Dags för spruta - tips och råd inför ditt barns vaccination

Som vuxen är det lätt att förstå vikten av vaccinationer och att de ger ditt barn ett gott skydd mot flera allvarliga sjukdomar genom livet, men för en liten knodd är det sällan roligt att få sprutor. Våra barnexperter har samlat några goda råd för hur du kan förbereda dig och ditt barn inför en vaccination.

Barn som får vaccinspruta i armen

Varför vaccinera barn? Det finns många smittsamma sjukdomar som kan vara särskilt allvarliga om de drabbar små barn, eller som lätt kan spridas till känsligare människor i befolkningen. Genom vaccinationer får ditt barn ett gott och långvarigt skydd mot dessa sjukdomar och kan hålla sig friskare. Om en majoritet vaccineras innebär det dessutom ett skydd för befolkningen i stort genom att det förhindrar smittspridningen och skapar så kallad flockimmunitet. De flesta vaccin som används i Sverige idag har funnits länge, så vi vet både att de ger gott skydd mot sjukdomar och att de inte är farliga. Du kan höra mer om varför vaccinationer är viktiga och hur det var innan vi hade vaccin mot vissa sjukdomar från vår barnläkare Dag Ström i vårt Knoddenavsnitt om vaccin.

Allmänna vaccinationsprogrammet Vaccin mot flera allvarliga sjukdomar ingår i det så kallade allmänna vaccinationsprogrammet. Allmän vaccination i Sverige började redan på 1940-talet och under åren har nya viktiga vaccin lagts till i programmet. Dessa vaccin rekommenderas och erbjuds alla barn kostnadsfritt, och ges i olika omgångar under barnets uppväxt för att ge ett så långvarigt och heltäckande skydd som möjligt. Genom vaccinationsprogrammet har vi i Sverige idag nästan helt kunnat eliminera förekomsten av vissa sjukdomar, såsom polio och difteri, och flera andra är numera mycket ovanliga. Du kan läsa mer om vilka vaccin som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet här.  Du får en kallelse till din BVC när det är dags för ditt barns vaccination. I Knodd-appen kan du smidigt och enkelt hålla koll på vilka vaccinationer ditt barn har fått och när det är dags för nästa. Det kan även vara viktigt att ha samlad information om vilket skydd ditt barn har inför resor utomlands, eftersom vissa sjukdomar som är ovanliga i Sverige fortfarande finns och sprids i andra länder. 

Förbered er inför vaccination Både föräldrar och barn kan tycka att det känns läskigt när det är dags för barnets vaccination, men med några knep kan ni göra det till en lugnare stund där obehaget snart går över. Det är viktigt att förbereda barn i den mån de kan förstå, även yngre barn. Berätta för ditt barn vad som kommer hända, att sprutan är viktig för att man inte ska bli sjuk och att det kan göra lite ont men snart går över. Detta hjälper även i längden, eftersom ni kommer komma tillbaka för fler sprutor i framtiden. Inför besöket kan ni leka att gosedjuren eller dockorna hemma ska få spruta. Barn förstår sig på världen genom att leka och det kan hjälpa att ha testat proceduren tillsammans med favoritnallen. Ni kan också förbereda er hemma genom att:  Äta och vila ordentligt, så att humöret är på topp. Det enda undantaget är inför vaccinering mot rotavirus, som ges i droppar, då barnet inte ska ha ätit för nära inpå.  Packa med gosedjur, snuttefilt, eller napp till tröst.  Ta med favoritleksaker, böcker, eller såpbubblor för avledning. Klä ditt barn i kläder som är lätta att ta av och på.  Sätta på bedövande kräm eller plåster för att inte sticket ska kännas.

Har du ett litet barn får barnet sitta i ditt knä vid vaccinationstillfället. Det kan underlätta om du distraherar barnet med en leksak eller något annat roligt när sprutan ges. Du kan också berömma hur modig ditt barn är och påminna hur stark kroppen kommer bli av sprutan. Bebisar får sprutan i låret medan äldre barn oftast får sprutan i överarmen. Barn reagerar väldigt olika på sticket och olika vaccin kan dessutom kännas olika mycket. Ibland svider det eller gör lite ont. För smärtlindring erbjuds ofta barn under 1 år lite sockerlösning (glukos) i munnen precis före injektionen. Sockerlösningens smärtlindrande effekt avtar dock successivt under barnets första år. Även amning eller matning med flaska med modersmjölkersättning precis före vaccinationen har visat sig ha både lugnande och smärtlindrande effekt. Du själv kan också tycka det känns obehagligt med sprutor, både för dig själv och för ditt barn. Berätta i så fall det för personalen på BVC så att de kan stötta dig när ditt barn ska vaccineras. Ju mer lugn och uppmuntrande du kan vara gentemot ditt barn, desto lättare kommer det gå för barnet. Om du är mycket stickrädd kan det vara fördelaktigt för den andre föräldern eller en annan vuxen som barnet är trygg med att istället följa med ditt barn vid vaccinationen.

Biverkningar i samband med vaccination av barn De flesta barn får inga biverkningar alls, eller mycket lindriga sådana, i samband med vaccination, men ditt barn kan vara lite extra kinkigt när ni kommer hem från BVC. De vanligaste biverkningarna efter en vaccination är att det gör ont runt sticket. Området kan också bli lite svullet och rött, och vissa barn får feber inom de första dagarna. Efter MPR-vaccination kan ditt barn få feber och hudutslag 1-2 veckor efter sprutan. Hudutslagen är inte smittsamma och går över av sig själva. Det är mycket ovanligt med allvarligare biverkningar eller en allergisk reaktion efter vaccination. Om ditt barn blir helt kraftlöst eller får symtom som du inte känner igen är det viktigt att omedelbart söka vård för att en läkare ska kunna undersöka och utreda vad som kan ligga bakom. Detta händer dock mycket sällan och oftast räcker det att ni tar en lugn och mysig dag för att återhämta er och låta kroppen bygga sina superkrafter.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 augusti 2023

Läs mer

Bebis som får vaccinspruta i låret
Knodden avsnitt 6 - Vaccinationer för barn
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
bild på vaccin i app
Spara ditt barns vaccinationer och tillväxtdata i telefonen 
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen