Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa
Att flyga med barn kan kännas som ett nödvändigt ont på väg till eller från ett resmål, och om du bävar inför en flygresa med ditt barn är du inte ensam. Med dessa råd i resväskan kan du göra det till en smidig upplevelse som till och med kan bli riktigt kul.
Artikelinnehåll Flygresor med barns A och O - Viktig dokumentation som kan vara nödvändig Väl ombord på planet - Flyga med ettåring - Flyga med tvååring - Flyga med tre- till femåring Flyga med bebis
Flygresor med barns A och O Att flyga med barn innebär inte bara att lägga till en biljett och en resväska till. Här krävs det att man tänker till lite för att inte flygtimmarna ska kännas oändliga. Börja med de här tre utgångspunkterna: Räkna med att allt kommer att ta med tid Allt tar mer tid med barn, särskilt om de känner att det är bråttom. Se till att ni har extra tid att göra er i ordning där hemma, extra marginal för att ta er till flygplatsen (särskilt om ni åker någon sorts schemalagd kollektivtrafik eller flygbuss), och tid för att hinna med en fika för att samla er innan det är dags att boarda. Samla alla papper i förväg Se till att alla pass, boardingkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis och föräldramedgivande (om barnet reser utan alla sina vårdnadshavare) finns samlade i god tid. Lägg dessa lättillgängligt i handbagaget så att du inte riskerar att bli av med viktig dokumentation längs vägen. Kolla vad som gäller för just ditt flygbolag och resmål Olika flygbolag erbjuder olika sätt att hjälpa föräldrar som reser med barn eller bebisar. Det kan exempelvis handla om var ni sitter på planet eller hur mycket extra bagage du får ta med. Kolla också upp resmålet om det är utomlands och stäm av vilken sorts dokumentation som kan behövas samt eventuella vaccinationer som kan vara lämpliga.
Tänk också på att packa i handbagaget så att ni klarar er något dygn utan ert incheckade bagage. Det kan handla om allt från blöjor och nödvändiga mediciner till snuttefilt och våtservetter. Ibland gör förseningar att man måste sova över en natt på flygplatsen och ibland är det bagaget som blir försenat till slutdestinationen. Då är det bra att ha så att man klarar sig ett tag utan. Här kan du läsa mer om att söka barnsjukvård på resa och här hittar du fler allmänna råd kring att resa med barn.
Viktig dokumentation som kan vara nödvändig Vilka papper ni behöver ha med er beror på vart ni ska flyga. De vanligaste typerna av dokumentation som är bra att ha med är: Pass: Ditt barn behöver ett eget pass, oavsett ålder. Inom Schengen kan man resa med nationellt id-kort i stället för pass, men pass är oftast säkrast. Observera att barnets samtliga vårdnadshavare måste skriva under på passansökan. Försäkring: Ansök om försäkringskort, kallat EU-kortet, från Försäkringskassan för resor inom EU så har ditt barn rätt till samma vård som medborgare i det landet. EU-kortet gäller även i Storbritannien och Schweiz. För resor utanför EU, kontrollera vad din hemförsäkring täcker och komplettera med privat sjukförsäkring vid behov. Vaccinationsbevis: De flesta länder har nu lagt ner krav på att man uppvisar bevis på vaccinering mot covid-19 eller ett negativt test. Om du ska resa till ett land utanför EU kan det ändå vara bäst att kolla upp vad som gäller innan du åker. Det är också bra att kolla upp om det finns särskilda vaccinationsrekommendationer för resmålet, även om de inte måste bevisas. Föräldramedgivande: Om du inte är ensam vårdnadshavare men reser själv med ditt barn behöver du ha med ett dokument som visar att den andra vårdnadshavaren godkänner resan, ett så kallat föräldramedgivande. Olika länder och flygbolag har olika regler, så kolla upp vad som gäller innan resan.
Sjuk på resa? Om ditt barn blir sjukt på resa kan ni få bedömning och råd om behandling från barnspecialisterna på Knodd, även om ni är utomlands. Smidigt direkt i appen.
Väl ombord på planet När allt det praktiska är fixat återstår bara att ta sig igenom själva flygningen. En kortare flight kan vara nog så klurig, men på en längre flight gäller det verkligen att ta med underhållning som räcker hela vägen. Tips på bra saker att ha med för att hålla barn sysselsatta på flyget: Böcker att läsa, speciellt om ni har en särskild bok ni läser innan barnet ska vila eller sova, så får ni till lite rutin även ombord. Ritböcker, reseversionen av brädspel och pyssel, helst utan små lösa föremål som lätt flyger av bordet när det skumpar. Snacks, mellanmål och något att dricka, gärna några riktiga favoriter att plocka fram om det blir riktigt långtråkigt och nära till utbrott. Glöm inte att vätskor är begränsade genom säkerhetskontrollen, så ta med tomma flaskor och fyll på eller köp efter kontrollen. För barn som dricker välling eller ersättning kan du be personalen ombord med hjälp att få varmt vatten. Försök hålla barnets vanliga mattider så blir risken för kollaps mindre. Padda, musik och hörlurar, gärna hörselkåpor som håller ute flygplansbrus. En flygresa är ett typiskt tillfälle då lite favoritfilm eller spel på paddan kan lämpa sig. Ladda batterierna och ladda ner eventuella filmer eller serier innan ni reser och ha med ett ställ så att paddan kan stå på bordet medan barnet tittar.
Flyga med ettåring För en ettåring som just lärt sig gå finns det ofta inget tråkigare än att sitta still. Se till att boka en gångplats så att ni lätt kan ta er upp och promenera runt i planet. Om barnet har svårt att komma till ro någon annanstans än hemma, försök boka resan så att ni inte behöver flyga just under barnets sovtider.
Flyga med tvååring Hos de flesta flygbolag är det just vid 2 år som gränsen går för när man behöver köpa separat säte till barnet. Även om resan blir dyrare ger det er mer utrymme, och det kan bli lättare för barnet att både leka och vila ombord. Att boka fönsterplats längst fram i kabinen gör att ni både kan mysa mot fönstret vid vila och enkelt hoppa upp och gå runt.
Flyga med tre- till femåring För lite äldre barn är det lättare att sitta längre stunder. Nu kan ni maxa med pyssel, spel (helst utan små föremål som lätt försvinner ner mellan stolarna), böcker och padda. Glöm inte att kissa innan ni går ombord på planet och innan planet börjar gå ner för landning, då det kan innebära längre stunder när ni inte får lämna era platser för att gå på toaletten.
Flyga med bebis Att flyga med din bebis kan på vissa sätt vara enklare än att flyga med små barn. Bebisar blir inte uttråkade, behöver inte upp och springa under resans gång, och blir inte trotsiga när det gäller att skynda sig till gaten. Ändå kan de behöva lite hjälp för en smidigare resa. Om det går, amma eller flaskmata bebisen vid start och landning, eller ge barnet en napp. Det kan hjälpa till med tryckutjämning så att bebisen inte får ont i öronen. Be att få platser längst fram i kabinen, så kallat bulkhead. Här har man ingen stol framför och kan få tillgång till en babyvagga som fästs i väggen där du kan lägga bebisen. Tajma resan så att den passar barnets sovtider. För en del innebär det att nattflighter är bra så att barnet mest sover, för andra passar det att flyga under barnets dagvila. Boka med marginal så att inte barnet riskerar att bli övertrött vid en försening. Ta med bärsjal eller bärsele så kan barnet sova gott på dig, var ni än är i resan. Läs mer om att resa med barn här: Råd om att resa med barn Åka tåg med barn Om du behöver uppsöka barnsjukvård på resan
Läs mer