Gravid vecka 1-3 - allt om din graviditet

När du är gravid i det som kallas vecka 1 och 2 har graviditeten egentligen inte börjat. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, vilket innebär att befruktningen sker först någon gång mot slutet av vecka 2 eller början av vecka 3. Det är inte bara i kroppen det händer saker, utan huvudet kan fyllas med funderingar på en gång. 

Nu börjar det En graviditet börjar när ett ägg befruktas, men graviditetsveckorna räknas lite annorlunda än så. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, det vill säga ungefär två veckor innan ägglossningen då ägget kan befruktas. Därför sker inte befruktningen förrän man når slutet på vecka 2 eller början på vecka 3. Blir man gravid via IVF (provrörsbefruktning) räknas graviditetsveckorna så att de stämmer överens med en naturlig befruktning. 

💙 Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Många anledningar till pirr i kroppen Att misstänka eller hoppas att man är gravid kan vara nog så pirrigt, men en del gravida känner av andra förändringar i kroppen som gör att de anar något innan det går att få ett positivt graviditetstest. Man kan exempelvis uppleva:  Starka känslor - åt alla håll Väldig trötthet Konstiga cravings på mat Spänningar i brösten Att kroppen känns uppsvälld Lätta blödningar För många märks dock ingenting och plusset på stickan blir det första beskedet att något har hänt i kroppen. 

Ska man berätta på en gång? En vanlig fundering bland blivande föräldrar är när man ska berätta för andra att man blivit gravid. Å ena sidan kanske man spricker av glädje, å andra sidan är man orolig för att något ska gå snett. Det finns dock ingen “rätt” tid att berätta om graviditeten, eftersom alla är olika. Om du har blivit gravid kan du välja att väga in följande faktorer: De allra flesta missfall händer innan vecka 12, så många blivande föräldrar väntar med att berätta tills den känsligaste perioden är över. Det kan vara skönt, oavsett hur det går, att några närstående vet om. Dels om man behöver förståelse vid illamående eller andra gravidbesvär, dels så att man kan få stöd just om det inte går som man tänkt sig. För en del är graviditeten en privat upplevelse och då kan det passa bättre att vänta så länge det går, exempelvis tills det syns. När det handlar om att berätta på jobbet så kan det vara en klurig avvägning. Där känner du din arbetsplats och dina kollegor bäst. Det viktiga att ha koll på vad gäller jobbet är att du måste berätta att du ska vara föräldraledig minst två månader innan föräldraledigheten ska börja.

gaviditetstest

Första dagarnas att-göra-lista Så fort du anar att du kan vara gravid - eller när du börjar försöka bli med barn - är det bra att börja ta folsyra och helt sluta med alkohol och tobak. När du fått ett positivt graviditetsbesked är det bra att så snart som möjligt boka tid på barnmorskemottagningen för ett första samtal. 

  • 1Ta folsyretillskott
  • 2Avstå helt från alkohol och tobak
  • 3Boka tid hos barnmorskan

Det är också bra att börja tänka på vad du ska äta - och inte äta - för att skydda det lilla ägget i livmodern. Du kanske redan har koll på att du ska undvika mögelost, men vad handlar det mer om? Knodd har sammanställt en stor lista över vad man får äta och inte under graviditeten, med tips även för veganer/vegetarianer, samt svar på de vanligaste frågorna i en matguide för gravida. Nyfiken på att veta mer om början av graviditeten? Här kan du läsa mer om första tiden som gravid.  

➕ Har du plussat på stickan? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.  

Boka tid hos barnmorskan Att göra något så praktiskt som att boka en tid hos barnmorskan så fort man fått ett positivt graviditetsbesked kan hjälpa en få ordning på alla tankar och känslor som kan simma runt i huvudet. De flesta gravida har ett inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen runt vecka 8. Besök på barnmorskemottagningen sker under hela graviditeten enligt ett utarbetat program. Samtliga besök är frivilliga och kostnadsfria. De finns till för att kontrollera att graviditeten går som den ska och att både den gravida och fostret mår bra. Barnmorskan man träffar finns dessutom till som ett stöd under hela graviditeten, med svar på funderingar, oro, och praktiska frågor som kommer dyka upp under resans gång. Därför är det viktigt att man känner sig bekväm med sin barnmorska och att det är någon man kan lita på. Om man inte känner att man fått en bra relation eller om man av någon anledning vill träffa någon annan så går det alltid bra att byta. Du kan läsa mer om alla besöken hos barnmorskan i vår stora guide för gravida.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 november 2024

Läs mer

illustration av fostrets utveckling i vecka 4
Gravid vecka 4 - allt om din graviditet
Gravid vecka 5 - allt om din graviditet
Gravid vecka 6 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen