Första tiden med en bebis - några grundläggande tips

Den första tiden med bebisen kan kännas omtumlande och förvirrande, speciellt när ordet föräldraledighet “slängs in”, vilket rent bokstavligt kan vara ett tämligen missledande ord. För med små barn är man allt annat än ledig. Däremot kan bebisar ha olika behov och du själv kan vara olika känslig för den nya omställningen. 

Bebis i säng som lekar med leksak

Förberedelser inför förlossning Det kan vara skönt att ha tvättat bebiskläder, lakan och filtar i förväg så att du slipper göra det i början. Försök också fylla upp frysen med lunchlådor (och bullar!) redan innan bebisen kommer för det tar på krafterna att vara nybliven förälder och kroppen behöver näring för att återfå energi. Och att laga mat kan upplevas som svårt att hinna med den första tiden efter att bebisen är född.

Är du gravid? Genom vårt graviditetsprogram får du koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten. Dessutom kan du utforska allt det där spännande som sker innan du får träffa din bebis för första gången. Vårt graviditetsprogram är utvecklat av barnmorskor och barnspecialister och grundas i vetenskap och aktuell forskning.

Var tillåtande mot dig själv Hur det än blir så avboka allting den närmsta tiden och försök ta dagarna som de kommer. Släpp kraven och var snäll mot dig själv. Fokusera på det allra viktigaste - ditt och din bebis välmående och behov. Se till att äta och sova ordentligt i den mån det går, försök att dricka ordentligt med vatten, strunta i att gå på promenader om du inte har orken till det, vänta med städningen och njut av sällskapet från din sovande bebis och påbörja din “to do-lista” en annan dag.  

Många goda råd Goda råd kan komma från många håll och kan till slut bli lite överväldigande. För att inte tala om förvirrande. Välj därför ut någon eller några som du känner dig trygg med och som du kan fråga om råd, vid behov. Du behöver inte följa alla råd som du får, din magkänsla räcker gott och fint som vägledning, men ibland kan det vara skönt att ha någon att fråga om till exempel fontaneller eller magknip.

Våga säga nej till besök Det kan vara frestande att visa upp sitt allra finaste för alla i närheten och många kommer säkert vilja komma på besök, men var inte rädd för att säga nej om du inte orkar eller känner för det. Den första tiden är er, då du och din bebis ska komma i fas med varandra. Det tar tid och innebär många känslor. Kanske också en del trötthet eftersom bebisar i regel är alldeles omöjliga vad gäller dygnsrytmen, vem orkar då värma bullar och bjuda på kaffe?

Baby blues Var också lite vaksam på Baby blues som innebär hormonförändringar som du kan känna under det tredje dygnet och kan göra att du känner dig ledsen och nedstämd. De vanligaste symptomen är nedstämdhet, humörsvängningar, gråtattacker, ångest och sömnsvårigheter. Symptomen kan vara från några minuter till några timmar per dag och brukar försvinna av sig själv efter 2 veckor. Att få barn är en oerhört överväldigande känsla och en stor händelse och med det kommer många funderingar. Om du drabbas av baby blues är det viktigt att du pratar med din partner eller någon annan i din närhet. Tänk också på att du inte är ensam om att känna som du gör. Men om det inte skulle gå över efter 2 veckor bör du kontakta din barnsjuksköterska på BVC, då det kan vara tecken på förlossningsdepression. Var ärlig och öppen med dina känslor med vårdpersonalen, de är vana vid att nyförlösta har just de känslorna och du kan förvänta dig att de förstår och kommer att kunna stötta dig.

I vår app hittar du flera digitala föräldrakurser, i bland annat amning och sömn, som kan vara bra att börja kika på redan innan bebisen kommer.

Sömnen med en nyfödd Var inte orolig om det känns som att din bebis sover mycket den första tiden, de sover nämligen upp till 20-22 timmar per dygn. Det kanske inte känns så eftersom de inte sover dessa timmar i sträck. Redan efter några veckor blir vakenhetstiden något längre. Läs mer om barn och sömn här.

En välmående bebismage Och så till det oundvikliga - bajset. Ja, nu börjar det, välkommen till klubben på riktigt. Det kan vara så att bebisens första bajs kommer ut redan på BB eller så kommer det när ni är hemma. Det första bajset kallas för mekonium och brukar vara mörkgrönt, på gränsen till svart i färgen. Konsistensen är kletig och tjärliknande. Så fort din bebis börjar amma eller få ersättning kommer mekoniumet att ersättas med gult, grönt eller brunt bajs. Konsistensen blir lite grynigare, kladdigare och fastare och det går att jämföra utseendet med keso. Det låter kanske inte så härligt men är ett gott tecken på att bebisens mage mår bra. Här kan du läsa mer om bebisbajs.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Liten bebis med uppstoppad kaningosedjur
Att ha hemma - Vad behöver en bebis?
barnfötter
Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen