Första tiden med tvillingar - tips och råd
Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen.
Artikelinnehåll Graviditet och förlossning med tvillingar Första tiden hemma med tvillingar Amning med tvillingar En individ i två kopior? Trillingar och multipla födslar Föräldrapenning med tvillingar
Att få veta att du väntar tvillingar kan vara ett överväldigande besked. Många frågor kan uppstå och du kan ibland känna en hel del oro, samtidigt som det kan kännas speciellt och spännande. Du kanske upplever blandade känslor, vilket är fullt normalt. Om du känner dig orolig inför en tvillinggraviditet eller inför att bli förälder till tvillingar kan du tala med din barnmorska, som kan ge råd och hjälpa dig vidare oavsett om du är gravid eller medförälder.
Graviditet och förlossning med tvillingar Mellan 1-3% av alla födslar är tvillingfödslar, och bland dem är ca 30% enäggstvillingar och 70% tvåäggstvillingar. Sannolikheten att få tvåäggstvillingar är delvis genetisk och ökar dessutom om du som är gravid är över 30 år. Andelen enäggstvillingar är ungefär lika stor överallt i världen. Andelen tvåäggstvillingar, däremot, varierar mellan familjer och folkslag. Den största skillnaden under graviditeten med att vänta tvillingar är den fysiska. Det blir extra av allt och mer att bära på, så din kropp kan vara mycket tröttare än under en graviditet med bara ett foster. Du kanske kommer känna av mer smärta i kroppen och det är vanligare att tvillinggravida sjukskrivs i ett tidigare skede. Försök vila och avlasta kroppen så mycket det går. Det går ofta bra att ha en vaginal förlossning med tvillingar, men rent statistiskt är det vanligare med kejsarsnitt för tvillingfödslar jämfört med enbarnsfödslar, vilket kan vara bra att vara förberedd på. Ungefär hälften av alla tvillingar förlöses med kejsarsnitt. Det är också vanligt att tvillingar föds innan beräknat förlossningsdatum. De kan då behöva vara kvar på sjukhuset ett tag för att se till att allt går bra och att de utvecklas som de ska. Där får både du och barnen extra mycket omsorg och hjälp.
Första tiden hemma med tvillingar Att komma hem från BB är en omvälvande tid för alla nyblivna föräldrar, men kanske ännu mer för tvillingföräldrar. Vissa föräldrar upplever att det är lite läskigt första tiden utan tryggheten från sjukhuset. Om du kan, försök förbereda med utomstående hjälp från nära släkt eller vänner som kan hjälpa till med det praktiska. Om ni är två föräldrar, maximera tiden då ni båda är hemma i början för att komma in i rytmen. Det kan vara värt att utnyttja dubbla föräldradagar under en längre period i början för att hjälpas åt. Det är viktigt att du lägger ribban för dig själv på en rimlig nivå. Att ha nyfödda bebisar tar på krafterna och det kan vara svårt att hinna med allt man tycker att man “borde” klara av. Ha tålamod med dig själv och det du orkar med. Går det att klä på båda barnen - och dig själv - och gå ut så gör det, men om det inte fungerar så är det också okej. Ta emot hjälp som erbjuds, men tillåt också dig själv att sätta gränser om det blir för mycket press utifrån. Det viktigaste i den här perioden är att du och dina barn äter, vilar och lär känna varandra. Du kan hitta fler råd om första tiden hemma med en bebis här.
Är du gravid? Genom vårt graviditetsprogram får du koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten. Vårt graviditetsprogram är utvecklat av barnmorskor och barnspecialister och grundas i vetenskap och aktuell forskning.
Amning med tvillingar En rutin som alltid kommer i dubbel upplaga med tvillingar är matning. Vissa tvillingföräldrar upplever goda resultat av att dubbelamma, både för att det kan underlätta tidsmässigt och för att båda barnen är nöjda samtidigt. Nattamningar kan bli mindre påfrestande för dig som ammar om du kan amma båda barnen samtidigt. Det blir ofta lättare med tiden när bebisarna själva kommit in i rutinen och är lite stabilare i kroppen. Men att dubbelamma är absolut inget måste. Amma en bebis åt gången om det fungerar bättre för dig. Försök ändå hålla amningstillfällena för bebisarna till samma stund så att du slipper känna att du ammar nonstop. Plocka upp båda bebisarna när det är dags för amning så att inte den ena börjar skrika i andra änden av rummet när du ammar den andra. Det kan också underlätta att pumpa bröstmjölk eller flaskmata med ersättning så att flera vuxna kan hjälpas åt med matningen.
En individ i två kopior? Det kan vara lätt att tänka att tvillingar ska vara lika varandra, både till utseendet och sättet, men tvillingar är två skilda individer. De kan bete sig olika, ha olika temperament och har behov av egentid med dig som förälder. Passa på när det går att umgås med barnen en och en, även om det bara handlar om en kort stund. Då lär sig tvillingarna vara ifrån varandra och på sikt förbättras språkutvecklingen av att barnen får vara själva med vuxna ibland. Tvillingar har samtidigt stor förtjänst av att vara två. De har alltid en lekkamrat och är sällan ensamma. Tvillingar sover dessutom bättre när de sover ihop - något du kan dra nytta av. Genom att synka deras mat- och sovtider ger du dig själv möjlighet till vila.
Trillingar och multipla födslar Det är mycket ovanligt att det föds trillingar, eller till och med fyrlingar, även om det händer ibland. Precis som med tvillingar kan trillingar uppstå när flera ägg befruktas eller från bara ett ägg. Trillingarnas tillväxt begränsas i magen från ca. vecka 28-30 och de blir ofta förlösta genom planerade kejsarsnitt innan graviditeten är fullgången.
Föräldrapenning med tvillingar Att få två barn samtidigt innebär tyvärr inte att du får dubbelt så många dagars ersättning för föräldraledighet, men du får mer än för ett barn. Du får totalt 660 dagars föräldrapenning med tvillingar, varav 480 är på sjukpenningnivå och 180 dagar är på lägstanivå. Du kan spara sammanlagt 132 av dessa dagar till efter det att barnen fyllt fyra. Om du har fått trillingar får du föräldrapenning i totalt 840 dagar. Det tvillingföräldrar däremot får dubbelt av är de första dagarna direkt efter förlossningen då medföräldern kan vara hemma samtidigt som den andre föräldern är föräldraledig. Med ett barn får man 10 sådana dagar, tvillingföräldrar får istället 20. Dessa dagar räknas inte som föräldraledighet och dras därför inte från den totala mängden dagar med föräldrapenning. Du kan läsa mer om hur föräldraledighet fungerar här. Många tvillingföräldrar upplever att det kan vara svårt att pussla ihop så att föräldraledigheten räcker till att vara hemma innan barnen börjat på förskola, senare BVC-besök och andra tillfällen då föräldradagar kan behövas. Exempelvis kan det gå åt dubbelt så många dagar till både planerade och oplanerade BVC-besök. Det kan vara värt att fundera igenom i förväg hur du vill göra. Om ni är två föräldrar kanske ni vill ta fler dagar då ni är hemma samtidigt för att hjälpas åt, särskilt i början.
Läs mer