Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och frågorna om den är många. Här ger våra barnspecialister svar på 9 av de vanligaste frågorna om vattkoppor från föräldrar. 

vattkoppor

Artikelinnehåll Hur vet man om ett barn har vattkoppor? Vilken dag är vattkoppor som värst? Hur länge ska barn stanna hemma med vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur länge smittar vattkoppor? Finns det ett vattkoppsvaccin? Är det höstblåsor eller vattkoppor? Hur förhindrar man infekterade vattkoppor? Kan man få vattkoppor i ögat?

1. Hur vet man om ett barn har vattkoppor? Vattkoppor börjar ofta med att barnet får feber och kanske ont i kroppen. Efter ett par dagar uppstår röda, knottriga utslag som sedan utvecklas till vätskefyllda blåsor. Blåsorna brukar klia en hel del och kan vara besvärliga. Barnet kan ha många blåsor över hela kroppen eller bara ett fåtal. De kan sätta sig inne i munnen och halsen, på ögonlocken och i hårbotten. Här kan du läsa mer om symtom, orsak, och när du behöver söka vård för vattkoppor. 

✨ Få hjälp digitalt hos Knodd  Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

2. Vilken dag är vattkoppor som värst? Vattkoppors förlopp är olika från individ till individ, så det kan vara svårt att säga vilken dag de är ”värst”. Oftast är det klådan som upplevs som mest besvärlig, och den uppstår i samband med att utslagen/blåsorna utvecklas. Barn kan också få ont i munnen, hosta, och besvär i ögonen när utslagen uppstår på slemhinnor eller ögonlocken. Många barn får feber innan utslagen bryter ut men den är oftast lindrig. I takt med att kopporna torkar och bildar sårskorpor brukar besvären avta.

3. Hur länge ska barn stanna hemma med vattkoppor? Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom. Därför är det viktigt att barn stannar hemma, inte bara för att tillfriskna, utan också för att minska risken för smitta. Grundprincipen är att stanna hemma tills det inte uppstår några nya vattkoppor och att de som finns har torkat. Barnet ska såklart också vara feberfritt och ha ork att delta i förskolans aktiviteter.

4. Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Med tanke på att vattkoppor smittar så lätt är det många föräldrar som undrar om de själva kan smitta andra när deras barn har vattkoppor. Svaret är dock nej, så länge föräldern själv har haft vattkoppor tidigare. Har man väl haft sjukdomen en gång så har kroppen livslång immunitet och man kan inte föra smitta vidare. Om du inte har haft vattkoppor kan du dock både själv bli sjuk och föra smittan vidare.

5. Hur länge smittar vattkoppor? Grundregeln är att vattkoppor smittar så länge det finns vätskefyllda blåsor på huden, vilket är ungefär en till två veckor. Sjukdomen är dock som allra mest smittsam precis i början, innan utslagen syns. Detta, kombinerat med att sjukdomen smittar mycket lätt genom luften eller närkontakt, gör att det är mycket svårt att begränsa smittan.

🌱 Läs mer om vattkoppor i våra andra artiklar: Så länge smittar vattkoppor Detta kan du göra när ditt barn har vattkoppor

6. Finns det ett vattkoppsvaccin? Det finns ett vaccin mot vattkoppor. Vaccinet är effektivt med få biverkningar och kan ges från nio månaders ålder. För närvarande ingår inte vaccin mot vattkoppor i det kostnadsfria nationella vaccinationsprogrammet, så man får bekosta det själv. Det pågår dock en utredning för att avgöra om det borde ingå i programmet i framtiden. Ett sådant beslut och eventuell implementering kommer i så fall att dröja ytterligare några år. 

7. Är det höstblåsor eller vattkoppor? Det är vanligt med utslag hos barn och ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är vad. Vattkoppor kan exempelvis förväxlas med höstblåsor. Precis som vid vattkoppor börjar höstblåsor ofta med feber och att barnet blir lite hängigt. Därefter uppstår utslag. Vid höstblåsor uppstår dessa utslag främst i och runt munnen, därefter på händer och fötter, även om de också kan sitta på armar, ben, mage och rumpa. Vid vattkoppor börjar de ofta på bålen för att därefter sprida sig. Om ditt barn har blåsor i hårbotten är det troligtvis inte höstblåsor utan vattkoppor.  Här kan du läsa mer om höstblåsor och här kan du hitta information om andra sorters vanliga utslag hos barn. 

8. Hur förhindrar man infekterade vattkoppor? Ett vanligt problem med vattkoppor är att eftersom de kliar så mycket så kliar barnen på dem så att det uppstår sår. Då finns det risk att bakterier tar sig in och att såret blir infekterat. Förhindra att barnet kliar på såren genom att hålla barnets naglar kortklippta och badda kopporna med kylbalsam eller kallt vatten. Håll huden ren genom att tvätta den med tvål och vatten. Undvik att smörja huden med hydrokortison, som kan öka risken för att såren blir infekterade.

9. Kan man få vattkoppor i ögat? Det går att få vattkoppor i och runt ögat, även om det inte är vanligt. Om ditt barn får sår i ögonen och besväras av dem, sök vård.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 februari 2024

Läs mer

pojke med vattkoppor
Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta
bebis med vattkoppor
Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet
digitalt vårdbesök
3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen