Fira att ditt barn är här - dop eller namngivning?
Dop, namngivningsceremoni, eller välkomstfest: det finns många sätt att fira att ett barn har kommit till världen. Här hittar du råd om dop kontra namngivning, och tips för att få till finaste firandet oavsett vad ni väljer.
Artikelinnehåll Fira att ditt barn är här! Så funkar dop Så funkar namngivningsceremoni Måste man göra något alls? Tips för finaste festen för ditt barn
Fira att ditt barn är här! Många föräldrar väljer att döpa sitt barn eller att ha en namngivningsceremoni. Det kan vara en härlig möjlighet att få samla släkt och vänner och helt enkelt fira att ens älskade barn är här. Att följa en viss ceremoni kan också hjälpa en att känna att det är på riktigt: ditt barn finns och är en del av er familj, och nu ska hela världen få veta om det. Man kan dock också välja att bara ha en enkel bjudning utan ceremoni – eller fira helt utan fest och välja något som passar en själv.
💙 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!
Så funkar dop Ett dop är en välkomstceremoni där barnet samtidigt döps in i en religion. I Sverige döps de flesta in i Svenska kyrkan, men många religioner har någon form av dop eller välsignelse. Vanligast är att barn döps när de är mellan 3-6 månader, men det finns inga begränsningar på barnets ålder vid dopet. Ett dop är inte en namngivningsceremoni – man ger inte barnet sitt namn utan egentligen är det en religiös ceremoni. Det har dock för många blivit en kulturtradition och kan kännas viktig oavsett hur mycket man går i kyrkan till vardags. Dop i kyrkan, präst, och eventuell musiker är kostnadsfritt vid dop i Svenska kyrkan Man kontaktar sin lokala församling för att boka tid och träffar prästen innan dopet Själva dopceremonin följer en viss struktur, men man kan anpassa dopet med psalmer, dikter, och musik som man själv gillar Många föräldrar väljer också att peka ut en fadder till barnet i samband med dopet, en viktig vuxen som kan finnas till för barnet och stötta barnet i livet, men det är inget krav Efter dopet är det vanligt att ha dopfika eller bjudning av något slag i församlingshemmet, men man kan lika gärna ha det hemma eller på någon annan lokal. Ett dop är en högtid gjord för barn, så storasyskon och andra barn får ofta gärna vara med, ibland till och med i själva ceremonin. Prästen och kyrkan har också god vana med sovande eller missnöjda bebisar – allt är tillåtet, så du behöver inte vara orolig.
Så funkar namngivningsceremoni Att ha en namngivningsceremoni har blivit ett populärt alternativ för föräldrar som inte är religiösa men ändå vill ha ett tillfälle att fira det nya barnet. Eftersom det inte finns lika starka traditioner eller riktlinjer för hur det ska gå till kan man anpassa ceremonin efter hur man själv vill ha det. En del föräldrar väljer att inte avslöja barnets namn förrän just vid namngivningsceremonin och kanske då berättar om varför det blev just det namnet Tal, sånger, dikter, eller andra liknande inslag är vanliga, gärna med bidrag från andra viktiga personer i barnets liv Man kan också välja en fadder till sitt barn precis som vid dop, som finns till som extra stöd för barnet i livet men utan något religiöst ansvar Att ha någon sorts ceremoni innan kalaset gör ofta att det känns lite mer högtidligt och officiellt, även när man själv får bestämma hur det ska gå till. Precis som vid dop kan du välja att skapa ett program där det står vad som ska hända så att gästerna är förberedda och kan bidra till stämningen.
Måste man göra något alls? Det allra bästa och tydligaste svaret är: nej. Att ha dopfest eller namngivningsceremoni är helt frivilligt och ska kännas roligt – oavsett vad folk runt dig kanske kommer med för krav och förväntningar. Du kanske är helt färdig från en tumultartad fjärde trimester, har fullt upp med en nyfödd bebis plus äldre barn, eller helt enkelt inte gillar att styra upp stora kalas. Om du inte vill ha fest men ändå vill fira ditt barn, kan du till exempel skicka ut ett kort till släkt och vänner med bild på barnet och en liten kort introduktion om vem din bebis är. Du kan också välja att skjuta på ceremonin och ta den när ni orkar – det är inget fel på att fira när barnet är ett år gammal till exempel. Ibland blir närstående lite väl ivriga och trycker på med krav om dop eller namngivning. Då kan det vara skönt att i förväg ha tänkt på hur man vill göra och kanske veta varför man inte vill göra något. Du kan också säga att ni tar det senare när ni hunnit landa lite, även om det till slut inte blir så. Det är ditt barn – och din ork – det handlar om.
Tips för finaste festen för ditt barn Oavsett om du väljer dop, namngivning, eller någon annan sorts firande vill du givetvis få till en fin – och gärna stressfri – dag i ditt barns ära. De här tipsen hjälper dig att få till det.
- 1Skicka ut inbjudningar i god tid. Ge potentiella gäster minst en månad på sig att rensa i kalendern och prioritera den roliga tillställningen.
- 2Gör det enkelt för dig själv. Servera mat eller fika som går att göra i ordning i förväg, såsom pajer eller tårtor. Du kan också köpa maten färdig – eller varför inte be några nära vänner att bidra just med mat eller fika till ett knytkalas.
- 3Spara på minnen – ställ fram en gästbok, mina vänner-bok, fotoalbum med tillhörande polaroidkamera, eller något liknande, så att gäster kan lämna en hälsning till ditt barn och ni enkelt kan samla minnen från dagen.
- 4Tema eller färger kan göra att det känns extra högtidligt. Du kan be gäster komma i ljusa färger, till exempel, eller så pyntar du med en favoritfärg – eller varför inte följa ett tema som passar ihop med barnets namn?
- 5Hjälp gästerna med gåvor. De flesta vill ge en present oavsett om det är dop eller namngivning, men det underlättar om man vet vad ni vill ha. Samlar ni in pengar kan det stå med i inbjudan. Se också till att det finns ett gåvobord på plats vid kalaset.
- 6Strunta i stressen. Det är lätt att vilja styra upp något perfekt, men troligtvis har ni fullt upp där hemma bara med att äta, sova, och hitta något någorlunda rent att ha på er. Kom ihåg att de ni bjudit främst vill komma för att fira det fantastiska, så det behöver inte finnas handmålade vimplar i hela lokalen. Be om hjälp av närstående eller vänner som kan rodda i stället!
🌱 Lär dig om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer