Bebisens sömn vid 8 månader – vad hände här?

Det lilla spädbarnets sömn förändras mycket under det första året. Vid åtta månaders ålder märker många föräldrar av en period med orolig sömn. Det som tidigare fungerade kanske inte längre fungerar på samma sätt. Det här är helt normalt, och med lite extra tålamod tar ni er snart igenom den här perioden.

bebis med napp som ligger i säng

Barns sömn vid 8 månader Runt åtta månader är spädbarnet i en övergång från en utvecklingsfas till en annan. Det är mycket som händer i utvecklingen, både fysiskt och psykiskt, och det märks både på dagen och natten. I den här åldern behöver barnet 12-16 timmars sömn per dygn. Det är vanligt att sömnen på dagen minskar från tre vilor till två, vilket kan störa rutinerna en del innan man hittat rätt. På natten är det fortfarande vanligt och fullt normalt med några uppvaknanden, men föräldrar kan märka att barnet är lite mer oroligt över lag. Sådant som fungerat tidigare fungerar inte längre, och det är många föräldrar som förtvivlat märker att deras sömnbrist blir tydligare igen. (Här kan du läsa mer om hur mycket sömn barn behöver i olika åldrar.) 

Var är det som händer? Det är vanligt att föräldrar med barn i den här åldern är oroliga för sitt barns sömn och det är kanske inte konstigt när det blir lite stökigare ett tag. Rent utvecklingsmässigt är det dock tydligt vad som sker.

Har du fler frågor om sömn? I vår kostnadsfria sömnkurs går vår barnspecialist Sofia igenom allt om hur barns sömn fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt.

I den här åldern tar barnet jättekliv i sin utveckling. Många barn börjar krypa och åla omkring, de har en mycket bättre förmåga att ta in intryck och en starkare uppfattning om sina viktigaste anknytningspersoner. Lägg också till att barn i den här åldern ofta äter mer mat och mer varierad kost, så är det inte svårt att förstå att det är mycket som ska bearbetas varje dag.  Annat som påverkar barnets värld i 8-månadersåldern: Vanligt att föräldrar byter av varandra i föräldraledigheten Vanligt med de första förkylningarna En social ålder då barnet har bättre koll på och intresse av andra

sovande bebis

Separationsfas vid 8 månader En stor förändring i utvecklingen runt åtta månader och några månader framåt är att barnet kan få riktigt svårt med separationer från sina viktigaste vuxna. Det kan märkas om någon främling håller i barnet, men kan även märkas om barnet själv råkar krypa för långt ifrån sin förälder.  Att bli förtvivlad av separationer är dock en viktig del i utvecklingen och ett litet kvitto på att er anknytning går galant: barnet vill vara nära de personer som bevisat att de tar hand om och skyddar barnet. Oron för att förlora sina anknytningspersoner sipprar såklart även in i sömnen och kan göra att barnet blir oroligare och behöver mer tröst på natten. 

🌱 Barnspecialistens råd:  Under separationsfasen kan barnet ha större behov av närhet än vanligt, och det går inte att gosa för mycket. Ge tid för fysisk närhet och mysiga stunder under dagen och passa gärna på att kramas lite extra innan läggningen, så fyller barnet på i trygghetsreserverna.

Justera vardagen tills ni hittar rätt Trots att den här lite tumultartade tiden är vanlig och ofta reder ut sig efter några månader kan det vara tufft för föräldrar med sömnbrist och en ledsen bebis. Med några justeringar kan ni få en lite lugnare period och kunna fokusera på allt det spännande som sker i utvecklingen. 

Ändra så lite som möjligt utöver det som behövs i den här fasen, så blir det lite lugnare för barnet. - Johan Holmberg, barnsjuksköterska på Knodd
quote

Tips för bättre sömn i 8-månadersåldern: Ändra så lite som möjligt i vardagsrutinerna så att det inte blir fler omställningar än nödvändigt. Barnet behöver inte överstimuleras med flera olika aktiviteter, som babysim, musikgrupper och öppna förskolan, på en gång. Kom ihåg att även en kort promenad eller lekstund utomhus ger barnet massvis med nya intryck att bearbeta och utforska.  Gör förändringar i små steg och utvärdera sedan. Det kan exempelvis vara roligt med ny mat, men det kan räcka med några få olika livsmedel som barnet känner igen under en period.  Ge mycket utrymme för tid tillsammans, gos och närhet regelbundet under varje dag. 

Ska man söka hjälp? Om ditt barn är vaket mer än en timme om nätterna eller om det tar över 40 minuter för barnet att somna på kvällen kan det vara läge att söka hjälp hos BVC för rådgivning. Om du är orolig för att ditt barn får för lite sömn eller att du själv inte orkar med går det utmärkt att kontakta BVC tidigare. Glöm inte att också luta dig mot andra närstående under den här perioden och kanske få hjälp med avlastning. Det kan vara både påfrestande och utmattande att ha ett litet barn som inte sover ordentligt. Då kan det vara skönt med stöd, både från vård och närstående, så att alla snart kan sova gott igen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 september 2023

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
spädbarn som sover i mammas famn
Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor
bebis som är vaken när mamma sover
Ska det vara så här tufft att vara förälder?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen