Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång

Det är ett stort steg att se ditt barn börja skolan, och ibland kan det kännas riktigt pirrigt. De här tre tipsen gör det lekande lätt. Med en bonus-checklista över sådant som behövs inför skolstart har ni allt ni behöver för att starta terminen galant.

flicka räcker upp handen i ett klassrum

Artikelinnehåll Att börja skolan: ett stort steg för er båda 3 tips som gör det kul att börja skolan Vad behövs inför skolstart?

I den här mittemellanåldern är du otroligt viktig som förälder. Du kan peppa ditt barn att ge sig ut i stora världen (det vill säga lågstadiet), och samtidigt finnas där som samma trygga famn som du varit under förskoleåren.
quote

Skolstart: ett stort steg för er båda När det är dags för ditt barn att börja skolan kan det kännas riktigt stort, både för dig och ditt barn. Plötsligt har du inte ett förskolebarn längre utan ett skolbarn som kan sitta i bänk och räcka upp handen. Samtidigt är sexåringar fortfarande rätt små. Ditt barn vill säkert gärna krypa upp i ditt knä och behöver få chans att springa av sig, leka fritt, och få hjälp med stora känslor ibland. I den här mittemellanåldern är du otroligt viktig som förälder. Du kan peppa ditt barn att ge sig ut i stora världen (det vill säga lågstadiet), och samtidigt finnas där som samma trygga famn som du varit under förskoleåren.

💙 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen, från 0 ända upp till 6 år.

3 tips som gör det kul att börja skolan Det är inte ovanligt att stora förändringar kan bli överväldigande för små barn, hur mycket de än ser fram emot det. Alla barn reagerar olika, så var lyhörd för vad just ditt barn uttrycker och vilken sorts stöd som passar.  Hjälp ditt barn att få en smidig övergång med de här tre tipsen:  Fixa startsträckan. Med lite förberedelser hinner ditt barn vänja sig vid tanken att börja skolan. Passa på att snacka då och då under sommaren om skolstarten till hösten. Kolla själv vad som gäller de första dagarna så att du kan förbereda barnet på hur det kommer att gå till. När det börjar närma sig, ordna en spännande dag då ni fixar praktiskt, såsom att förbereda en ryggsäck eller kolla listan över vad barnet behöver ha under terminen. Om ni har vänt lite på dygnet under sommaren, börja återgå till tidigare läggningar och morgnar så att det inte blir en svår omställning när skolklockan ringer.   Bekanta er med skolan. Något som lätt gör barn oroliga är när de inte vet vad som ska hända eller hur det kommer att vara. Då är det bra att ha fått se skolan och träffa lärare innan. Vanligtvis erbjuder skolor en sådan träff, ofta på våren innan skolstart. Passa på att gå dit. Under sommaren kan du också se till att ni regelbundet passerar förbi skolan. Eller varför inte cykla dit och leka på skolgården ibland? Snart känns inte den stora skolan så läskig längre. Prata positivt. Din inställning till skolan påverkar barnets upplevelse. Du kanske tycker det är för stor klass eller krångliga tider, men spara det snacket till dina jämnåriga. Inför barnet är det bra om du pratar positivt om det som ska hända. Var nyfiken på vilka andra som går i klassen, vad de ska få lära sig, och kanske roliga grejer man kan göra på rasterna. Det betyder dock inte att du behöver låtsas som att allt kommer bli jättebra. Lämna utrymme för barnets egna funderingar eller orosmoment, men låt barnet styra den biten. Då visar du att det finns utrymme att prata om sådant man är lite rädd för.  Är ditt barn lite yngre? Här kan du läsa allt du behöver veta inför förskolestart.

🧸 Extra stöd Om ditt barn uttrycker mycket oro inför skolstarten kan ni behöva jobba lite mer med förberedelser. Det finns gott om böcker om att börja skolan och om hur det känns när man är nervös eller orolig som kan vara till stor hjälp. Fråga på biblioteket, de har full koll. 

Vad behövs inför skolstart? Ofta kommer skolan skicka ut information om vad barn ska ha med sig till skolan, då är det bäst att följa deras råd. En del skolor använder exempelvis innetofflor, andra inte.  Annars är det bra att plock fram eller införskaffa nedan inför skolstart:  Ryggsäck Gympapåse Gympakläder – räcker ofta med mysbyxor och en t-shirt Inneskor/tofflor Ett helt ombyte om olyckan skulle vara framme Pennfodral eller pennskrin är inget måste men kan kännas roligt och fint Ordentliga ytterkläder, inklusive regnkläder En del barn gillar att få nya kläder inför skolstarten så att det känns extra positivt, medan andra bryr sig föga. I förskoleklass finns det fortfarande gott om möjligheter att springa, leka, och vara utomhus, så se bara till att det fortfarande är slitstarka kläder som man kan röra sig i. 

📱 Appen för föräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

25 juni 2024

Läs mer

två flickor som leker
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
barn och mamma kramas
Barn och separationsångest: 3 råd som hjälper
flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen