Din bebis utveckling: 1 månad - 2 månader

Hur ser livet ut när din bebis är 1 månad? 2 månader? När är det dags för BVC-besök och vad händer i bebisens utveckling? Här samlar vi det viktigaste du behöver veta. 

Bebis 1 månad

Artikelinnehåll Din bebis utveckling: 1 månad Din bebis utveckling: 2 månader Hur kan man stötta barns utveckling vid 1 och 2 månaders ålder? BVC-besök när bebisen är 1-2 månader

En ny vardag När din bebis är 1-2 månader kan det vara rätt stökigt där hemma, både i kroppen och känslorna. Du som fött barnet håller fortfarande på att återhämta dig, samtidigt som alla vårdnadshavare håller på att vänja sig vid det nya livet. Sömnbristen gör sig gärna påmind och oron för att ens lilla knodd ska äta tillräckligt eller utvecklas rätt ligger ständigt i bakhuvudet. Samtidigt kan det vara en helt magisk tid då man som förälder är helt förälskad i sin bebis och inte förstår hur man levt utan den här varelsen som nu känns så självklar. Varje gång man får ögonkontakt eller upptäcker ett nytt utvecklingssteg kan det kännas som något man vill ropa ut till hela världen. 

Din bebis utveckling: 1 månad Redan vid födseln har ett spädbarn alla fem sinnen och förmågan att använda dem. Lukt och känsel är viktiga och välutvecklade sinnen, medan synen behöver mer tid på sig att utvecklas. Alla sinnena fortsätter utvecklas. Under första månaden kan barnet känna igen sin förälders lukt. I månad 1 kan barnet känna beröring och har stort behov av fysisk kontakt. Detta stärker anknytningen, en livsviktig del i utvecklingen.  När bebisen är 1 månad är hörseln ofta helt utvecklad.  Synen är inte stark i början och världen ser suddig ut. I början ser spädbarn bäst på ungefär 20 cm avstånd, vilket innebär att barnet ser ansiktet på den vuxna som håller i barnet. Fokus på det viktigaste, med andra ord.  Förutom sina vuxnas ansikten gillar spädbarn i den här åldern att se skarpa kontraster, mönster och sådant som rör på sig. Lättast kan barnet se färgerna svart, vitt och rött. 

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Redan expert på kommunikation Det mesta barnet gör i den här åldern handlar om att kommunicera med sina vårdnadsgivare. Barnet skriker och gråter för att uttrycka missnöje eller att få sina behov tillgodosedda, och jollrar, ler, eller söker ögonkontakt för att knyta an och försäkra sig om sin tillhörighet. På samma sätt kan barnet signalera ett behov av att inte interagera eller engageras. Barnet kan vända bort blicken eller lyfta händerna framför ögonen. Genom att vara lyhörd för barnets signaler kan föräldern visa att barnets behov tas på allvar och att barnet är tryggt med sina vuxna. 

🌱 Det sker ofta naturligt att vuxna pratar ”bebisspråk” med små barn i en ljusare stämma än vanligt. Spädbarn hör ljusare stämmor bättre än mörkare, så detta är både en helt rimlig reaktion från de vuxna och bra för barnets utveckling. 

Din bebis utveckling: 2 månader Sinnena fortsätter utvecklas mellan månad ett och två. Vid två månaders ålder kan barn se färger lika bra som vuxna kan. Det är även den här månaden som det efterlängtade leendet dyker upp, som nu är ett medvetet svar till omvärlden. Dessutom börjar många spädbarn i den här åldern göra medvetna kommunikationsljud som är början till att utveckla ett språk.

🌱 Du kanske märker att ditt barn, som tidigare härmat dina ansiktsuttryck, slutar göra det under den här månaden. Det är vanligt att härmandet försvinner nu och återkommer om några månader igen. 

Runt två månader kan barnet ofta hålla upp huvudet i korta stunder när det ligger på mage. Barnet kan också börja känna igen rutiner, såsom hur blöjbyten går till. Detta kan du som förälder utnyttja för att börja vänja barnet vid kvällstrutinen och få till en trygg sömn.  Hur mycket sömn behöver bebisar vid 1-2 månader? Hitta rätt med hjälp av det här sömnschemat. 

Hur kan man stötta barns utveckling vid 1 och 2 månaders ålder? Grunden för att hjälpa barnet i utvecklingen under de första månaderna är att vara lyhörd för vad barnet uttrycker för behov och anpassa ditt beteende efter barnet.  Det går inte att skämma bort en bebis på 1 eller 2 månader genom att plocka upp barnet eller trösta när barnet skriker, utan det signalerar att det finns någon som lyssnar och tar hand om barnet.  Tala lugnt och ofta med barnet. Upprepa barnets namn, sjung sånger och följ varandras ansiktsmimik och beteende. De allra första grunderna till språk läggs redan nu, och kommunikationen er emellan stärker er anknytning.  Låt barnet ligga på mage regelbundet under dagen. Barnet bör sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd, men att ligga på mage på dagen stärker nack- och ryggmuskler samtidigt som det minskar risken att barnet blir platt på bakhuvudet. Vissa barn är missnöjda med detta i början, men genom att stärka musklerna blir det lättare och då kommer barnet att gilla det desto mer. Om ditt barn skriker intensivt i flera timmar, flera dagar i veckan, kan det handla om spädbarnskolik. Läs med om spädbarnskolik här.  

Spruta bebis

BVC-besök när bebisen är 1-2 månader Ett första BVC-besök sker inom 2 veckor efter att ni har kommit hem förlossningen och är ofta ett hembesök. I början kommer ni att kallas till BVC en gång i veckan och sedan varannan vecka.  Runt ungefär en månads ålder kommer BVC-besöket, som vanligtvis sker med en BVC-sjuksköterska, att kompletteras med en läkarundersökning, där läkaren gör en fysisk undersökning och även kontrollerar reflexer och syn.  När barnet närmar sig två månader får även du som fött barnet tillfälle till ett samtal med BVC-sköterskan för att ta upp hur du mår och om du behöver stöd för att bearbeta din förlossningsupplevelse eller tunga känslor som kan ha uppstått de första veckorna med din bebis. 

Vaccinationer Vid vecka 6 får barnet sin första vaccination, en vaccination mot rotavirus som ges som droppar i munnen. Detta sker i samband med besöket på BVC och en andra dos ges i månad 3. Rotavirus är den vanligaste anledningen till att barn behöver sjukhusvård för diarré vid magsjuka.  Allt om vad BVC är och vilka besök som sker under barnets första år i livet kan du läsa i vår stora BVC-guide, och här kan du läsa mer om barns utveckling hela första året.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

bild tagen uppifrån på mamma som går med barnvagn
Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb
barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Bebis 3 månader
Din bebis utveckling: 3-4 månader
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen