Förvaring av bröstmjölk: din snabbguide

Att pumpa och spara bröstmjölk gör att man kan ha mat till hands senare eller att någon annan kan mata ens bebis, men det är viktigt att förvara bröstmjölken rätt. Den här snabbguiden hjälper dig. 

Bröstmjölk

Artikelinnehåll Visst går bröstmjölk att spara Rätt förvaring skyddar ditt barn Så länge kan du förvara bröstmjölk 4 viktiga tips om att spara bröstmjölk Kan man förvara bröstmjölk i nappflaska? Kan man ge bröstmjölk kall?

Visst går bröstmjölk att spara Att amma kan vara ett smidigt sätt att alltid ha mat med sig till sitt barn, var man än är. Samtidigt finns det tillfällen då det vore bra att det fanns lite bröstmjölk på flaska, exempelvis så att någon annan kan mata barnet.  Till sådana tillfällen är det bra om man har pumpat och sparat bröstmjölk. Så länge den har förvarats på rätt sätt är den precis lika god och bra för ditt barn.

✨ Få amningstips direkt från barnspecialist I Knodds kostnadsfria amningskurs visar vår barnspecialist Sofia olika tekniker och amningsgrepp samt ger dig fler goda råd om hur du får till en mysig och fungerande amning.

Rätt förvaring skyddar ditt barn Det är viktigt att hantera och förvara bröstmjölken på rätt sätt. Mjölk som inte har hanterats rätt eller som har sparats för länge kan innehålla dåliga bakterier som gör ditt barn sjukt.  Tvätta alltid händerna med tvål och varmt vatten innan du handpumpar Använd helt rena redskap och kärl för att pumpa och förvara bröstmjölken

Så länge kan du förvara bröstmjölk Bröstmjölk kan sparas i kylen eller kylskåpet om den inte ska användas på ett tag. Om du precis har pumpat men barnet snart ska matas går det också att låta mjölken stå en stund i rumstemperatur. Det här gäller för förvaring av bröstmjölk: I frys: minst sex månader; det går bra att ställa in mjölken direkt i frysen, gärna i små portioner så att du inte behöver tina onödigt mycket  I kylskåp: tre dygn I rumstemperatur: 4 timmar i rumstemperatur upp till 25 grader gäller generellt; om din plan är att spara mjölken är det dock bättre att ställa den i kylskåpet direkt Om du ska frysa bröstmjölken bör den inte ha stått mer än ett dygn i kylskåpet. Om du tar upp fryst bröstmjölk för att tina i kylskåpet ska den inte stå i kylen i mer än ett dygn. Tina inte bröstmjölken i rumstemperatur, då ökar risken för bakteriebildning. 

4 viktiga tips om att spara bröstmjölk

  • 1Blanda aldrig nypumpad, varm mjölk med kylskåpskall bröstmjölk. Kyl den nya bröstmjölken separat i kylskåpet. När de är samma temperatur går de att blanda. 
  • 2Värm upp mjölken i ett varmvattenbad till max 40 grader och testa temperaturen mot insidan av handleden; värm inte mjölken i mikron
  • 3Ha för vana att märka behållare med datum och tid så har du alltid koll på hur länge du har förvarat bröstmjölken
  • 4Överbliven bröstmjölk som redan har sparats en gång ska inte sparas igen, utan släng det som blir över när bebisen har ätit (ännu större anledning att frysa in i små portioner, med andra ord)

✨ Nybliven förälder? I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Vanliga frågor från föräldrar

Kan man förvara bröstmjölk i nappflaska? Det går utmärkt att spara bröstmjölk i nappflaskan i kylen, så länge nappflaskan är helt ren. Då är det lätt att ta ut den och ställa direkt i ett vattenbad när det är dags att äta. Om du ska förvara bröstmjölken i frysen, däremot, är det bättre kärl med tätslutande lock eller bröstmjölkspåsar.   

Kan man ge bröstmjölk kall? Det är inte farligt att ge kall bröstmjölk till ditt barn. Däremot kan barnet protestera och inte vilja äta den. Det är alltså helt okej att testa, men ta inte illa upp om gästen skickar tillbaka måltiden till köket, med andra ord.

💙 Donera bröstmjölk Du som har mjölk över kan också donera bröstmjölk till barn som behöver den, upp till tre månader efter förlossningen. Kontakta personalen på BVC så hjälper de dig.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2025

Läs mer

bebis som ammas
Allt om amning: tips och positioner
bebis som ammas
Tips och råd för en bra amningsstart
Gravidnapp
Allt om amningsnappar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen