Din bebis utveckling: 5-6 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 5 månader och 6 månader? Hur kan man stötta sin bebis så att det blir så bra som möjligt för hela familjen? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och nya vaccinationer.
Artikelinnehåll Din bebis utveckling: 5 månader Din bebis utveckling: 6 månader Hur kan man stötta barns utveckling vid 5 och 6 månaders ålder? BVC-besök när bebisen är 5-6 månader - Vaccinationer
I perioden då din bebis är 5 till 6 månader märks det verkligen att du har en liten individ i hemmet. Bebisen är troligtvis nyfiken på omvärlden, uttrycker allt mer nyanserade känslor – både glada och ledsna – och börjar utveckla fler preferenser. Själv kanske du inte kan förstå hur det redan gått så många månader eller tycka att det känns som att barnet alltid har funnits i ditt liv.
🌱 Gripförmågan i den här åldern är imponerande, på gott och ont. Sätt upp ditt hår om det är långt och ta ur eventuella örhängen, så slipper du ett överraskande ryck från en entusiastisk bebisnäve.
Din bebis utveckling: 5 månader Bebisens rörelser blir allt säkrare vid 5 månader. Nu kan barnet börja flytta saker från hand till hand, men det märks inte än om barnet ska bli vänsterhänt eller högerhänt, utan båda händerna är lika säkra. Barnet blir stadigare i sittande ställning och kanske kan sitta med mindre stöd eller till och med utan stöd under en kort stund Rygg- och magmuskler blir starkare, så många barn kan ligga på magen och samtidigt hålla i en leksak En del barn är i förstadiet till att krypa nu och kanske börjar försöka åla sig framåt eller röra sig som en klocka I den här åldern åker allt in i munnen: händer, fötter och föremål. Det är ett sätt för barnet att lära känna föremålen och omvärlden och en viktig del i utvecklingen, men det innebär såklart att du som förälder måste ha extra bra koll på vad som finns runt barnet.
Din bebis utveckling: 6 månader Att nå 6 månader är stort: din bebis är ett halvår. Det kan kännas som att bebisen upptäcker något nytt varje dag. Alla färdigheter tränas för fullt och ibland kan det till och med kännas som att barnet släppt tidigare färdigheter när det blir sånt fokus på de nya. Tids nog sätter sig dock det nya också och förs ihop med det gamla. Nu börjar en del barn vända sig från rygg till mage. Det kan vara spännande att slå föremål mot väggen eller fötterna mot marken för att höra hur det låter. Bebisen kan gilla att stå i ditt knä om du håller i överkroppen, då benen nu oftast orkar bära upp kroppen. En del bebisar blir blyga i den här åldern och kan bli ledsna om någon annan vuxen än föräldrarna vill bära dem eller komma för nära. Det är en del i utvecklingen. Om din bebis blir rädd för andra eller lite mer inåtvänd i några månader, fortsätt finnas där som tröst men prata positivt och interagera med vuxna och barn som ni känner och gillar. På så vis kan din bebis stärka anknytningen till dig som den viktigaste personen och samtidigt börja förstå sig på relationerna till andra.
Hur kan man stötta barns utveckling vid 5 och 6 månaders ålder? Om ditt barn börjar vicka på kroppen i magläge eller rör sig runt som en klocka kan du försöka lägga en spännande leksak precis utom räckhåll. På så sätt kan barnet börja försöka åla sig framåt för att få tag i saken. När barnet kan sitta själv i en barnstol får du lite större frihet att göra saker och ändå ha barnet nära. Låt barnet sitta med och hålla i lite roliga köksredskap medan du lagar mat eller träna på att plocka upp leksaker medan du pysslar med något vid bordet bredvid. På så sätt kan barnet fokusera på sitt och samtidigt veta att du tryggt finns nära till hands. Om din bebis är intresserad av vad ni andra äter kan du börja ge små, små smakportioner i den här åldern. Bra exempel på smakprov och exempel på mat du inte ska ge till en bebis hittar du i vår artikel om barnmat och smakprov. Börja testa att leka tittut. Det är stor skillnad på i vilken ålder barn börjar förstå konceptet, så om det inte är roligt idag, testa igen nästa vecka. Eftersom allt är nytt för din bebis är det värt att upprepa, upprepa, upprepa: allt från favoritvisorna och nya lekar till smakprov. Prata, prata, prata. Ditt barn lär sig språk hela tiden, både att förstå vad andra säger och att forma ljud och ord för att göra sig förstådd, även om det kommer dröja innan ni kan samtala med varandra. Därför är det bra att redan nu prata mycket med barnet, rimma eller sjunga visor som du gillar. Använd gärna få ord och upprepa dem flera gånger i lugn och ljus ton. Här kan du läsa mer om ditt barns språkutveckling.
BVC-besök när bebisen är mellan 5 och 6 månader BVC-besöken fortsätter under månad 5 och 6, men de sker allt mer sällan, ungefär en gång i månaden. Bebisen undersöks och ni får tillfälle att prata om hur det går där hemma. Du får information om hur du kan tänka kring barnets säkerhet och utvecklande aktiviteter för åldern. Vid 6-månadersbesöket görs en större hälsokontroll och bedömning av barnets utveckling. Då är både läkare och sjuksköterska närvarande och här avhandlas: Barnets fysiska utveckling Kontakten med barnet och hur ni mår Hur barnet äter och sover Barnets motoriska utveckling Tänder, om några kommit än Besöken på BVC ger dig också tillfälle att fråga om sådant du undrar över eller om det är något du oroar dig över i ditt barns utveckling. Du kan läsa mer om de olika besöken i vår stora BVC-guide.
Vaccinationer Under besöket vid 5 månader är det dags igen för nya vaccinationer enligt allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Då ges två sprutor mot: Difteri, Stelkramp, Kikhosta, Polio, Haemophilus influenzae typ b (Hib), Hepatit-B, så kallat sexvalent kombinationsvaccin Pneumokocker Att ditt barn får sprutor kan kännas läskigt för dig - och även för barnet tids nog. Här kan du läsa råd om hur ni kan förbereda er för vaccination, vilket gör det hela lite lättare.
Hos Knodd kan du lägga in ditt barns vaccinationer för att lätt ha översikt över vilket skydd ditt barn har och koll på kommande doser.
Läs mer