Gravid vecka 12 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 12 innebär att ha nått en stor milstolpe. Nu är graviditeten inte lika känslig och fostret tränar både på att suga på tummen och att rynka på pannan. Själv kanske du tänker mycket på att bli förälder eller att förbereda blivande storasyskon inför förändringen som är på gång.
Nu står du stadigt Gravidvecka 12 är en viktig vecka. Från och med nu sjunker nämligen risken för missfall drastiskt. För många blivande föräldrar blir därför detta veckan då de börjar berätta den spännande nyheten för utomstående.
🤰 Är du gravid? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs. Du kan också följa din graviditet vecka för vecka i Knodds kunskapsprogram.
Fostrets utveckling i vecka 12 Om du kunde titta in i livmodern med en kikare skulle du i vecka 12 se en varelse som faktiskt ser ut som en liten bebis. Huvudet är fortfarande stort jämfört med kroppen men alla kroppsdelar finns och nu kan det lilla ansiktet både le och rynka på pannan. Medan organ och hjärnceller fortsätter utvecklas och växa börjar fostret träna på medvetna rörelser, exempelvis att suga på tummen. Under vecka 12 händer också att: Bebisen kissar för första gången Skelett stärks och blir hårdare Små, fjuniga hår täcker kroppen Första antydan till fingeravtryck uppstår på fingrarna Tår och fingrar delar på sig och naglar växer Fostrets tarmar och matsmältningssystem fortsätter att utvecklas. Vid det här laget har moderkakan helt tagit över näringstillförseln och levererar all energi, näring och syre från den gravidas blod direkt in i fostrets kropp via navelsträngen. Genom att äta näringsrik mat och undvika mat som kan vara skadlig för gravida ger du det lilla livet bäst förutsättningar för att fortsätta växa sig stark.
Ska jag bli förälder? Du som ska bli förälder står nu inför en enorm förändring, vare sig du är gravid eller inte. Upplevelsen av att bli förälder är något man inte kan förbereda sig inför, hur många böcker man än läser. Det är stora känslor av alla slag, oro man inte visste att man hade, och en helt ny relation till sin partner om man har en sådan med sig på resan. Du kanske börjar tänka på din egen barndom och hur de upplevelserna påverkar hur du vill vara som förälder. Det är mycket att bearbeta och det fina är att du har gott om tid till just det innan bebisen är här. Låt dina känslor få plats, prata om dina förväntningar med eventuell partner eller medförälder, fråga andra närstående om hur de hanterade att bli föräldrar. Genom att ge dig själv det utrymmet kan du skapa en grogrund till fin anknytning och ett tryggt föräldraskap när barnet är här. Om tankarna känns överväldigande finns det god hjälp att få. Fråga din barnmorska så får du vägledning vidare.
💙 I vår kurs om tryggt föräldraskap kan du lära dig mer om anknytning och få råd kring vad du som förälder kan göra för att du och ditt barn ska få en så bra relation som möjligt. Gå kursen direkt i appen.
Att vänta småsyskon För dig som inte är gravid för första gången kanske den här graviditeten känns lugnare - du har varit med förr. Samtidigt kanske du har en tuff första graviditet i bagaget som gör dig nervös inför denna, eller så är den här graviditeten helt olik den andra. En sak som är säker är dock att goda råd om att vila mycket och ta det lugnt under graviditeten kan kännas som önsketänk när man redan har en liten knodd som snurrar runt där hemma. Det här är medförälderns, partnerns, eller hjälpsamma närståendes chans att verkligen spela hjälte. Om någon annan kan se till att ta fler hämtningar på förskolan, rodda med matinköp, eller gå på simskolan på lördagar kan du som är gravid smyga in mer vila under dagen. Att familjen växer är stort även för blivande storasyskon. Här kommer det en liten varelse som kräver all uppmärksamhet och ork. Försök involvera barnet i den nya bebisens ankomst och utveckling. Att vara storasyskon kan bli något att vara stolt över. Kanske kan ditt barn sjunga sånger för magen, hjälpa till att pynta i barnrummet, eller få vara med att välja namn. Tänk också på: Byt eventuella rutiner för barnet i god tid innan bebisen kommer, så att inte inskolning på förskolan eller flytt till egen säng blir förknippat med att bebisen ska få all uppmärksamhet. Berätta om graviditeten för ditt barn först när du är redo för att vem som helst ska veta. Småbarn kan älska att höra en hemlis, men de älskar ännu mer att berätta den för precis varenda människa de träffar. Här kan du läsa mer om syskonkärlek och hur du förbereder ditt barn på att bli syskon.
Läs mer