BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide

BLW (baby-led weaning) är en allt mer populär metod för att introducera fast föda till bebisar och barn. Barnet får själv utforska maten, och för dig som förälder kan det bli lättare att inte behöva laga separat mat. Det blir en del kladd, men det blir en hel del matglädje också. 

bebis äter mat själv

Artikelinnehåll Vad är baby-led weaning, BLW? - En metod med många positiva aspekter BLW - så här gör du - Exempel på bra plockmat - Tänk på säkerheten Vanliga frågor om baby-led weaning, BLW

Vad är baby-led weaning, BLW? BLW kallas också på svenska för barnstyrd matintroduktion. Uttrycket kommer från engelskans baby-led weaning, att barnet själv får styra hur det går till när det är dags att sluta amma/flaskmatas och börja äta fast föda. Barnet får upptäcka mat, använda alla sinnen för att lära känna maten och äta den själv. Kladdigt till en början, men i längden kan barnet utveckla tuggförmåga och finmotorik, en öppenhet för olika sorters mat, och en känsla av kontroll över hur mycket och hur fort man äter.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Med BLW får barnet själv plocka, utforska och äta den mat som ställs fram. Motsatsen vore att föräldrarna håller i maten och exempelvis matar barnet med sked, även om många familjer gör lite av varje. Vid BLW får barnet ofta dessutom äta samma mat som resten av familjen, om än med modifikation vid behov. 

💡 Fortsätt amma Det kommer ta flera månader innan din bebis äter tillräckligt med fast föda för att täcka sitt näringsbehov. Fortsätt att amma eller ge ersättning och trappa ner i takt med att barnets matintag trappas upp. Inkludera näringsrik mat i plockmaten och var noga med barnets järnintag. Ett tips är att ha matstund först och komplettera med amning/flaska efter, så att bebisen inte är proppmätt när ni ska utforska plockmaten. 

En metod med många positiva aspekter ”Det är inte alltid helt lätt med BLW, men det kan kännas roligare och som att bebisen växer in i familjegemenskapen på ett helt nytt sätt.” – Christina Walding, barnspecialist på Knodd Det som många föräldrar upplever som positivt med BLW är att glädje och matlust kommer med på köpet. Barnet får fritt utforska maten, lära känna den och hitta favoriter. Barnet får också stärkt förtroende i sin förmåga och uppleva glädjen i att göra något själv. Särskilt när barnet börjar närma sig ettårsåldern är kan-själv-attityden och stoltheten som följer i topp.  Vissa föräldrar upplever däremot att barnet inte får i sig tillräckligt med mat på det här sättet. De kan välja att komplettera med skedmatning, vilket går utmärkt. Det kan också bli riktigt kladdigt, särskilt de första månaderna. Då kan det hjälpa att lägga maten direkt på stolens bricka, ta fram lite mat åt gången, eller till och med lägga en vaxduk på golvet runt stolen. 

Ta det en dag i taget, var inställd på att det blir mycket kladd och inte så mycket i magen till en början, och gör det som känns positivt för er.
quote

BLW - så här gör du Det viktigaste att komma ihåg är att det är helt nytt för bebisen att äta fast föda. Det är mycket att bearbeta för samtliga sinnen: synen, smaken, doften, känseln, till och med hörseln. Dessutom är det mycket som ska fungera i motoriken för att barnet alls ska kunna äta. Ta det en dag i taget, var inställd på att det blir mycket kladd och inte så mycket i magen till en början, och gör det som känns positivt för er. 

  • 1Börja vid rätt tid. Matintroduktion kan börja vid 6 månader men det är viktigt att ditt barn är redo. Barnet ska kunna sitta själv med lite eller inget stöd, hålla upp huvudet och föra saker till munnen. Barnet får gärna vara intresserat av mat, men ibland kan det vara svårt att veta utan att testa några gånger. 
  • 2Börja smått. Lägg fram en eller två matbitar, gärna direkt på stolsbrickan. Barnet kommer troligtvis inte vara helt säker på vad man gör med de här bitarna, så låt utforskningen gå som den går. Det är möjligt att barnet klämmer sönder dem, kastar dem på golvet, för att till slut få in en liten smula i munnen. 
  • 3Lägg fram varianter på samma mat som övriga i familjen äter. Ni kan hålla varsin avokadoskiva och så visar du hur du äter din och hur gott det är. Bebisar lär sig mycket från sina nära, så att äta samma mat gör det lättare för barnet att imitera och känna gemenskap. 
  • 4Trappa upp mängden och variationen på maten allteftersom. Du kan också introducera tallrikar och sked att äta med. 
  • 5När barnet börjar utveckla sitt pincettgrepp, alltså att greppa föremål mellan tummen och pekfingret, kan du introducera mat i mindre bitar för barnet att plocka upp. 

🌱 Välj tillfällen då barnet inte är övertrött eller väldigt hungrig, särskilt i början. Det är mycket för en liten bebis bara att orka med vardagen, och barnet kommer inte vara nyfiket eller kapabelt till att utforska ny mat när tröttheten eller hungern är för stark.

Exempel på bra plockmat En del mat passar särskilt bra för BLW. Passa på att ge ditt barn mat av varierande konsistens, smak och färg. Ju tidigare man introducerar varierad kost, desto mer benäget kommer barnet att vara av att äta varierat upp i åldrarna. Frukt och pannkakor är ofta tacksamma, men glöm inte att låta barnet testa många olika sorters grönsaker också. Maten ska vara mjuk nog för barnet att gomma i sig och stor nog för barnet att hålla själv.  Under de första månaderna är mat i stavform bra, smal och ungefär lika lång som ditt pekfinger.  När barnets pincettgrepp har utvecklats mer kan det bli spännande med mindre bitar som man kan plocka upp med fingrarna. Se till att dessa bitar är mjuka och små, cirka 1x1 cm, så att de inte riskerar att fastna i halsen.  Slutligen kan riktigt stora bitar av sådant som inte går sönder vara riktigt spännande att tugga och suga på. 

Mat i stavform Kokt potatis och sötpotatis Skivbar leverpastej Blodpudding Avokado Grötpinne Mat i småbitar Kokta makaroner Kokt potatis Bröd Kokta grönsaker Mat i storbitar Hel, skalad mango Kokt/ångad broccoli Majskolv

Här kan du läsa mer om matintroduktion och bra mat att börja med, oavsett om du gör BLW eller traditionell matintroduktion. 

Tänk på säkerheten Att lära sig svälja mat är en färdighet som barn måste träna på för att lära sig. I början kan det därför bli en del kväljningar när barnet börjar äta. Det betyder inte att barnet har satt i halsen. Det är dock viktigt att tänka på maten du erbjuder barnet och att det inte är något som ger ökad risk för att sätta i halsen: Undvik ”slant”-formad mat, som korv eller banan skuren i slantar Undvik rund, hel mat som hela vindruvor eller cocktailtomater Läs viktig information i förväg om vad du ska göra om ditt barn sätter i halsen

✨ Kurs i HLR för barn  Lär dig hjärt- och lungräddning på bebisar och barn i vår digitala och kostnadsfria kurs.

Vanliga frågor om baby-led weaning, BLW Vad är BLW/baby-led weaning? BLW är en metod för att introducera fast föda för spädbarn som utgår från att barnet får mata sig själv. Föräldern lägger fram mat i lämpliga bitar som barnet får hålla, utforska och smaka på. Förhoppningen är att detta ska ge barnet mer kontroll över vad man äter, mer matglädje, och en öppenhet för olika sorters mat.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 januari 2024

Läs mer

barn som sitter vid bordet och äter
Hjälp! Mitt barn matvägrar
litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
Matintroduktion för små barn
Barnmat och smakprov - när är det dags att börja och vad ska man undvika?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen