Barnspecialisternas råd om när barn kissar på sig

Att barn som är blöjfria - ibland sedan länge - kissar på sig ibland är inte ovanligt. Knodds barnspecialister ger råd om hur du kan stötta ditt barn, och när det är läge att söka vård för ytterligare bedömning och hjälp. 

två barn i pyjamas

Artikelinnehåll Det är vanligt att barn kissar på sig ibland Fysiskt inte psykiskt Barn som håller sig från att kissa Är det ett problem?

Det är vanligt att barn kissar på sig ibland Även små barn har förmåga att börja känna av när det händer något i kroppen och bli intresserade av potträning. I början kan det såklart hända att allt inte går perfekt, men det brukar räknas som en del av träningen.  När man pratar om att barn kissar på sig handlar det snarare om barn som redan är pottränade, det vill säga ett blöjfritt barn, som ibland råkar kissa på sig. Vid den här åldern kan barnet bestämma när det är läge att kissa, det vill säga de gör det när de vill, inte för att de måste. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Varför kissar barn på sig? Om barnet är över fem år kan det också kallas inkontinens. Inkontinens hos barn kan ha en del olika orsaker, bland annat att de:  Glömmer att kissa Inte känner av att de är kissnödiga på grund av annat som tar deras uppmärksamhet Är nervösa eller uppspelta Snabbt blir kissnödiga, trots att urinblåsan inte är full (överaktiv blåsa) Har svårt att helt tömma urinblåsan Barn som är förstoppade under en längre tid kan även få problem med att de kissar på sig. En urinvägsinfektion kan också ligga bakom. I enstaka fall kan det handla om en medfödd skada, eller en sjukdom som diabetes, men det är ovanligt.  Nästan alla pottränade barn kissar på sig någon gång, medan för en del sker det så ofta att det upplevs som ett problem.  Att barn kissar på sig på natten kan ske längre upp i åldrarna än på dagen. Här kan du läsa mer om sängvätning. 

Fysiskt inte psykiskt Förr menade en del att det satt i huvudet att barn kissade på sig, det vill säga att det hade psykolgiska orsaker. Så är dock inte fallet, utan nästan all inkontinens hos barn handlar om fysiologiska orsaker, även i de fall då barnet har svårt att uppmärksamma eller tolka kroppens signaler. Eventuella psykiska besvär uppstår oftast som en reaktion på inkontinensen, i stället för tvärtom. Exempelvis kan ett barn som undviker toaletten behöva hjälp att få sitta där i lugn och ro, få ha sällskap, eller få bli bekväm med att det tar ett tag utan krav.

💧 Simma lugnt i småbarnsåren Inom vården talar man om daginkontinens när de här problemen uppstår hos barn som är fem år eller äldre. Innan dess är det mycket vanligt att blöjfria barn kissar på sig utan att något är fel och för de allra flesta går det över med tiden och lite hjälp med goda toalettrutiner.

Undvik skamkänslor Att skälla på ett barn som har kissat på sig hjälper inte. Snarare kan det göra problemet större att skuldbelägga barnet. Det är vanligt att barn skäms när de kissar på sig, särskilt ju äldre de blir. Då är det extra viktigt att du finns till som ett tryggt stöd som hjälper barnet igenom det, i stället för att bli arg eller hota barnet. Barn kissar inte på sig med flit.

Barn i förskola

Barn som håller sig från att kissa En del barn kissar mycket sällan under dagen och det kan vara så att de håller sig från att kissa. Det kan handla om barn med överaktiv blåsa som börjar hitta strategier för att hålla sig. Då kan blåsan tänjas ut och musklerna runt blåsan försvagas, så att barnet sedan i stället inte längre känner av lika bra att de behöver kissa. I sådana fall kan det vara bra med en utredning. Då kan du och ditt barn få hjälp att hitta strategier och rutiner som hjälper barnet hitta rätt igen. Det är också vanligt att barn under potträningen håller sig från att kissa och bajsa i pottan eller toaletten. Det kan vara en del i ett kontrollbehov eller ett trygghetsbehov. I de fallen kan det handla om att barnet inte vill tvingas till pottan, eller så är barnet inte helt redo att lämna sin trygga och välkända blöja. Då är det viktigt att inte pressa barnet utan att försöka göra toalettbesöken kravlösa och potträningen till något roligt eller neutralt, så går det troligtvis över av sig självt.

Är det ett problem? Du behöver sällan vara orolig om ditt barn kissar på sig någon gång ibland. Det är lätt för barn i 4-6-årsåldern att bli så uppslukade av sina aktiviteter att de helt enkelt väljer bort att tänka på om de är kissnödiga eller att lyssna till hjärnans signaler. Det du bör vara uppmärksam på är om ditt barn har gått utan blöja en längre tid och sedan: Kissar på sig ofta Kissar på sig flera gånger om dagen i små mängder Har svårt att kissa eller måste krysta för att kunna kissa

Ska man söka vård? Om du upptäcker att ditt barn kissar på sig ofta eller att besvären kvarstår under en längre tid kan det vara bra att kontakta vårdcentralen eller er BVC för att göra en utredning. Om ditt barn kissar mindre än 3 gånger per dag och har problem med inkontinens kan det också vara bra att få hjälp från vården. De allra flesta barn kan hjälpas av så kallad blåsträning. Det innebär att träna på att kissa innan man är kissnödig. Barn kan också få hjälp genom avslappningsövningar. Du som förälder får också råd kring rutiner som kan hjälpa. Att det krävs vidare utredningar och medicinska åtgärder är mindre vanligt. Det mest troliga är att ni genom medvetna insatser och rutiner under en period kommer på rätt köl igen och att ditt barn går vidare in i skolåldern utan problem.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 juli 2024

Läs mer

flicka sover i pyjamas
Sängvätning hos barn - allt du behöver veta
barn skrattar med mamma
5 råd om ditt barn kissar på sig
flicka räcker upp handen i ett klassrum
Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen