Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen
Som förälder vill du naturligtvis alltid göra det bästa för ditt barn och det är då lätt att sätta höga krav på sitt föräldraskap. Men ska man, och kan man verkligen, vara en perfekt förälder? Teorin om good enough-föräldraskap säger att det är omöjligt - och att ditt barn faktiskt mår bra av att du inte är perfekt.
Att bli förälder Att bli förälder är en otrolig lycka och ett äventyr utan dess like - men de flesta nyblivna föräldrar inser tidigt vilket ansvar det är. Det är lätt att bli överväldigad av alla råd, jämförelser och sin egen önskan att vara den perfekta föräldern som kan ge sitt barn precis allt. Men faktum är att ditt barn inte behöver den perfekta föräldern. Enligt teorin om good enough-föräldraskap behöver ditt barn en förälder som är tillräckligt bra.
I vår kurs i Tryggt föräldraskap går vi igenom hur du blir en trygg förälder för ditt barn och vad som krävs för att ni ska få en god anknytning och relation.
Vad innebär good enough-föräldraskap? Good enough-föräldraskap är en term som myntades redan på 1950-talet. Den handlar om att en gynnsam utveckling hos barn inte kräver en perfekt förälder, utan en som är “tillräckligt bra” (good enough). En good enough-förälder kanske inte förstår sitt barn alla gånger, missar något som är viktigt för barnet, eller inte får ihop pysslet så det ser ut precis som på Instagram, men försöker fortfarande så gott det går finnas till hands och vara kärleksfull mot sitt barn. Det handlar alltså inte om att du inte ska vara lyhörd inför ditt barns behov. Poängen är att så länge du är närvarande över tid med regelbunden kärlek och uppmärksamhet och försöker förstå vad det är ditt barn behöver så lär sig barnet att du är någon man kan lita på och vända sig till. Det här lägger också grunden till det vi kallar en trygg anknytning. I det långa loppet glöms då de tillfällen du inte hade tid, ork eller möjlighet att vara felfritt exemplarisk.
Det är bättre för ditt barn att du är lagom bra, snarare än perfekt Din nyfödda bebis är helt beroende av dig som vuxen för att överleva. Det är viktigt att barnet får mat i rimlig tid, har möjlighet att sova tryggt, håller rätt temperatur, och så vidare. Men ju äldre barnet blir desto mer behöver barnet kunna ta hand om sig själv. Därför är en viktig del av föräldraskapet att förbereda ditt barn på att kunna tillgodose sina egna behov och stå ut med när allt inte går precis som det ska. Det kan vara frustrerande att inte kunna nå en leksak, men ibland är det just det som får barnet att börja krypa eller hasa sig framåt. Om du alltid är där och ger bebisen leksaken finns det ju ingen anledning att träna på det. Därför är ett lyhört men icke-perfekt föräldraskap faktiskt en viktig del i ditt barns utveckling. Ytterligare en viktig aspekt vad gäller good enough-föräldraskap är att du är ditt barns främsta förebild. Om du har omöjliga prestationskrav på dig själv och ser allt annat än perfekt som ett misslyckande kommer ditt barn internalisera den känslan och det tankesättet. Genom att visa ditt barn att du bara är människa ger du underförstått barnet tillåtelse att vara det samma. Detta gäller även när du faktiskt gjort något du känner var fel. Då är det en fantastiskt fin lärdom för ditt barn att höra dig säga förlåt, eller förklara att det inte var meningen att det blev som det blev.
Tips för att vara en lyhörd, “good enough” förälder Det viktigaste med att vara en lyhörd förälder är att du själv vet att du inte kommer vara perfekt och att ingen förälder är det. Det kan dock vara svårt att komma ihåg i dagens samhälle när vi blir överösta av välmenande råd och sociala medie-bilder som tyder på att det perfekta föräldraskapet finns om man bara försöker. Det kan vara bra att peppa dig själv ibland - för ditt barn är du den bästa föräldern som finns. Ta paus från sociala medier om du känner att du jämför dig mycket med andras bilder och stories som verkar perfekta. Påminn dig själv att alla lägger upp sin mest välputsade verklighet och att ingen förälder orkar eller kan vara perfekt hela tiden. Gläds med ditt barn efter nya utvecklingssteg och fira tillsammans. Det kan handla om allt från att själv kunna klättra uppför rutschkanan till att reda ut en leksakskonflikt med ett annat barn. Tänk efter vilka utmaningar ditt barn stött på innan det här steget kom inom räckhåll och om det kanske var nödvändigt för dig att inte vara ständigt närvarande för att ditt barn skulle nå dit. Upprepa mantrat kvantitet över kvalitet. Det motsatta sägs ofta, att kvalitet är bättre än kvantitet, men när det kommer till föräldraskap är det kvantiteten som gäller i längden. Det går många dagar på en barndom och om det är fler dagar på pluskontot när ditt barn vuxit upp blir det den upplevelsen barnet tar med sig in i vuxenlivet.