Barnspecialisternas råd om att uppfostra pojkar och flickor

Många föräldrar upplever skillnader mellan att uppfostra pojkar och flickor och samhället har tydliga normer kring hur barn får och bör bete sig utifrån kön. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd för hur du kan uppfostra ett barn som blir sin egen individ, oavsett kön. 

småbarnsfamilj

Artikelinnehåll Är det skillnad på pojkar och flickor? Vad kan du själv tänka på om du uppfostrar en pojke eller en flicka?

Är det skillnad på pojkar och flickor? Frågan är stor, och inte sällan laddad. Många föräldrar upplever stora skillnader vad gäller deras olika barns intressen, beteenden, och hur man kan uppfostra dem. För en del föräldrar ligger förklaringen i om barnet är flicka eller pojke. Å andra sidan finns det mycket forskning som visar att pojkar och flickor bemöts olika, redan från födseln, med olika förväntningar och uppmuntran och att detta kan förklara skillnader mellan barnen. Flickor förväntas exempelvis vara ansvarsfulla men tysta, pojkar förväntas vara självständiga och fysiska i sina uttryck. Samtidigt förändras tankar om vad som är manligt och kvinnligt beteende över tid. Då kanske man vill ändra frågan till: är det skillnad på barn i grunden, utifrån kön, eller skapas skillnaderna? Egentligen kanske svaret på den frågan spelar mindre roll: i dagens samhälle vill föräldrar oftast hjälpa sina barn bli precis de individer de ska bli, oavsett kön, klasstillhörighet, diagnoser, eller annat som kan begränsa hur de “får” vara. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Läroplanen är med I läroplanen för förskolan är jämställdhetsarbete en viktig del och man utgår ifrån att hur pedagogerna och samhället behandlar barn utifrån förväntningar påverkar hur barnet blir. Detta innebär att pedagoger på ditt barns förskola aktivt arbetar för att alla barn oavsett könstillhörighet ska uppmuntras till att utvecklas utanför stereotypa könsroller. Barnen ska helt enkelt få chans att prova på färdigheter, förmågor, och intressen som de själva är intresserade av, oavsett om det döms vara “tjejigt” eller “killigt”. Det krävs också en medvetenhet från pedagogernas sida i hur de bemöter barn i olika situationer och att bemötandet inte ska bottna i vad man accepterar eller förväntar sig från pojkar respektive flickor.

☝️ Vad är könsnormer? Könsnormer är föreställningar om hur kvinnor och män bör vara, se ut och bete sig. De handlar om vad samhället och andra personer förväntar sig och uppfattar som ”normalt”. Könsnormer ser olika ut i olika delar av världen och förändras över tid.

Vad kan du själv tänka på om du uppfostrar en pojke eller en flicka? Samhället förändras, men könsnormer och stereotypa könsroller sitter fortfarande kvar. Barn snappar upp detta tidigt och det kan bli starkt grupptryck både från vuxna och andra barn att rätta sig i leden.  Ett exempel på detta är hur vi överlag berömmer pojkar och flickor på olika sätt:  Pojkar får oftare beröm för sådant de gör och presterar, vilket leder till en tilltro till den egna förmågan att förändras och ta sig an svårare uppgifter. Flickor får oftare beröm för hur de är, såsom att de är duktiga, vilket studier har visat hämmar barnets vidare prestationer – man är den man är, vilket inte går att påverka. Pojkar får ofta beröm för fysiska, starka prestationer, medan flickor oftare uppmärksammas för omhändertagande, samarbete och hjälpsamhet. Flickor får också oftare kommentarer om sitt utseende, som att de är söta eller har en fin tröja.  Det är inte svårt att se hur de här normerna blir begränsande. Det finns forskning som pekar på att könsnormer och hur vi bemöter barn olika exempelvis kan ligga bakom att pojkar presterar sämre i skolan. Har man internaliserat normerna tenderar man också i högre utsträckning att följa stereotypa könsroller. 

småbarnsfamilj kramas

4 tips till dig som förälder Om du kämpar med tankar kring jämställdhet och att uppfostra dina barn lika oavsett kön, kan det hjälpa att fundera kring de här råden:

  • 1Ge ditt barn alternativ. Normer är begränsande, då har du chansen att vara motsatsen. Visa olika alternativ för kläder, låt barnet testa olika aktiviteter och fritidsintressen och erbjud olika sorters leksaker.
  • 2Låt barnet vara könsstereotypt också. Du behöver inte ta bort alla bilar från din son eller vägra att låta din dotter klä sig som en prinsessa. Det riskerar bara att göra det ännu mer laddat. Låt ditt barn testa alla möjliga saker (i enlighet med rådet ovan) – inklusive det som känns riktigt stereotypt. Det kan också vara en fas som kommer och går.
  • 3Tänk över dina egna förväntningar och beteenden. Har du mer tålamod med en röjig son eller en dotter som gråter? Kräver du mer ansvar av din dotter och tänker att pojkar inte kan låta bli att vara stökiga? Försök gå emot dina omedelbara reaktioner: prata med din son om sina känslor, hjälp honom att sätta ord på dem och förstå sig på andras känslor; låt din dotter vara arg, bli riktigt smutsig, eller annat som uppmuntrar att de får pröva på andra beteenden, tankar, och reaktioner.
  • 4Försök att hålla dig neutral. Som vuxen kanske du har många tankar kring könsnormer och önskemål om hur just ditt barn ska bli eller ha det, men för barnet är det sällan lika komplicerat. Om ditt barn exempelvis frågar om varför det är på ett visst sätt, att pojkar är si eller flickor gör så, försök bemöta det neutralt. Prata om att det inte alltid behöver vara på ett visst sätt, eller ge exempel på någon som gör på ett annorlunda sätt. Och kom ihåg, barn gör som du gör, inte som du säger, så du har god chans att föregå med gott exempel själv.

Samtycke gäller alla På samhällsnivå talas det mer än någonsin om samtycke, integritet, och att man har rätt att bestämma över sin egen kropp. Satsningar som “Stopp! Min kropp!” har fått stor genomslagskraft ända ner på förskolenivå, en mycket positiv utveckling.  Samtidigt har det lagts mycket fokus på flickor, att de ska lära sig säga nej, att de ska lära sig ta in den här självbestämmanderätten. Självklart är det bra om fler flickor vågar säga vad de vill och inte, men man får inte glömma pojkarnas ansvar här också.  För unga pojkar finns många normer och förväntningar över vad de ska vilja, vad de ska göra, och hur de ska bete sig mot flickor, allt från att rycka dem i håret på skolgården till att övertala dem till att ha sex.  Detta tryck kan få dem att göra något de själva inte vill, eller att ignorera signaler och kommunikation från flickor. Det kan också göra det svårare för pojkar att berätta om de själva blivit utsatta för sexuella övergrepp eller oönskade närmanden.  Tala med dina barn om samtycke och allas rätt till sin egen kropp, oavsett barnets kön. Låt ditt barn välja hur ni säger hej, hej då, eller tack till varandra eller andra människor – tvinga inte barnet att kramas, utan man kan få välja en vink eller en high five i stället. Om du har en pojke, var tydlig med att föregå med gott exempel, förklara varför man inte beter sig på vissa sätt om ni ser det på tv eller i verkligheten, och hjälp honom att träna på sin empati och förmåga att avläsa andras reaktioner, känslor och önskemål. Om du har en flicka, lär henne vad som är okej och inte, att man har rätt över sin egen kropp, och låt upplevelsen av att hennes åsikter och önskemål är viktiga genomsyra hela vardagen, inte bara när det gäller kroppen.

Vardagarna läggs på hög Det kan kännas överväldigande som förälder med allt man ska tänka på och hur medveten man ska vara. Hur var det nu, fick jag ge en leksaksbil till min son eller är allt förstört då? Samtidigt är det här bara ytterligare en del i den barnuppfostran du redan sysslar med varje dag, där din utgångspunkt nog redan handlar om vad som är bäst för just det här barnet.   Ett av dina barn kanske kämpar med språket, då läser ni fler böcker och lägger mer tid på att prata, för det verkar inte riktigt bli av på förskolan eller skolan.  Ett annat barn kanske är blygt eller sätter höga krav på sig själv och behöver få känna på hur det är att vara lite vild och uppmuntran att våga något läskigt, för i skolan anses det bara vara bra att man är tyst och inte ber om hjälp.  Då spelar det ingen roll om det ena barnet är en pojke och den andra är en flicka. Det som spelar roll är att du vill ge ditt barn alla möjligheter att få pröva på olika känslor, uttryck, intressen och beteenden för att hitta vad som känns rätt och vad som funkar bra i samhället. Jämlikhet, helt enkelt. 

I Knodden kan du lyssna på Jennie-Lie och Johans samtal om barns sexualitet och genus, med fler goda råd till dig som förälder. 

Läs mer

barn som sitter på golvet och ritar
Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet
mamma och dotter vid frukostbordet
5 råd som hjälper dig balansera arbetsliv och föräldraskap 
mamma ammar bebis och barn kollar på ipad
Vem är jag ens? - Om identitetskrisen när man blir förälder
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen