Då bör du söka vård för ditt barns scharlakansfeber
Scharlakansfeber är inte lika vanligt som förr men det drabbar främst barn och kan bli besvärligt. Därför behandlas det vanligtvis med antibiotika, som skyndar på läkningen och minskar smittspridning. Här är barnspecialisternas råd om när du bör söka vård för ditt barn – och ett tillfälle då det är bråttom.
Artikelinneh åll Vad är scharlakansfeber? Behandling påskyndar läkningen Då bör du söka vård för scharlakansfeber
Vad är scharlakansfeber? Scharlakansfeber är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av samma streptokockbakterier som ligger bakom halsfluss och stjärtfluss. Ofta ser sjukdomen ut som halsfluss till en början, med måttlig till hög feber en några dagar (upp till en vecka) och svullna halsmandlar med ont halsen. Symtom som följer detta inkluderar: Allmänpåverkan, med magont och huvudvärk Kraftig rodnad i svalget Svullna halsmandlar med gulvita beläggningar Starkt röd och knottrig tunga, så kallad smultrontunga, som innan dess haft en gulvit beläggning Illamående och kräkningar Efter några dagar uppstår sedan: Knottriga, finprickiga utslag över hela kroppen, som oftast börjar i armhålor och ljumskar Röda kinder och ansikte med blekare hud runt munnen Efter 2-4 veckor börjar ofta utslagen att fjälla. Tydligast syns det i handflator och på fotsulor. Det är ovanligt att få scharlakansfeber mer än en gång. Smittas man igen får man i stället halsfluss. Därför är scharlakansfeber vanligast bland barn i åldern 5-15 år.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Behandling påskyndar läkningen Scharlakansfeber behandlas nästan alltid med antibiotika. Detta påskyndar läkning och begränsar smittspridning. Scharlakansfeber kan dessutom leda till komplikationer, såsom halsböld, njurinflammation och reumatisk feber. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på scharlakansfeber och eventuella komplikationer för att kunna sätta in behandling. Du kan också ge receptfria läkemedel till ditt barn om feber eller värk är mycket besvärande. Här kan du läsa mer från våra barnspecialister om smärtlindring för barn.
💊 Fullfölj alltid kuren Barn börjar ofta må bättre inom några dagar efter påbörjad antibiotikabehandling. Det är dock viktigt att fullfölja hela kuren även om ditt barn mår bättre, så att inte sjukdomen riskerar att komma tillbaka.
Då bör du söka vård för scharlakansfeber Om ditt barn har scharlakansfeber bör antibiotikabehandling sättas in. Det är inte akut, utan kontakta din vårdcentral eller digitala sjukvårdsgivare under ordinarie öppettider för att få hjälp med bedömning och behandling. Sök vård om ditt barn har någon kombination av symtomen:
- 1Feber i ett par dagar upp till en vecka
- 2Ont i halsen med allmänpåverkan såsom magont och huvudvärk
- 3Kraftig rodnad i halsen med gulvit beläggning och svullnad på halsmandlarna
- 4Illamående och kräkningar
- 5Starkt röd tunga med små röda upphöjningar (“smultrontunga”)
- 6Ett upphöjt, finprickigt och småknottrigt utslag
- 7Röda kinder utan rodnad eller utslag runt munnen, som fortsätter vara blek
- 8Annat som liknar scharlakansfeber
- 9Feber som återkommit efter att först ha sjunkit och om barnets allmäntillstånd är påverkat
Om du misstänker att ditt fått någon komplikation till följd av infektionen, såsom halsböld eller reumatisk feber, bör du omedelbart söka fysisk vård. Sök vård på akutmottagning om det är efter ordinarie öppettid för vårdcentral eller jouröppen mottagning.
✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer