Få din bebis att sova längre på morgonen: 4 konkreta tips
Vaknar din bebis alldeles för tidigt på morgonen? Här hittar du fyra konkreta knep som hjälper dig få ditt barn att sova längre – och ger er alla bättre sömn hela natten.
Artikelinnehåll Det går att förstå sig på bebisars sömn Bebisars sömn styrs av olika faktorer Så får du din bebis att sova längre på morgonen
Det går att förstå sig på bebisars sömn Ibland kan det kännas som att det inte finns någon förutsägbarhet i hur nyfödda bebisar beter sig. De sover på dagen och är vakna på natten, de gråter utan att man riktigt förstår varför ibland, och de är aldrig så lugna som när man dammsuger – inte när det är tyst omkring dem. Faktum är dock att det ofta går att upptäcka mönster i bebisars beteende, och det går att själv hjälpa till att lotsa in dem i en del trygga rutiner. Sömnen likaså. Så om din bebis vaknar för tidigt på morgonen går det att förstå sig på vad som ligger bakom – och det betyder att det går att göra någonting åt det.
💤 Knodds kurs i barnsömn Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs.
Bebisars sömn styrs av olika faktorer I grunden har alla bebisar ett visst sömnbehov, en mängd timmar de behöver sova varje dag för att må bra och utvecklas. Det finns individuella skillnader, men alla bebisar följer samma tendenser och som mest sömn behöver de under livets första år. När de är alldeles nyfödda har spädbarn dessutom en omvänd dygnsrytm. Från tiden i livmodern är det vanligast att de är vakna på natten och sover som mest på dagen. Efter några månader börjar det bli mer ordning så att den längsta sömnperioden sker nattetid. Utöver det finns det andra faktorer som påverkar hur och när barnet sover. Allihop kan påverka när bebisen vaknar på morgonen.
Faktorer som kan få din bebis att vakna tidigt inkluderar: Sömnbehovet är fyllt, så bebisen har helt enkelt sovit upp sin dygnspott och är inte lika trött Bebisen har inte ställt in dygnsrytmen än, efter födseln, så att merparten av djupsömnen sker på dagen Bebisen har varit övertrött, vilket påverkar hormoner i kroppen och kan göra sömnkvaliteten sämre, så att barnet vaknar lättare Bebisen behöver trygghet på något sätt, vilket kan ligga i fysisk närhet till sina vuxna eller i förutsägbara rutiner Grundläggande behov, som att bebisen är hungrig, blöjan inte är torr, det är för varmt eller ljust i rummet, påverkar också Du kan läsa allt om hur mycket sömn barn behöver i olika åldrar i Knodds sömnschema.
💙 Äldre barn som vaknar tidigt För en del föräldrar är det lättare att acceptera att sömnen är lite annorlunda när bebisen är liten, men har svårare när deras två- eller treåring kommer in vid halv-fem-snåret och tycker det är dags att rivstarta dagen. När barn blir äldre kan det vara andra anledningar som ligger bakom de tidiga morgnarna – och andra lösningar. De lösningarna hittar du här.
Så får du din bebis att sova längre på morgonen Det finns några trick du kan ta till, utifrån faktorerna vi gick igenom ovan, som kan hjälpa dig att justera barnets sömn så att ni slipper vara uppe med (eller rent av innan?) tuppen.
- 1Kom in i bra rutiner. Ha en mysig läggningsrutin, släck ner och ha det mörkt i rummet, och om ni måste upp på natten för att byta blöja eller vyssjas till sömns, håll det mörkt och var själv så tråkig, tyst och lugnande som möjligt. Då lär sig barnet att på natten sover man.
- 2Uppmuntra rätt dygnsrytm. Var ute på dagen i dagsljus och ha det mörkt och mysigt på natten. Detta hjälper bebisen att lära sig skillnad på natt och dag, och kroppen får extra hjälp av sömn- och vakenhetshormoner som påverkas av solljuset. Använd mörkläggningsgardiner om det blir ljust tidigt.
- 3Skjut på läggningen men se upp för övertröttheten. Detta gäller om ditt barn verkar ha sovit färdigt mycket tidigt på morgonen. Gå försiktigt fram så undviker du att bebisen blir övertrött och stressad. Flytta läggningen en kvart senare åt gången på kvällen. Beroende på bebisens ålder kan du också behöva anpassa hur länge och när barnet sover på dagen så att sömnmängden blir rätt.
- 4Träna på att låta barnet somna själv. Ett barn som kan somna själv på natten kan lättare somna om själv vid uppvaknanden. Det kan handla om att lägga ner barnet innan det sover djupt, eller att inte vara för snabb med att plocka upp barnet vid uppvaknanden på natten.
Här kan du läsa mer om hur du får ditt barn att somna själv.
Var lyhörd inför bebisens egen dygnsrytm En faktor till som påverkar hur och när barn somnar och vaknar är den individuella dygnsrytmen. Du själv kanske anser dig vara en morgonmänniska eller en nattuggla, precis så är det med bebisar och småbarn också. Det går att skjuta lite på dygnsrytmen åt endera hållet, genom att justera läggning på kvällen och när barnet sover på dagen. Att helt försöka göra om en morgonpigg knodd till någon som är vaken sent och sussar sött fram till förmiddagen, däremot, kommer nog bara sluta i frustration för er båda. Om du har fått ett morgonpiggt barn kan det göra hela dygnet lugnare om du går med på det. Njut av tysta kvällar, försök att själv gå och lägga dig lite tidigare och låt det vara så här en period så går det troligtvis bättre. Sedan när barnet är äldre kan ni komma på nya kompromisser som ger dig morgonsömnen tillbaka.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer