En annorlunda god jul
Julen 2020 blir en gemensam utmaning för att hitta nya kreativa lösningar, därför har våra barnspecialister och psykologen Lena samlat sina bästa råd för hur ni får en lyckad jul trots pandemin.
En annorlunda god jul
Julen blir onekligen annorlunda i år. Men samtidigt blir det kanske också mindre av stressen och prestationskraven som i regel uppstår kring högtiderna. Särskilt runt julafton.
Men vi förstår att det nu kanske känns viktigt att kompensera för det som faller bort och att det därigenom kan uppstå nya krav på en själv. Just därför vill vi berätta är att barn väldigt sällan ställer så höga krav på julen, så som vi vuxna gör. De tänker inte på hur städat det är i alla hörn eller hur perfekt besticken ligger. Däremot brukar de tycka om återkommande traditioner som ger en känsla av trygghet. De traditionerna kan bygga på dofter eller särskilda saker som man gör enbart när det är jul, som att ställa ut pepparkakor till tomten kvällen innan julafton eller se julkalendern ihop.
Så sänk istället kraven och strunta i alla “måsten” och hur det “alltid” har varit. Gör något mysigt tillsammans istället. Strunta i stöket och se det som en möjlighet för er att umgås, att vara med varandra och ha en jul där ni tar tillvara på de traditioner som är viktiga för er. Och vem vet, kanske hittar ni nya att ta med er framöver.
Vi har dessutom fått några riktigt bra tips, från psykologen Lena, på vad som kan vara bra att tänka på för en lyckad jul utifrån rådande situation:
- Folkhälsomyndigheten avråder oss till att fira med fler än de allra närmaste med en maxgräns på högst åtta personer. Hitta lösningar på socialt umgänge. Kan ni samla släkten över videosamtal? Mötas upp några färre åt gången utomhus? Lämna ett julbrev eller paket till kusinerna? Involvera barnen och be om deras idéer! Se det som en gemensam utmaning att hitta nya kreativa lösningar.
- Gör en gemensam plan kring vad ni vill hinna göra under jullovet och fokusera på detta. Lägg mer fokus på alla saker ni faktiskt kan göra, snarare än att fastna i det som inte går att göra just i år.
- Förklara för ditt barn varför ni inte kan åka bort eller ta emot lika mycket besök som vanligt. Var ärlig och berätta att du också tycker det är tråkigt. Barn brukar oavsett känna av det ändå.
- Sänk kraven och försök njuta av att inte behöva planera, handla, baka och laga mat eller packa och resa bort.
Kom ihåg att det är okej att känna ledsnad och besvikelse för hur situationen är just nu. Tillåt känslorna att finnas – både hos er själva och barnen. Hjälp varandra att ta hand om känslorna och göra fina och roliga saker trots ledsnad och frustration i stunder.
Läs mer