Barnspecialisternas tips för en fridfull jul

Att julen är härlig för stora och små är sen gammalt. Att den också kan vara stressig och stökig så att luften går ur en som förälder är tyvärr en klassiker den med. Därför har barnspecialisterna på Knodd samlat sina bästa råd till småbarnsföräldrar för en riktigt mysig jul. 

flicka som håller i nallebjörn med tomteluva

Artikelinnehåll Myten om den perfekta julen Tips för en riktigt god jul 1. Förväntan, inte förväntningar 2. Inkludera hela familjen 3. Julklapparnas bu och bä Delad jul? Om ni inte firar jul

Myten om den perfekta julen För många föräldrar är julen - just för att den kan vara så mysig - en stressig högtid. Man kanske känner att allt måste vara perfekt och att man vill ge sitt barn den absolut bästa, mest stämningsfulla, skimrande julen som de ska minnas hela livet. Resultatet blir i stället att man hetsar runt, har kort stubin, och pressar sig för att försöka uppnå orealistiska förväntningar. Känns det igen? Grunden till den stressiga julen är såklart att man vill att alla ska vara glada, särskilt ens älskade barn. Genom att stanna upp, tänka om lite och sätta rimliga förväntningar kan du dock skapa ett julfirande som fungerar just för er – och det om något är värt att minnas.

✨ Få fler råd från barnpecialisterna I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Förväntningar däremot, det blir det när man börjar stapla upp en massa måsten, julklappshets, och tankar om hur perfekt och lyckad man ska vara som familj.
quote

3 tips för en riktigt god jul

1. Förväntan, inte förväntningar Mycket av det som känns fint med jul och som gör att man minns julen som en härlig tid handlar om att bygga upp förväntan. Julen pågår egentligen hela advent, då man skapar en stämning och en längtan runt alla traditioner och tiden tillsammans. Förväntningar däremot, det blir det när man börjar stapla upp en massa måsten, julklappshets, och tankar om hur perfekt och lyckad man ska vara som familj. Sådana förväntningar blir omöjliga att leva upp till och man riskerar att missa det mysiga med tiden. Fokusera på hur du och ditt barn kan bygga förväntan under advent i stället. Kanske handlar det om en adventskalender som räknar ner dagarna eller att baka lussebullar och pepparkakor på helgerna innan som gör att tiden känns alldeles speciell. På så sätt sätter ni stämningen bit för bit, och själva julafton blir russinet i kakan – eller mandeln i gröten, rättare sagt.

💙 Kom ihåg! Om du är ledig över jul är det här en tid för återhämtning även för dig. Om du lägger pussel med ditt barn eller ni myser till en julfilm i stället för att trycka in en sista shoppingrunda dagen innan julafton kommer du ha mer energi både till ditt barn och dig själv, långt in på det nya året.

2. Inkludera hela familjen Visst kan julen vara barnens favorithögtid, men det betyder inte att du som förälder måste duka upp allt och servera julfirandet som en helt färdig upplevelse. Genom att låta barnen vara med och förbereda, bestämma hur ni ska ha det, och ta ansvar för delar av firandet kan ni lägga förväntningarna på en rimlig nivå och samtidigt låta barnen känna att julen är något de själva är delaktiga i att skapa. 

Sätt som barn kan vara delaktiga i julen: Barnen kan vara med att önska favoriträtter och bestämma vilken mat ni ska äta på jul, redan dagarna och veckorna innan.  Barn kan också vara med och laga sin favoriträtt.  Någon kan få ansvaret att tända julgranen för att skapa en mysig stämning för hela familjen. Alla kan få vara med och pynta den.  Äldre barn kan få hjälpa till att tända levande ljus om det går att göra på ett brandsäkert sätt.  Har ni särskilda jultraditioner i er familj, som att sätta ut gröt till tomten, gå på långpromenad innan Kalle Anka, eller spela julmusik? Låt barnen vara med och förbereda plats på trappan, välja var ni ska gå, eller bestämma sång. Genom att involvera barnen i era traditioner kan de känna en tillhörighet och samhörighet både med sina vuxna och med familjen i stort. 

