Bebisars andning - Allt du behöver veta
En vanlig sak som oroar nyblivna föräldrar är bebisens andning. Det är inte ovanligt att man får höra historier från andra föräldrar om hur de gick upp och lyssnade på bebisen flera gånger om natten. Att det var svårt att somna för bebisens alla ljud, eller icke-ljud, trots att bebisen själv sov jättegott.
Andningen går igenom näsan Nyfödda barn andas med instabil rytmisk dynamik. Ett ögonblick kan din bebis dra in luften djupt och snabbt, för att efter några minuter byta till långsamma och korta andetag. Bebisar drar in luft genom näsan, då deras mjuka gom är mycket nära struplocket. Då tillåter det inte att luft passerar in genom munnen. Däremot kan bebisar andas via munnen när de exempelvis skriker, men den riktiga andningen genom munnen kommer dock igång lite senare, vid 6 månaders ålder. Prova själv att bara andas genom näsan - visst bäddar det för en hel del ljud? De här ljuden är det inte ovanligt att många nyblivna föräldrar blir nervösa av. Det kan stånkas, grymtas och pipa, vilket inte är något farligt eller ovanligt.
Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling? I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende. Du får veta allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.
Skiftande andning Din bebis andning kommer dessutom att variera, liksom din egen - när bebisen är lugn kommer andningen att vara djup och långsam. Om din bebis är upprymd och glad eller ledsen kommer antingen att vara snabb och ytlig. De här variationerna är som störst den första tiden.
Andningspauser Det som många föräldrar dock ofta reagerar på är just tystnaden när bebisen sover. Vilket kan vara obehagligt men helt normalt eftersom nyfödda bebisar kan normalt ta upp till 60 andetag per minut när de är vakna men ungefär hälften när de sover. Det kan också hända att bebisen andas snabbt i 15-20 sekunder, för att sedan pausa andningen i fem till tio sekunder. Det låter märkligt men det är helt normalt. Även på nätterna kan det hända att bebisen emellanåt pausar sin andning och håller andan i fem till tio sekunder då och då. Ja du hör ju, det här blir förmodligen ett kapitel du kommer minnas och kanske också kommer uppleva som lite påfrestande. Men om du tycker det är svårt att se om din bebis andas som den ska är ett bra tips att hålla handen några centimeter över bebisens näsa och mun för att känna andetagen mot din handflata.
Läs mer