveckling i vecka 18: Hörseln utvecklas allt mer och fostret vyssjas till ro av den gravidas hjärtslag och susande blodomlopp Ögonen har flyttat från sidorna till framsidan av ansiktet Små lungblåsor utvecklas i lungorna Fingeravtryck blir tydligare Prostatan hos pojkfoster utvecklas
Ultraljud i vecka 18 - äntligen dags att se bebisen på bild För gravida som valt att göra en ultraljudsundersökning, vilket är en sorts fosterdiagnostik, sker det oftast nu i vecka 18. I vissa fall kan det dock dröja till vecka 19 eller 20. Ultraljudsundersökning görs med en apparat som skapar en bild av fostret och livmodern med hjälp av ljudvågor. Som del av fosterdiagnostiken är ultraljudsundersökningen främst till för att se att allt ser bra ut inne i livmodern och att utvecklingen sker som den ska. Genom undersökningen kan barnmorskan eller läkaren: Titta på fostret från olika håll Se om det är ett eller fler foster Bättre tidsbestämma graviditetens längd och eventuellt justera beräknat förlossningsdatum Kontrollera fostrets anatomi och att allt ser bra ut Avgöra moderkakans läge Om allt inte gått att bedöma utifrån fostrets läge den dagen kan man behöva komma tillbaka på ytterligare en undersökning. För många blivande föräldrar är dock ultraljudet mest spännande för att man äntligen får se sin bebis på bild. Du kan få se fostret röra sig och känna igen armar och ben. Ofta får man med sig en bild eller till och med en video hem. För en partner eller medförälder som inte har burit på barnet i 4 månader kan det också göra att bebisen och det stundande föräldraskapet känns mer på riktigt.
Resa under graviditeten En del gravida är oroliga för om de kan resa som vanligt under graviditeten och om det är farligt för gravida att flyga. Att flyga är inte farligt för graviditeten i sig men du som är gravid kan känna av att benen svullnar och att det inte är lika bekvämt som vanligt. Då kan det lindra att: Dricka mycket vatten för att slippa vätskeansamlingar och eventuell förstoppning. Använda stödstrumpor för att minska svullnad i benen. Röra på sig under resans gång för att hålla igång cirkulationen och minska risken för blodproppar. Boka sittplats i gången så att man lätt kan gå upp och röra på sig. Längre fram i planet och över vingen gungar det dessutom mindre. Dessa råd kan också med fördel tillämpas på långa buss- eller tågresor. Att hålla kroppen i rörelse och använda stödstrumpor lindrar de flesta besvär under resan.
Obs! Även om det inte är farligt har flygbolag ofta en gräns för hur sent i graviditeten man får flyga, främst för att minska risken för en förlossning uppe i luften. Kolla med ditt flygbolag innan du reser.
Kolla också med din barnmorska innan avfärd om just din graviditet medför några särskilda riskfaktorer för resor. Stäm av med försäkringsbolaget och eventuella vaccinationer som behövs till resmålet så att alla praktiska bitar är i sin ordning. Sedan är det bara att packa stödstrumporna och ge sig iväg.
Läs mer