3. Julklapparnas bu och bä Julklappar är något som ofta ger föräldrar hjärtklappning. Önskelistan kan vara lång och pressen att göra sina barn glada eller vara kvarterets bästa present-förälder kan få vilken förälder som helst att ta i lite väl mycket i julhandeln. I ett berg av julklappar är det dock svårt för barn att verkligen njuta av varje present och uppskatta givarens generositet. Dessutom är det sällan klapparna man minns som vuxen (eller ens som något år äldre) när man tänker tillbaka på vad det var som var fint med barndomens jular.

Tips för att minska julklappsstressen: En önskelista är precis det, en lista på önskningar, inte en shoppinglista. Du eller släktingar kan välja ut saker från listan som ni vill ge, men behöver inte tänka att man måste ge allt på listan. Det kan vara bra att förklara det för barn några gånger under veckorna innan jul. Passa på under julklappsutdelningen att verkligen stanna upp vid varje presentöppning. Låt personen som fått julklappen visa den, tacka givaren, få njuta en stund tillsammans. Här lär sig barn från er vuxna hur man suger på varje julklappskaramell. Ibland är det svårt att vänta hela dagen på att få öppna klapparna som ligger där och ropar på en under granen, särskilt om man är en liten knodd. Kanske ni kan ha som tradition att man får välja ut en enda julklapp att öppna efter frukost eller på förmiddagen, så kan det bli lättare att hålla sig till eftermiddagen för resten.

barn som julbakar

✨ Visste du? Studier och intervjuer med äldre barn och vuxna visar att det de minns mest från barndomens jular är inte julklapparna, utan sådant man gjort tillsammans med sin familj. Det är även det som nämns som viktigast när de pratar om vad en jul ska innehålla.

Delad jul? Det är inte ovanligt att jular pusslas ihop med olika familjekonstellationer och scheman: styvföräldrar, bonusbarn, och uppdelade juldagar hör till mångas vardag. För en riktig god jul, oavsett hur den ser ut, är ofta god kommunikation vuxna emellan grunden. Börja tidigt att prata om hur ni vill ha det i år. Det gäller också mor- och farföräldrar, inte bara om barnets föräldrar bor isär. Ju tidigare ni kan bestämma er för en plan, desto mindre risk att julhetsen kommer in och försvårar.  Låt barnens bästa stå i fokus. Kanske är det för hetsigt att flänga runt till alla föräldrar på ett dygn, så att det är bättre att helt ta varannan jul/varannan nyår, eller dylikt.  Om planen innebär att du står ensam på jul utan dina barn och det känns tungt: gör utrymme för de känslorna. Julen är nära förknippad med familj och det kan väcka starka känslor att vara själv. Se till att planera in extra mysigt firande och gör sånt som bara du vill, eller som inte går när småbarnen är hemma.  Kom ihåg: ingen har bestämmanderätt över hur julen måste firas. Om ni har kommit fram till ett sätt som fungerar för er, kör på det och klappa er på axeln. Låt inte andras åsikter vara viktigare än hur ni själva mår. Vill du få fler råd om att fira jul med barn? I Knoddens julspecial pratar Jennie-Lie och Knodds barnspecialist Johan om hur ni maxar myset och skruvar ner pressen, allt för en god jul. 

Om ni inte firar jul Det är inte alla familjer som firar jul. Det kan vara av religiösa skäl, av kulturella skäl, eller bara föräldrarnas preferenser som ligger bakom. Om ni inte firar jul i er familj kan det ibland bli klurigt att stå emot barnens förhoppningar eller önskemål att vara som sina kompisar. Börja tidigt med att förklara för ditt barn varför ni inte firar, på den nivå som är rimlig för barnets ålder. Du kanske också måste vara den som förklarar för andra i barnets omgivning, som släktingar, förskolepersonal, eller vänner. Utgångspunkten är såklart att det är helt okej att ni inte firar, även om många andra gör det. Om ni firar andra helgdagar och högtider kan du använda dem för att ge exempel på hur man firar på olika sätt men ändå får tillfälle till liknande traditioner. Om ni inte firar alls men ändå är lediga kanske ni kan göra något mysigt av själva juldagarna där familjen får vara tillsammans och umgås.

🌡️ Få hjälp digitalt hos Knodd Ingen vill bli sjuk på jul men ibland blir det så ändå. Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 december 2023
Barnsjuksköterska i mobilen