Gravid vecka 15 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 15 innebär att man har klivit in i graviditetens andra trimester. För den gravida kan illamåendet börja lägga sig samtidigt som det kan kännas annorlunda att röra på sig än vanligt. Fostret börjar stärka skelettet och suga på tummen.
Andra trimestern tar sin början I och med att graviditeten når vecka 15 har den också nått andra trimestern. Det kanske börjar bli svårt att knäppa byxorna men desto skönare är att illamåendet börjar släppa för många gravida. Nu börjar fostret lagra kalcium, vilket är viktigt för att skelett och tänder ska utvecklas ordentligt. Därför är det bra att du som är gravid tänker på att få dig tillräckligt med kalcium i kosten. Överlag behöver du inte äta särskilt mycket mer än vanligt för att bebisen ska få tillräckligt med energi och näring. Lägg till en tallrik yogurt, en portion keso eller något kalciumberikat mjölkalternativ så räcker det långt. Här kan du läsa mer om mat för gravida, som hjälper både den gravida och fostret att må bra.
💙 Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.
Fostrets utveckling i vecka 15 I vecka 15 är bebisens kropp mer proportionerlig än någonsin tidigare under graviditeten, med längre ben än armar och ett huvud som inte längre är riktigt lika stort i jämförelse med kroppen. Huden är fortfarande mycket tunn och nästan genomskinlig. Fostret har också börjat utveckla en egen dygnsrytm med vakna stunder och sovstunder, även om det är lite för tidigt för att kunna känna av när det rör på sig. Annat som utvecklas den här veckan: Bebisens amorbåge, som formar överläppen, blir tydligare Hår och ögonbryn börjar fyllas med pigment, åtminstone om barnet har mörkare hår Njurarna tar över produktionen av fostervatten Fostret börjar suga på tummen
Tänk på sköldkörteln Du kanske inte har tänkt så mycket på din sköldkörtel tidigare, och du är inte ensam om det. Sköldkörteln producerar bland annat hormoner som reglerar ämnesomsättningen. Problem i produktionen kan leda till komplikationer och symtom. Man kan bli trött, nedstämd och gå upp i vikt om produktionen blir för låg, eller rastlös, svettig och svag om den blir för hög. Under graviditeten krävs mer av dessa hormoner än vanligt för fostrets utveckling, och den här omställningen kan rubba sköldkörtelns funktion. Det är därför vanligt att tillstånden uppstår under graviditeten. Det är också vanligt under första året efter förlossningen, eller senare i klimakteriet. Just på grund av att det är vanligt och att det kan vara svårt att härleda symtomen till problem med sköldkörteln kontrolleras sköldkörtelns funktion i samband med de regelbundna besöken hos barnmorskan. Om det uppstår problem kan de behandlas med läkemedel, men det blir också nödvändigt med noggranna kontroller under graviditeten.
Är det din partner som är gravid? Även blivande föräldrar som inte bär på barnet genomgår en stor förändring och en unik upplevelse. Du som är medförälder kanske fortfarande tycker det känns overkligt, men i takt med att gravidmagen växer kanske det börjar kännas mer på riktigt. Om några veckor får ni chans att se bebisen genom ultraljudsundersökningen och bara några veckor senare kan du börja känna små sparkar inifrån. Så håll ut, det kommer. Du kan redan nu börja sjunga för och prata med magen. Allt eftersom fostrets hörsel blir bättre de närmaste veckorna kommer din musiksmak och röst att ta sig in i livmodern och fostret kommer börja känna igen återkommande ljud. Vardagslivet kanske också redan ser annorlunda ut. Ofta behöver den gravida dra ner på tempot när magen blir större och kräver allt mer syre, samtidigt som suget att vara hemma och boa växer. Du som inte kånkar på magen kan också hjälpa till genom att ta fler tunga lyft eller vara lite extra mån om hennes mående. En fotmassage eller en mysig promenad tillsammans ger en liten boost i orken och ett lugnt samtal om era förväntningar kring framtiden kan stärka det begynnande föräldraskapet som ni är på väg in i tillsammans.
Läs mer